Fak spet med petnajsterico, Dovžanu rezultat kariere s 17. mestom

10.01.2018

V nemškem Ruhpoldingu so najboljši biatlonci tekmovali na drugi klasični preizkušnji letošnje sezone na 20 km. S 14. mestom je novo visoko uvrstitev vpisal Jakov Fak, z ničlo pa je rezultat kariere na 17. mestu dosegel Miha Dovžan.

Miha Dovžan je z ničlo danes v Ruhpoldingu prišel do rezultata kariere (c) GEPA

Nemški Ruhpolding je gostil drugo klasično biatlonsko preizkušnjo na 20 km v tej sezoni. V boj za točke so tokrat odšli štirje Slovenci, Jakov Fak, Miha Dovžan, Mitja Drinovec in Lenart Oblak, medtem ko je Klemen Bauer po tekmah v Oberhofu odpotoval na priprave v Anterselvo, kjer bodo tekme svetonvega pokala na sporedu prihodnji konec tedna.

Kot prvi je od naše četverice s številko 22 štartal Jakov Fak, tik pred najboljšim biatloncem te sezone, Francozom Martinom Fourcadom. Francoz, ki je že v izjemni formi, je že do prvega strelskega postanka v leže ujel našega biatlonca, ki ga je v drugem krogu nato tudi prehitel in odhitel naprej. Fak je na prvem streljanju zgrešil četrti strel, kar je pomenilo pribitek kazenske minute. Na drugem streljanju, prvem v stoje, je Fak hitro pokril vse tarče in tako je napovedal občuten dvig po rezultatski lestvici. Tudi na drugem streljanju v leže je bil hiter in brezhiben, kar je obetalo še en večji skok po rezultatski lestvici, tudi biatloncev z vsemi zadetimi tarčami pa je bilo bolj še za vzorec. Fak je na zadnjem streljanju v stoje dokazal, zakaj je trenutno najboljši v tem elementu v tej sezoni, saj je še tretjič hitro in natančno pokril vse tarče in proti cilju je odhitevl v lovu na nov rezultat okrog desetega mesta. 

Super začetek Drinovca in Dovžana

Tekmo sta sijajno odprla Dovžan in Drinovec s številkama 54 in 65, saj sta zadela vse tarče, tako kot tudi Oblak, kar je skupno sicer uspelo 54 od 107 tekmovalcev. Vsi trije so bili po prvem streljanju pred Fakom, ki je zasedal 65. mesto. Na drugem strelskem postanku sta Drinovec in Dovžan znova pokrila vse tarče, Drinovec je bil na 12. mestu, Dovžan na 22., Fak ša se je že dvignil do 34. mesta. Tudi Oblak je pokril vse tarče in je bil na 47. mestu. 

Jakov Fak po decembrski vizori še ni v pravi tekaški formi (c) GEPA

Na drugem streljanju v leže je Dovžan nadaljeval s popolnim streljanjem, Drinovec pa je prvič danes zgrešil, a vse bolj je dišalo po lepem slovenskem ekipnem uspehu v senčnem Ruhpoldingu. Dovžan je bil na 21. mestu, Fak je bil pet sekund za njim na 24. mestu, Drinovec je padel na 37. mesto, Oblak pa je z novo ničlo padel na 60. mesto. Četrto streljanje je prineslo novo ničlo Dovžanu, ki je tako potrdil, da teče daleč najboljšemu rezultatu kariere naproti (najboljši je bil 34. v lanski sezoni v Oslu). Po štirih strelskih nastopih je bil Dovžan sijajen 11., osem sekund za desetim Fakom, Drinovec pa je zgrešil še 20. strel in ja padel na 48. mesto. Oblak je prvič zgrešil prav na zadnjem streljanju in je padel na 76. mesto.

Na cilj je Fak prišel na 6. mestu z zaostankom 3:11,4 za izjemnim Fourcadom, ki je zgrešil le zadnji strel, a je po progi kar letel in je ob svojem prihodu v cilj prišel z 1:01,0 prednosti pred takrat vodilnim in brezhibnim Ondrejom Moravcem s Češke. Kmalu je v cilj nato pritekel tudi Johannes Thignes Boe, ki je prav tako zgrešil na zadnjem streljanju, na cilju pa je za 5 sekund zaostal tudi za Moravcem in je bil torej tretji. Fak je do konca izgubil nekaj mest in je končal na 14. mestu, kar je celo najslabši rezultat v tej sezoni, Dovžan je v cilj prišel na 15. mestu, na koncu pa je tekmo kariere do zdaj končal na 17. mestu. Žal točk na koncu ni uspelo ujeti z 51. mestom, še dlje od njih pa je bil Oblak na končnem 86. mestu.

Fak v iskanju rešitve, Dovžanu so se tresle noge

Po tekmi je misli takole strnil še vedno zanesljivo tretji v skupnem seštevku svetovnega pokala, Fak: "Že zjutraj se nekako nisem počutil najbolj spočitega. To, da je Fourcade štartal za mano, me ujel in prehitel nima nobene veze. Enostavno trenutno nisem na nivoju na katerem bi si želel biti. Ne vem kaj je trenutno najbolj nujno ali je to počitek ali kaj drugega. Enostavno nimam konkretnega odgovora na to, kaj moram narediti zdaj. Pogovoril se bom s trenerjem in neko rešitev bomo zagotovo našli. Tisti zgrešeni strel je bil na žalost napaka, potem pa sem se nekako zbral do konca in s tekme izvlekel maksimum, tisto kar sem lahko danes. Tekaško nisem bil na nivoju, da bi pridobil vsaj eno mesto. Danes je bil boj za preživetje od začetka do konca. A preživel sem in gremo naprej." Je Fak občutil kaj razlike na progi v primerjavi s tekmama v Oberhofu prejšnji konec tedna? "Imel sem občutek, da je tukaj slabše, da sem utrujen in da enostavno ne gre. Videli bomo, kaj bo potrebno storiti. Bo težko, a potrebno je preživeti tudi težje čase in nato iti naprej," je sklenil Fak.

Precej bolj prešerne volje je bil danes mladi Dovžan, ki je takoj po tekmi takole opisal svoje občutke: "Za enkrat še nisem čisto dojel rezultata. Moram še dojeti, da mi je uspel tak rezultat in da mi je na tekmi svetovnega pokala prvič uspelo zadeti štiri ničle. Potrebujem še malo časa, da to dojamem. Po zadetem dvajsetem strelu je bil občutek odličen. Na zadnjem streljanju so se mi sicer noge kar malce tresle od treme, saj sem vedel, da imam priložnost, da zadanem vseh 20 strelov. Na koncu se je dobro izšlo, boril sem se, zbral sem se in uspelo mi je. Zadnji krog meni ne predstavlja večjih težav, moja težava je bolj začetek tekme. Po navadi največ zaostanka pridelam na začetku tekme. Danes sem se počutil zelo dobro, celo tekmo sem tekel konstantno, nisem bil tako utrujen. Lahko rečem, da se forma dviguje, a do olimpijskih iger jo bo potrebno še malo dvigniti, mislim pa, da smo na pravi poti." Pred trenutno 63. tekmovalcem v seštevku svetovnega pokala je zdaj štafetna preizkušnja: "Najprej na štafeti želim narediti dober nastop. Upam predvsem na boljše streljanje kot v preteklosti, ko se nisem zbral in rezultat ni bil tak, kot bi si ga želel," je samokritično sklenil sicer danes zelo nasmejani Dovžan.

Še najmanj zgovoren je bil danes glavni trener Tomaš Kos, a razumljivo, ko pa so tekmovalci danes veliko dobrega že sami povedali na progi: "Zelo dobri nastopi, škoda je kakšnega zgrešenega strela. Škoda tistega Mitjinega, a vseeno mislim, da so vsi trije danes tekli dobro. Miha je naredil zanj sanjski rezultat, morda bo celo na meji za štart na skupinski tekmi v nedeljo. A vseeno, tudi če ne, bo, je to zanj rezultat kariere. Jakov ni pravi, ne počuti se optimalno. Če bi ustrelil ničlo, bi bil okrog 6. mesta in to vseeno ni tako slabo."

Jutri bo na sporedu tudi ženska nadaljša preizkušnja na 15 km, tekmovale pa bodo tudi Anja Eržen, Urška Poje in Polona Klemenčič. Sledile bodo še štafetne preizkušnje v petek in soboto ter v nedeljo tekmi s skupinskim štartom.


Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov