Čebaškova v Dresdnu do izida kariere, točke prvič tudi fantom

13.01.2018

Alenka Čebašek je pred tekmami v Planici prišla v zelo dobro formo (c) GEPA

Dresden je ob reki Labi na "snežnem jeziku", dolgem 1,2 km gostil prvo tekmo svetovnega pokala v zgodovini. Nemci so tekmo prestavili iz Düsseldorfa, ki je bil vrsto let prireditelj sprinterskih tekem, zdaj pa se tradicija mestnih obračunov torej nadaljuje v Dresdnu. Po najuspešnejših kvalifikacijah letošnje sezone v sprintih za slovensko ekipo, ko se je v izločilne boje uvrstilo kar šest tekmovalk in tekmovalcev, na štartu pa jih je bilo osem, sta kot prvi v smučino četrtfinalnih bojev v prvi skupini stopili mlada Nika Razinger in izkušena Vesna Fabjan.

Čebaškova v polfinale po fotofinišu

Razingerjeva je bila v kvalifikacijah visoko kot še nikoli, na 9. mestu, Fabjanova pa je med najboljše prišla rutinirano, na 21. mestu. V prvi četrtfinalni skupini je žal v hudem boju mlada Razingerjeva ostala brez napredovanja, potem ko je v ciljnem sprintu prehitela le Norvežanko Amalie Haakonsen Ous. Odlično pa se je borila izkušena Fabjanova, ki je zanesljivo odtekla k prvemu letošnjemu polfinalu nasproti. V cilju je na drugem mestu zaostala le za švedsko favoritinjo Stino Nilsson.

V tretji četrtfinalni skupini je ob boku kar treh domačink, Švedinje in Švicarke tekla 10. iz kvalifikacij, Katja Višnar. Žal se naši najizkušenejši tekmovalki ni izšlo po željah, po lažji bolezni preko praznikov, pa je v boju ob Labi danes v četrtfinalni skupini zasedla 5. mesto, potem ko je zaostala za Majo Dahlqvist, Laurien van der Graaff in dvema domačinkama. Na prvi polfinalni boj bo torej morala še nekoliko počakati.

Zadnja Slovenka je v četrtfinalu nastopila v zadnji, peti skupini in sicer najboljša v kvalifikacijah, sedma med vsemi, Alenka Čebašek. Tudi tu je bil pričakovano bolj za vsak meter hud, na koncu pa smo se po fotofinišu lahko veselili še druge Slovenke v polfinalnih bojih. Čebaškova je zaostala le za Švedinjo Ido Ingemarsdotter, centimetri na ciljni črti pa so šli v prid njej v primerjavi s Švicarko Nadine Fähndrich in Američanko Ido Sargent, ki je vodila večino proge To je pomenilo, da smo prvič v sezoni torej imeli predstavnice v polfinalnih bojih, kar dve.

Šimenc udeležen v edinem padcu

Prvič po lanskem Drammnu smo v izločilnih bojih imeli tudi moškega predstavnika oz. kar dva, potem ko sta bila v kvalifikacijah prepočasna le Luka Prosen in Miha Dolar. Kot prvi je v izločilnih bojih nastopil Miha Šimenc in sicer v tretji četrtfinalni skupini, imel pa je 24. čas kvalifikacij. Na 1,2 km progi so se sanje o napredovanju končale po dobri polovici, ko je padel Francoz Renaud Jay, čez njega pa žal še Šimenc, ki je tako v cilj z velikim zaostankom prišel na 5. mestu v svoji skupini, a prve točke v tej sezoni so bile vpisane.

Janez Lampič je skupaj z Miho Šimencom osvojil prve letošnje točke svetovnega pokala (c) GEPA

V zadnji, peti četrtfinalni skupini je kot nosilec, 12. iz kvalifikacij, nastopil še Janez Lampič. Od vseh naših je štartal najbolj napadalno in se v prve metre podal le za enim konkurentom, a skupina je bila, tako kot v vseh ostalih bojih čisto zgoščena. Na polovici proge je Lampič izgubljal mesta, v kratek ciljni sprint pa je prišel ob boku vseh, žal pa ni imel moči, da bi mu uspel preboj v polfinale. Tudi on je s petim mestom v svoji četrtfinalni skupini zaključil z današnjimi nastopi, ki so mu prinesle prve točke letošnje sezone. Lampič je takole povzel današnjo tekmo: "Lepo je videti, da sem zraven, da mi je v teh dveh tednih priprav uspelo priti nazaj. Seveda me še naprej ovira poškodba gležnja, a zdaj se bom potrudil za naprej. Danes se mi je že pred kvalifikacijami zdelo, da se dobro počutim. Sploh prvič mi je uspelo, da sem v cilj prišel v dobrem stanju, da nisem bil po pol proge že čisto utrujen in zato sem lahko danes zadovoljen."

Fabjanova zaostala, Čebaškovi do finala zmanjkalo nekaj stotink

V prvi polfinalni skupini deklet je ob boku treh Švedinj, Američanke in Nemke Fabjanova iskala najboljšo uvrstitev v sezoni. Potem, ko je do več kot polovice proge še tekla v skupini, je pred zadnjimi nekaj deset metri izgubila stik in v cilj prišla na zadnjem, šestem mestu prve polfinalne skupine, kar pa je še vedno zelo dobra vzpodbuda pred domačimi tekmami v Planici. "Vesela sem, da je bilo počutje vedno boljše, sama realizacija pa se ni izšla po mojih željah. Polfinale ni bilo na ravni, kot bi moralo biti. Edina svetla točka je, da sem se počutila vedno bolje. V takšni strnjeni konkurenci odločajo malenkosti in nekaj je pač zmanjkalo. Štart je zelo pomemben, a videli smo tudi, da se z dobrimi smučmi lahko naredi marsikaj. Mi smo danes vseskozi iskali nastavitve na smučkah, težišče smo prestavljali naprej, nazaj, kako dobiti pravi občutek. Ta je bil vedno malce drugačen, v polfinalu pa ravno najslabši. Sploh v prvem delu, ko sem videla, da ni pravega občutka, sem se poizkušala postaviti v ozadje in prihraniti energijo, saj če si spredaj na vetru trošiš ogromno energije in se lahko od zadaj zelo hitro pripeljejo mimo. Upala sem, da jih bom lahko na koncu ujela, a ni bilo prave hitrosti, da bi naredila korak naprej. Slabša realizacija. S serviserji bomo zdaj poizkušali najti boljši par smuči za jutrišnji ekipni šprint," je povzela Fabjanova po današnji tekmi.

Vesna Fabjan je prvič v sezoni nastopila v polfinalu (c) GEPA

Čebaškova je v drugi polfinalni skupini tekla ob boku dveh Švedinj, Švicarke, Italijanke in edine preostale Nemke v konkurenci, Elisabeth Schicho. Dekleta so bila izenačena do edinega mini vzpona tik pred kratko ciljno ravnino, tam pa so se zapletle Ingemarsdotterjeva, Vürichova in Schichojeva, tako da so proti cilju same tri odtekle van der Graaffova, Anna Dyvik in Čebaškova, ki je osvojila tretje mesto, žal pa je bila po času skupina prepočasna, da bi se naši sprinterki uspelo prebiti v veliki finale prostega sprinta v Dresdnu. "V kvalifikacijah sem bila dobra kot po navadi. V izločilnih bojih smo še naprej imeli odlične smuči, proga je bila ravninska in v takšnih razmerah kot so bile danes, sem vse dobro izkoristila. Malo pa sem se tudi pobrala po vseh kriznih tekmah v tej sezoni. Res sem lahko vesela današnjega rezultata," je sprva po tekmi povedala Čebaškova, ki je še dodala komentar polfinalnega obračuna: "Videla sem, da sta Italijanka in Švicarka spredaj. Vürichovi ne zaupam prav preveč, tempo pa mi ni bil prehiter, čeprav sem želela malce pospešiti, a ne za vsako ceno. Nato sem na istem mestu kot v četrtfinalu šla navzven, slišala sem, da je nekaj počilo. Dober splet okoliščin in danes sem lahko zelo zadovoljna."

Falkova prvič po letu 2010, Kläbo prvič letos poražen

Zmage med dekleti se je, v finalu so bile kar štiri Švedinje, veselia Hanna Falk, prvič po januarju 2010, pred rojakinjo Dahlqvistovo in Američanko Sophie Caldwell, potem ko se je Stina Nilsson zapletla na sredini proge in je padla. Čebaškova je prišla do posamičnega rezultata kariere s 7. mestom, Fabjanova je končala na 12. mestu, Razingerjeva je bila 22., Višnarjeva pa tik za njo. 

V konkurenci fantov sta za zmago obračunala letos sijajni, a brez nastopa na Touru, Johannes H. Kläbo in zmagovalec kvalifikacij Lucas Chanavat, ki sta že po prvih stotih metrih imela nekaj prednosti pred konkurenti. A to ni bilo dovolj, saj jih je ujel izkušeni Federico Pellegrino, ki je odlično tekel v drugi polovici proge in na koncu po ciljnem sprintu poskrbel za prvi poraz Kläba v tej sezoni. Tretji je bil Chanavat. Boljši od naše dvojice je bil na koncu Lampič na 21. mestu, Šimenc je prve točke dobil za 23. mesto.

Jutri bo na sporedu še prvi ekipni sprint v sezoni s štirimi slovenskimi ekipami, po dvema v vsaki konkurenci. Naslednji konec tedna bo karavana svetovnega pokala zbrana v Planici.


Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov