Fak z vsemi zadetimi streli na 10. mestu

14.01.2018

Na zadnji tekmi biatlonskega svetovnega pokala v nemškem Ruhpoldingu je Jakov Fak na tekmi s skupinskim štartom osvojil novo visoko uvrstitev, 10. mesto, potem ko je pokril vseh 20 tarč.

Jakov Fak (c) GEPA

Po dnevu premora, kar se tiče slovenskih nastopov na tekmah svetovnega pokala v nemškem Ruhpoldingu, sta bili danes na sporedu še tekmi s skupinskim štartom, kjer smo Slovenci znova imeli v ognju Jakova Faka, skupno tretjega biatlonca sezone.

V skupini trideseterice, ki ima pravico nastopa na tekmi s skupinskim štartom je Fak pričakovano v teku začel nekoliko počasneje, kar pa je upravičeval z dobrim nastopom na strelišču. Na prvem streljanju je pokril vse tarče, a takih ni bilo malo in v drugi krog je skupaj odtekla večja skupina tekmovalcev. Le ta se je praktično prepolovila po drugem streljanju, ko je Fak prav tako vse tarče, naprej pa je odtekel na 8. mestu. 

Na prvem streljanju v stoje je Fak še enkrat svojo nalogo opravil brez napak, kar ga je v predzadnji krog poslalo na odličnem 6. mestu z zaostankom 16 sekund za vodilnim Johannesom Thignesom Böjem. Na zadnjem streljanju je Norvežan napravil napako, Fak pa je poskrbel za popoln strelski nastop in je proti cilju odhitel z 20 zadetimi streli s 6. mesta in zaostankom za vodilnim Böjem 22,7 sekund. Fak v zadnjem krogu pričakovano ni mogel držati tempa z nekaj konkurenti s katerimi je skupaj krenil proti cilju. 

Fak se je počutil bolje kot po preizkušnji na 20 km

Zmage se je veselil mlajši Bö pred znova izjemno hitrim Martinom Fourcadom, ki je zgrešil dva strela, tretji je bil njegov rojak Antonin Guigonnat z vsemi zadetimi streli. Fak je padel na 10. mesto s polminutnim zaostankom za zmagovalcem. V skupnem seštevku je Fak še naprej trdno na tretjem mestu s 430 točkami. "Danes se je izšlo maksimalno, kot se je lahko. Če bi lahko karkoli več, bi to tudi dosegel. Bilo je zelo naporno, v zadnjem krogu nisem imel čisto nič več moči. Nisem mogel ohraniti pozicije, ki sem je imel po zadnjem streljanju. Za enkrat je to to. Moram le upati, da ko se spočijem, bo to tak efekt kot dobri intervalni treningi, ko se forma dviguje. Že danes pa je bil občutek boljši kot po preizkušnji na 20 km. Tudi med samim tekom je bilo boljše in mislim, da ni nobenega strahu, da se vse ne popravi. Ni razloga za zaskrbljenost za olimpijske igre. Po naslednji postaji svetovnega pokala bo še vedno nekaj časa za korekcije. Mislim, da gre za enkrat vse, ne sicer po načrtu, a je stabilno. Ni razlogov za hudo zaskrbljenost."

Glavni trener naših, Tomaš Kos, je bil z današnjo tekmo lahko zadovoljen: "Jaka je danes naredil trenutni maksimum. Seveda se zavedamo, da je bilo danes na štartu trenutno najboljših 30 na svetu. Končali smo v prvi tretjini in moramo biti zadovoljni. Kako dvigniti pripravljenost Jaka? Mislim, da moramo počakati, imamo še dovolj časa. Ne gre tako, da bi v enem dnevu kaj lahko spremenili. Dobro je, da je zanesljiv na strelišču, saj s tem pridobiva mesta, ki jih na progi izgublja. Po Anterselvi imamo še nekaj časa za kvaliteten trening in če bo vse šlo normalno, bo ravno na olimpijskih igrah znova v pravi formi."

Karavana se bo zdaj hitro preselila v Italijo, kjer bodo v Anterselvi na sporedu zadnje preizkušnje pred olimpijskimi igrami v Pjongčangu. V Anterselvi bodo Slovenijo zastopali Fak, Miha Dovžan, Mitja Drinovec, Klemen Bauer, Anja Eržen, Urška Poje in Polona Klemenčič.


Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov