DPNC – Gimnazija Franceta Prešerna omv.gif

kranj_zimadpnc.jpg
kontaktna oseba
Ivo ZUPAN
telefon
051/634-960
04/231-72-58
elektronski naslov
jwp/{vqboAtmptlj/tj
kamera
OMV center v živo

Na Kulmu po diskvalifikaciji Damjana P. Prevc 6., Semenič 8., D. Prevc 11 . in Bartol 18.

13.01.2018

Prvo tekmo smučarjev skakalcev v olimpijski sezoni na letalnici v Kulmu je slovenska ekipa zaključila s super ekipnim uspehom, ki pa so ga po koncu tekme malce pokvarili kontrolorji opreme, saj so diskvalificirali sicer 5. Jerneja Damjana. Tako je bil najboljši 6. Peter Prevc, 9. je bil Anže Semenič, 11. Domen Prevc in 18. Tilen Bartol.

Jernej Damjan nadaljuje z odlično sezono tudi na letalnicah (c) GEPA

Po sijajnih poletih naših šestih orlov včeraj in tudi danes v poizkusni seriji, ko sta bila najboljša med vsemi Anže Semenič z 233 in Domen Prevc z 227.5 metri, so bila pričakovanja za prvo letošnjo tekmo na letalnici postavljena visoko. Prav, ko se je tekmovanje tudi zares začelo, je na letalnici zapihal veter v hrbet in žirija je na začetku kar nekajkrat dvignila zaletno mesto. Kot prvi je od naših poletel Domen, ki po poletu in pristanku pri 205 metrih ni bil pretirano zadovoljen. Zbral je 186,3 točk, kar je bilo dovolj za še vedno zelo dobro 13. mesto po prvi seriji.

Po prvi seriji trije med deset, še eden pa med petnajst

Žal je nato debitant na tekmi na letalnici Žiga Jelar skočil daleč najslabše v teh dveh dnevih, pristal je pri 177 metrih in 144,7 točk ni bilo dovolj za pete zaporedne točke letos. Osvojil je 35. mesto. Semenič je kot tretji naš z 211.5 metri in 189,2 točkami poletel na trenutno tretje mesto, po prvi seriji pa je zasedal 9.. mesto. Takoj za njim je Tilen Bartol s 190.5 metri in 162,6 točkami prav tako skočil med dobitnike točk, po prvi seriji je bil na 27. mestu. 

Nato smo videli najdaljši slovenski polet v prvi seriji s strani svtovnega prvaka Petra Prevca. Rekorder kulmske naprave je pristal pri 219 metrih, 198,3 točk pa je bilo dovolj za sijajno tretje mesto po prvem skoku! Takoj za njim je bil še izkušeni Jernej Damjan, ki je z 218.5 metri zbral 195,4 točk. Vodil je Norvežan Andreas Stjernen, ki je izkoristil boljše vremenske razmere in je poletel do 229 metrov, zbral pa je 205,6 točk. Drugo mesto je zasedal Švicar Simon Ammann z 218 metri in 199,3 točkami. Kamil Stoch, vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala je s 193.5 metri zasedal 23. mesto po prvi seriji.

Peter Prevc se pred SP v poletih po rezultatski lestvici dviguje vedno višje (c) GEPA

V finalu izjemen polet Tandeja, drama sledila po tekmi

Finalno serijo je za Slovenijo z zelo lepim poletom, dolgim 206.5 metrov odprl Bartol, ki je s 352,6 točkami kar nekaj časa vodil, na koncu pa se je dvignil do 20. mesta. Domen je v finalu z 211 metri in skupnim zbirom 376,7 točk gladko prišel do uvrstitve sezone, končal pa je na 13. mestu, kjer je bil tudi po prvi seriji. Super polet je nato uspel Semeniču, ki ga je odneslo do 220.5 metrov, skupen zbir 386,0 točk pa ga je v razpoloženi konkurenci pripeljal do končnega 10. mesta oz. izenačitve rezultata kariere. 

Napad na najvišja mesta je s poletom obeh dnevov na Kulmu, dolgim 240.5 metrov napodeval sedmi s prve serije, Daniel Andre Tande, ki je zbral 405,1 točk. Žal ga nista uspela prehiteti niti oba naša orla, ki sta bila še na vrhu za njim. Damjan je sicer poletel do slovenske daljave dneva z 228.5 metri, končnih 398,6 točk pa ga je pripeljalo na odlično 5. mesto. Peter je imel najslabše razmere med vodilno deseterico, z 214 metri in končnimi 392,4 točkami pa je kljub temu prišel do rezultata sezone s 7. mestom. Tandeja je z vrha uspel izriniti šele vodilni Stjernen, ki je z 226 metri v finalu in končnimi 407,6 točkami prišel do prve zmage v karieri. Tretje mesto in jubilejne 80. stopničke v karieri, več jih imajo le Ahonen (108), Malysz (92) in Schlierenzauer (88), je z 227.5 metri v finalu in s 399,9 točkami osvojil Ammann.

Tekma dobila še tretjo serijo, Damjan diskvalificiran

A pravo dramo smo dočakali šele po koncu tekme, ko sta kot streli z jasnega udarili dve diskvalifikaciji, ena v slovenski in ena v norveški ekipi. Žal sta bila zaradi neustreznega dresa naknadno diskvalificirana peti Damjan in osmi Johann Andre Forfang, kar je pomenilo, da je najboljši naš danes P. Prevc 6., Semenič je zabeležil uvrstitev kariere z 8. mestom, pridobila pa sta seveda tudi D. Prevc, ki je bil 11. in Bartol, ki je napredoval na 18. mesto. Damjan je na koncu osvojil dve točki za 29. mesto.

Najboljši naš na koncu današnje tekme, Peter Prevc, je takole povzel najboljšo uvrstitev sezone: "Šesto mesto pomeni, da se nekaj premika naprej, da se skoki izboljšujejo in konec koncev tudi same uvrstitve. To pomeni, da niso skoki iz vikenda v vikend boljši, rezultati pa enaki. Sem pa že oba dni na Kulmu zelo zadovoljen. Veliko stvari se dogaja v pozitivno smer. Danes v finalu veter ni bil glavni krivec za krajši polet, morda le deloma. Naredil sem napako pri odskoku. Izgleda, da ko sem še malo bolj pod stresom, še ni vse kot mora biti in se kakšna napaka hitreje prikrade. To je potrebno preprosto preskakati in prerasti." Najstarejši Prevc je nato pokomentiral še, kako se skakalci prilagodijo razmeram, ko so vse polete do tekme opravili v vzgonskem vetru, nato pa je pihal veter v hrbet: "Sprememba vetra se po navadi izniči s spremembo zaletnega mesta. Nimaš pa prav veliko časa razmišljati kaj in kako se boš s tem spopadel. Preprosto se pripraviš na skok, tako kot na vsakega drugega," je zaključil Peter.

Semenič izenačil Janusa, jutri bo zato šel še lažje na tekmo

Svoje misli je po rezultati kariere takole strnil Semenič: "Šele v garderobi sem izvedel, da je diskvalificiran tudi Forfang. Bil sem vesel, eno mesto je pač eno mesto. Pred tekmo sem malo lahko pričakoval, da če bom pokazal moje skoke, da sodim med deseterico. A to je na tekmi potrebno pokazati in zadovoljen sem, da mi je uspelo prikazati solidne skoke. Rezerve so še v preletu in na sami mizi," je povedal Tržičan, ki je še dodal: "Zaradi tega bom jutri še lažje šel na tekmo." S tem je mislil predvsem na izziv, ki mu ga je postavil Janus pred odhodom na Kulm, kar glavni trener razkriva v spodnjih vrsticah.

In kako je tekmo doživel najmlajši naš danes, Domen? "Zadovoljen sem, vesel, da gre vse nekako na gor. Na tekmi pa, povedano po pravici, sama tehnika, sami skoki, šla navzddol. Lahko bi vse naredil veliko bolje, kar sem pokazal na vseh skokih za trening in danes v poizkusni seriji. Na tekmi želim še malce dodati, a ravno to mi na koncu odvzame. Nekaj želim še dodati in napaka je tu. Trenerji me mirijo in zato gre lahko spet vse normalno naprej. Za jutri rezultatskih ciljev nimam. Zelo vesel bi bil, če bi dvakrat skočil zelo daleč in če bi tudi ostali leteli zelo daleč, bi bil še vseeno zelo vesel, če bi bil 11."

Po tekmi je Goran Janus, glavni trener naše reprezentance, takole povzel dogajanje na težki tekmi na Kulmu: "Tekma je bila zelo težka in napeta. Včeraj in danes v poizkusni seriji je pihal vzgonski veter, na tekmi pa je bil veter v hrbet in pogoji so bili zelo težki. Mi smo dosegli lep ekipni rezultat, čeprav si želimo višje. Jutri je nova priložnost. Jernej je bil diskvalificiran zaradi propustnosti dresa, ki po FIS pravilih mora biti 40, Jernej pa ima 38. To je v bistvu zelo malo, a dovolj za diskvalifikacijo. Glede tega sem zelo razočaran, a jutri je nov dan. Peter je končal na šestem mestu in to je v redu. Za kaj več bo potrebno sestaviti dva vrhunska skoka. Domen se je v svetovnem pokalu do zdaj vrtel med 25. in 30. mestom, zdaj pa je kar na enkrat višje in ko si tam si želiš še več. In takrat se dogajajo napake in enostavno bo moral tudi on narediti dva dobra skoka za kaj več. Z Anžetom smo se že pred prihodom na Kulm šalili, da mora izboljšati moj rezultat s tukaj, ko sem bil osmi. Danes je bil osmi in je rezultat izenačil in upajmo, da bo jutri še bolje. Čaka nas nova tekma in to je to."

Jutri bo v Kulmu na sporedu še ena tekma, nato pa naslednji konec tedna sledi svetovno prvenstvo v poletih v nemškem Oberstdorfu.


Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov