Do kombinacijskih točk Čater, Kosi in Hrobat

12.01.2018


Svetovni pokal za moške se je v Wengnu nadaljeval z alpsko kombinacijo, drugo in tudi zadnjo preizkušnjo v tej disciplini v letošnji sezoni. Lov na mali kristalni globus se je začel ob 10.30, ko se je po progi Lauberhorn podal prvi izmed 67. tekmovalcev. V Švici je naše barve branila šesterica tekmovalcev.


Martin Čater, foto: Gepa

Z 2910 metri proge, ki je bila tako za približno 1300 metrov krajša, kot bo jutri na klasičnem smuku, je najhitreje opravil Avstrijec Vincent Kriechmayr. Za njegovim časom 1:43.66 je najmanj zaostal rojak Hannes Reichelt, ki je za nastop potreboval 0.59 sekunde več, tretje mesto pa je zasedal Italijan Dominik Paris, katerega zaostanek je znašal 0.74 sekunde.

Izvrstna vožnja je uspela drugemu Slovencu na startu, Martinu Čatru. Naš smučar je dobro opravil predvsem z zadnjim odsekom proge, na koncu pa si je s 13. mestom in 1.52 sekunde zaostanka za vodilnim zagotovil odlično izhodišče za popoldanski napad.

Žal si boljših razmer na slalomski progi niso uspeli priboriti naši ostali fantje. Miha Hrobat in Klemen Kosi sta z 2.85 sekunde zaostanka zasedla 34. mesto, rep trideseterice pa sta zgrešila za 17 stotink sekunde. Boštjan Kline, ki je za nastop potreboval še 3 stotinke dlje, je zasedel mesto za njima, Tilen Debelak je z zaostankom štirih sekund za Kriechmayrjem zasedel 48. mesto, Rok Perko pa s šestimi sekundami 62.


Klemen Kosi, foto: Gepa

Tekma se je nadaljevala ob 14.00 na progi Maennlichen, ki je mnogim smučarjev povzročila nemalo preglavic. Žal se je med tistimi, ki se s terenom niso spoprijateljili, znašel tudi Čater, ki je bil nekajkrat na meji odstopa, do prihoda v cilj pa si je nabral velik zaostanek.

Martin je bil na koncu vseeno najvišje uvrščeni Slovenec in sicer na 26. mestu. Mesti tik za njim sta zasedla Kosi in Hrobat, ki sta bila na slalomu nekoliko hitrejša, s tem pridobila nekaj mest in prav tako osvojila točke svetovnega pokala, Miha celo prvič v karieri. Debelak se je povzpel za sedem mest in bil na koncu 41., medtem ko Kline in Perko v drugo nista nastopila.

Iz 27. mesta na smuku pa vse do zmage je prišel Francoz Victor Muffat-Jeandet. Za presenečenje je poskrbel Rus Pavel Trikičev, ki je z 0.96 sekunde zaostanka osvojil drugo mesto, tretjega mesta in zmage v skupnem seštevku v tej disciplini pa se je veselil Fill.


Miha Hrobat, foto: Gepa

Peter Pen, glavni trener, je po prvi preizkušnji v Wengnu dejal: ''Martinov smuk je bil vrhunski, glede na ostalo konkurenco. Dobro se je lotil in imel v redu čas. V slalomu se je videla želja, po prvi oziroma drugi napaki pa se je predal, kar je zame nedopustno. Vedeli smo, da bo težko, če bi bilo v spodnjem delu malo več volje, bi lahko vseeno prismučal do 18 ali 20 mesta. Kosi je šel preslabo v smuku in če startaš zadaj moraš biti zadovoljen s tem malim, kar je dobil. Obvezno bi moral biti med trideset s startno številko 6, njegov smuk je bil slab. Sem pa zelo vesel za Hrobata, saj je bil fant 18. decembra v izgubljenem položaju. Vse do predvčerajšnjim praktično ni smučal. Iskali smo rešitve za zdravstvene probleme. Brez treninga, a z veliko voljo in koncentracijo, je prismučal do svojih prvih točk v svetovnem pokalu in mislim da s tem dosegel tudi olimpijsko normo.''

Za tem je dodal še nekaj besed o nastopu Klineta in jutrišnji tekmi: ''Danes smo poskusili z Boštjanom. Bili so malo težji pogoji, Bruegli in ciljni S pa mu nista uspela. Imel je tudi malo smole, saj so Francozi prijavili Theauxa, ki ni startal, tako da bi lahko nastopil v trideseterici. Potem sem se odločil, da se ne bo mučil na temu slalomu in da se pripravi za jutrišnji smuk. Upam, da bo uspel zložiti stvari. Hitrost imamo, na dveh odsekih pa je imel težave. To je treba analizirati in se dobro pripraviti.''

Eden izmed najzahtevnejših smukov svetovnega pokala se bo začel ob 12.30, naše barve pa bodo branili Kline, Kosi, Čater in Perko.

Zvočna izjava (mp3)
Peter Pen >>>

Uradni rezultati >>>

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov