Ta teden štiri tekme za svetovni pokal

10.01.2018

Ta teden bodo na sporedu štiri tekme za svetovni pokal v deskanju na snegu. Deskarji prostega sloga so že v ZDA (Snowmass, Kolorado), kjer bodo tekmovali v snežnem parku in žlebu, alpski deskarji pa se pripravljajo za odhod v Avstrijo (Bad Gastein, Solnograško), tam bosta na sporedu posamični in ekipni paralelni slalom.


Tim Kevin Ravnjak na zadnji tekmi preteklega leta. (foto: Mateusz Kielpinski)

V ZDA Ravnjak, Štante in Verdnikova

Zimskošportno središče Snowmass v neposredni bližini Aspna bo svetovni pokal gostilo prvič. Tekmi v snežnem parku in žlebu, ki sta hkrati del ameriške serije Toyota Grand Prix z 22-letno tradicijo, sovpadata s praznovanjem 50-letnice zimskošportnega centra, ki gosti tekmi.  Že v nedeljo so v ZDA prispeli Tim Kevin Ravnjak, Tit Štante in Kaja Verdnik. ˝Za nami so uspešni prvi uradni treningi. Razmere so bile dobre, za  kvalifikacije v parku pa nam vremenoslovci napovedujejo poslabšanje,˝ nam je z ZDA sporočil trener Domen Bizjak, ki ekipo vodi ob odsotnosti glavnega trenerja ekipe prostega sloga, Matevža Pristavca. V današnjih kvalifikacijah v snežnem parku (ob 17. uri po našem času) bo izmed naše trojice nastopil le Velenjčan Ravnjak, ki se je nastopu v žlebu zaradi napetega urnika odpovedal. V kvalifikacijah snežnega žleba bosta tako jutri (ob 17.30 uri po našem času) nastopila Verdnikova in Štante. Finalne preizkušnje bodo na sporedu v petek (snežni park, ob 17:30 uri) in soboto (snežni žleb, ob 21. uri). Ker gre za predzadnji tekmi v kvalifikacijskem obdobju za OI se nam obeta močna mednarodna udeležba, kakovost tekem pa na ameriških tleh ob super močni domači zasedbi tako in tako nikoli ni bila pod vprašajem. Slovenska ekipa se iz ZDA seli neposredno v švicarski Laax, ki bo med 17. in 20.1. gostil še en dvojček ˝park-žleb˝ za svetovni pokal. Na najprestižnejšo evropsko tekmo (tekmi za FIS svetovni pokal sta naslednici legendarnega Burton European Open-a) poleg ˝ameriške trojke˝ odpotujejo še Eva Kralj, Urška Pribošič in Max Kralj Kos. ˝Zaradi bolezni niso odpotovali v ZDA, V Švici pa bodo znova poleg. Tam bo z ekipo poleg Domna še fizioterapevtka Vesna Kajzer (bivša deskarska reprezentantka, op.p),˝ nam  je z domačega Bohinja sporočil Matevž Pristavec, ki je po vrnitvi s Kitajske z ekipo konec decembra in v začetku novega leta vadil doma, sam pa bo izpustil tudi švicarsko postajo svetovnega pokala.


Rok Marguč je uspešno vstopil v novo leto (foto: Miha Matavž)

 V Avstriji Marguč, Mastnak, Hafner, Ikovic, Kotnikova in Polančeva

Alpsko-deskarska karavana se s Spodnje Avstrije (Lackenhof) seli na Solnograško (Bad Gastein). Medtem ko je Lackenhof premierno gostil tekmo svetovnega pokala, pa je Bad Gastein že 18 let stalnica v koledarju FIS svetovnega pokala. 80-članska ekipa pod vodstvom karizmatičnega vodje organizacijskega komiteja Franza Weissa kljub nekaj težavam z vremenom v zadnjih dneh obljublja nov ˝dirkaški˝ spektakel na progi Buchebenhang nasproti mestnih term, ki letos praznujejo 50-letnico delovanja. Prav v omenjenih termah bo jutri zvečer na sporedu žreb štartnih številk za petkov posamični paralelni slalom. Le-ta se s kvalifikacijami prične ob 14. uri, finale pa bo pod žarometi, ob 18. uri. Slalomski tekmi na zanj zelo uspešnem prizorišču se je že vnaprej odpovedal v Lackenhofu znova izvrstni  Žan Košir, Rok Marguč pa se je po oklevanju le odločil za štart. ˝Slalomskih treningov je bilo letos manj. Samo prizorišče in tekma je specifična, nekaj posebnega. Divja. Zato sem okleval, a na koncu sem se odločil. Da, odpotujem v Bad Gastein,˝ nam je z Rogle, kjer se pripravlja zadnje dni sporočil Marguč in potrdil, da so mu stopničke na zadnji tekmi dale nov zagon in dodatno energijo za januarsko serijo tekem z vrhuncem na domači Rogli. ˝Spet sem dobil več veselja do tekmovanj, po osvojenem drugem mestu bo v nadaljevanju veliko lažje,˝ je optimističen naš adut. Navdušenja ob uspehu dvojice Marguč-Košir pa ni skrival tudi trener Izidor Šušteršič, ki pa se hkrati nadeja, da je ta rezultat naših prvokategornikov še bolj spodbudil tudi Jureta Hafnerja in Tima Mastnaka, ki premium pozicije zaenkrat napadata iz ozadja. ˝Še enkrat ponavljam, da sta tako Jure kot Tim hitra, kar sta dokazala na treningih. Potrebno je le verjeti vase in potenciali bodo realizirani …˝ poudarja trener, ki je po dveh zmagah na FIS tekmah na Češkem (tam se je s stopničkami za drugo mesto izkazala tudi mladinka Sara Goltes)  v ekipo znova poklical tudi Korošca Črta Ikovica. ˝Zmaga vedno dobro dene. Upam, da bo Črt, ki je predvsem v slalomu na treningih zelo prepričljiv tokrat segel višje. Enako velja za Ivo Polanec in pa Glorio Kotnik, slednja seveda meri precej višje od omenjenih kolegov,˝ pravi trener, ki znova ni prijavil ekipe za sobotni ekipni slalom. ˝V soboto bomo že na Rogli. Izkoristili bomo zadnja dva dneva, ko se še lahko trenira na prizorišču tekem. S ponedeljkom (15.1.) namreč trening na Jasi ne bo več dovoljen,˝ še dodaja Šušteršič in hkrati vse ljubitelje hitrega deskanja vabi, da se 20. in 21. januarja odpravijo na Roglo, kjer se bo na zadnjih kvalifikacijskih tekmah za OI predstavila elita, katere del so že dolga leta tudi naši reprezentanti.

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov