Biatlonska štafeta potrdila normo za nastop v Pjongčangu

07.01.2018

Slovenska moška biatlonska štafeta v postavi Miha Dovžan, Klemen Bauer, Mitja Drinovec in Lenart Oblak je v vetrovnem in meglenem Oberhofu z 12. mestom potrdila normo za nastop na olimpijskih igrah v Pjongčangu naslednji mesec.

Lenart Oblak je bil danes najboljši slovenski strelec (c) GEPA

Druga štafetna preizkušnja v olimpijski sezoni je minila v izjemno slabem vremenu, vetru in megli, tako da je bila nekajkrat celo pod vprašajem, a na koncu se je odvila do konca in uradni rezultati razkrivajo, da je naši štafeti tudi brez Jakova Faka uspelo potrditi normo za nastop na olimpijskih igrah v Pjongčangu prihodnji mesec.

Za naše je začel Miha Dovžan, ki je na vsakem streljanju popravljal po trikrat in po enkrat moral v kazenski krog, kar niso bili ravno dobri obeti za tihi cilj pred tekmo, torej uvrstitev med najboljšo dvanajsterico. Klemen Bauer je nato kot drugi vse precej popravil, s šestimi popravami je zadel vse tarče. Sijajen je bil nato Mitja Drinovec, ki je vse tarče pokril s štirimi popravami, piko na i pa je dodal Lenart Oblak, ki je v prvem streljanju popravljal trikrat, na zadnjem pa je kot edini naš s petimi streli pokril pet tarč in je tako odtekel 12. mestu naproti. Na koncu je naši četverici z zaostankom 6:45,4 minut to zanesljivo uspelo, medtem ko je bilo kar 12 reprezentanc predčasno izločenih, saj so jih najboljši ujeli za en krog.

Glavni trener naših, Tomaš Kos je bil po današnjem uspehu razumljivo dobre volje: "Petkrat ali šestkrat je bilo že na meji, da se bo tekma prekinila, a na koncu je žirija odločila, da tekma teče dalje in na koncu se je to za nas izkazalo kot za pravilno odločitev. Mislim, da smo se na strelišču v danih pogojih nekako znašli. Nismo bili odlični, a tudi konkurenca je grešila. Tekma je bila na meji regularnosti in zato je težko komentirati. Bili so trenutki, ko se je videlo bolje in trenutki, ko se ni videlo ničesar. Takrat je bilo potrebno malo počakati, saj se je vidljivost spreminjala. Bilo je ogromno nihanj. Tako kot je pihal veter, se je tudi tekmovalec taktično moral odločiti, ali bo počakal ali bo poizkusil ustreliti v neugodnih pogojih. Mislim, da je bilo na koncu za vse enako. V drugi polovici tekme so se naredile skupine in tiste skupine, ki so prišle na strelišče skupaj, so imele podobne pogoje. Regularna ali neregularna tekma? V trenutku, ko so prišli tekmovalci na strelišče, so imeli enake pogoje in vse je bilo odvisno od njegove reakcije. Za nas se je ta tekma srečno končala in smo seveda zelo veseli. Ni bilo Jakova Faka, a smo potrdili normo in mislim, da smo zato vsi lahko veseli."

Presenetljivo so težke razmere, ki so bile na meji regularnosti, najbolje izkoristili Švedi z enim zgrešenim strelom in devetimi popravami, več kot minuto so zaostali Italijani, tretji so bili še s slabo minuto zaostanka Norvežani v svoji drugi najmočnejši postavi. 

Biatlonska karavana se iz Oberhofa seli v Ruhpolding, kjer bodo na sporedu klasična preizkušnje na 20 oz. 15 km, štafetni preizkušnji in tekmi s skupinskim štartom.


Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov