Bucikova in Ferkova na 22. in 23. mestu v Flachauu

09.01.2018


Smučarke so se pomerile že na tretjem slalomu svetovnega pokala v letošnjem letu. Novi boji za stopničke in točke so od 18. ure naprej potekali v avstrijskem Flachauu, kjer smo videli tudi štiri slovenske nastope.

Za spremembo je po polovici tekme vodilno mesto zasedala Avstrijka Bernadette Schild, ki je nastopila kot prva. 37 stotink sekunde za časom 55.61 je zaostala vodilna smučarka svetovnega pokala, Mikaela Shiffrin iz ZDA, tretja pa je bila Švedinja Frida Hansdotter, ki je zaostala 0.74 sekunde. Zaostanki tekmovalk nižje na lestvici so bili že precej višji, šestouvrščena smučarka je za vožnjo recimo potrebovala 2 sekundi več kot Avstrijka.


Ana Bucik, foto: Gepa

Prvi slovenski nastop smo videli pri startni številki 16, ki jo je nosila Ana Bucik. Svojo nalogo je opravila dobro, brez večjih napak in prišla v cilj s takrat 12. časom, z 2.98 sekunde zaostanka za vodilno tekmovalko. Maruša Ferk je nastopila 25. po vrsti in v zgornjem delu proge naredila napako po kateri je izgubila nekaj hitrosti in časa. Vožnjo je sklenila na 21. mestu, njen zaostanek pa je znašal 3.96 sekunde.

Za tem smo spremljali še nastopa Klare Livk in Mete Hrovat, ki sta se na pot po progi Hermanna Maierja podali s številkama 48 oziroma 60 in imeli na progi slabše pogoje. Klara, ki je bila na slalomu v Kranjski Gori blizu prvih točk svetovnega pokala v karieri, je odstopila pred prvim merjenjem vmesnega časa, Meta, ki je velik zaostanek nabrala že v zgornjem delu, pa je odstopila na polovici proge.

V finalni vožnji smo tako spremljali dve Slovenki. Maruša, ki je poskušala izboljšati 26. mesto, je začela dobro, v zadnjih dveh tretjinah proge pa izgubila nekaj desetink, s čimer je prišla na četrto mesto. Ani, ki je bila po polovici preizkušnje na 15. mestu, vožnja ni uspela čisto po željah, saj je postavila deseti čas in se uvrstila tik pred reprezentančno kolegico.


Maruša Ferk, foto: Gepa

Shiffrinova z najboljšim časom finala in novo zmago ni dovolila presenečenja, domačinka Schildova je prišla na drugo mesto, Hansdotterjeva pa je ostala na tretjem. Bucikova je dan v Flachauu sklenila na 22., Ferkova pa na 23. mestu.

Glavni trener Denis Šteharnik je po preizkušnji rekel: ''Pogoji so bili takšni, da se je s številkami zadaj dalo priti noter, a Klari žal ni uspela tako dobra vožnja kot v Kranjski Gori, že na samem začetku je naredila napako in odpadla. Meti se tudi ni izšlo. Kar se tiče Bucikove in Ferkove pa je nekako tako, da ni sproščenosti in igrivosti, vse je na silo. Takoj ko poskušajo smučati na višjem nivoju sledi odstop. Na teh treh tekmah so bili zelo specifični pogoji, od Lienza do tule. Je poseben, spomladanski sneg, temperature so zelo visoke in tako punce, kot material ne deluje v pravi smeri. Naredili smo nekaj testov, a je približno vse isto. Mislim, da v teh pogojih nimamo konkurenčnega materiala. S proizvajalcem se bomo poskušali dogovoriti, da takoj dobimo drugačne, mehkejše smuči, drugače pa bomo na tem materialu poskušali izvleči čim več, a zagotovo lahko povem, da nismo konkurenčni.''

Naslednje ženske tekme svetovnega pokala bo gostil avstrijski Bad Kleinkirchheim, kjer pa naša dekleta ne bodo nastopila. Trener Šteharnik je dejal: ''Maruša ima že več časa težave s kolenom, ki jo ne neha boleti, tako da mora narediti premor, izpustiti tekme v hitrih disciplinah, se pozdraviti ter potem normalno pripraviti za Olimpijske igre.'' Od 13. januarja naprej ima veleslalomski del ekipe na sporedu treninge v San Vigiliu, slalomski del pa bo nastopil na tekmah evropskega pokala.

Zvočna izjava (mp3)
Denis Šteharnik >>>

Uradni rezultati >>>

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov