Fak na zasledovanju v Oberhofu tik za deseterico

06.01.2018

Na zasledovalni preizkušnji biatloncev na tekmi svetovnega pokala v nemškem Oberhofu je naš najboljši Jakov Fak po včerajšnjem sedmem mestu danes prišel do uvrstitve tik za najboljšo deseterico. 

Jakov Fak je z 11. mestom vpisal sedmo najboljšo uvrstitev v tej sezoni (c) GEPA

Zasledovalno preizkušnjo v Oberhofu, ki je ni spremljal dež, ampak le oblačno vreme, je Jakov Fak začel na sedmem mestu z zaostankom slabih 48 sekund za včerajšnjim zmagovalcevm Martinom Fourdacom. Klemen Bauer je na progo odšel z 39. mesta. Na prvem strelskem postanku se veliko ni spremenilo, Fak je v leže pokril vse tarče, v drugi krog pa je odšel z minuto zaostanka na 10. mestu z Emilom Heglejem Svendsnom, ki je od vodilne trojice pokril vse tarče. Bauer je zgrešil en strel, a je kljub temu napredoval na 30. mesto. 

Na drugem streljanju v leže je Fak žal en strel poslal mimo, kar ga je potisnilo na 13. mesto z zaostankom minute in 19,8 sekund, Bauer pa je bil brezhiben in dvignil se je že na 24. mesto z zaostankom 1:57 minute. Vodstvo je zadržal Svendsen pred Fourcadom in Tarjeiejem Boejem. Na prvem streljanju v stoje je Fak pokril vse tarče, a je porabil malce več časa na strelišču in izgubil nekaj sekund v primerjavi z vodilnimi, pridobil pa je mesto in v predzadnji krog 12.5 km preizkušnje je odšel na 12. mestu. Bauer je dva strela poslal mimo in je znova padel na 30. mesto. V vodstvo je prišel Fourcade, Svendsen še vedno ni zgrešil in je zaostajal le 0,6 sekunde, tretji je bil še naprej brez zgrešenega strela starejši Boe. 

Na zadnjem streljanju je Fak vnovič pokril vse tarče in v zadnji krog odšel na sedmem mestu z zaostankom 1:26,4 za vodilnim Fourcadom, ki je pokril vse tarče, njegovi konkurentje pa so, z izjemo Johannesa Thignesa Boeja grešili. Bauer je mimo poslal še dva strela in v zadnji krog je odšel na 34. mestu. Na cilju je s prednostjo 6 sekund 67. zmago v karieri slavil Fourdace, drugi je bil s skupno tremi zgrešenimi streli mlajši Boe, tretji pa starejši Boe, ki je kot edini med najboljšimi zadel vse strele. Fak je v zadnjem krogu malce izgubil in v cilj prišel na 11. mestu z zaostankom 1:33,5 za Francozom. Nekaj mest je izgubil tudi Bauer, na koncu pa je ponovil včerajšnji dosežek z 39. mestom in zaostankom 3:52,1.

Fak: Otroška napaka, ki se ne bo več ponovila

Jakov Fak je občutil posledice bolezni ob koncu decembra, kar se je poznalo predvsem danes v zadnjem krogu, ko je tudi izgubil nekaj mest: "Bilo je zelo težko, predvsem v zadnjem krogu, kar se je tudi videlo, saj sem izgubil nekaj mest. To se mi po navadi ne dogaja, če sem vsaj približno dobro pripravljen in se počutim dobro. Danes je bila tekma zame zelo težka. S streljanjem na drugi strani pa moram biti zadovoljen, medtem ko s tekom ne. Zdaj se bom skušal spočiti in potem upam, da bo precej bolje," je tekmo samokritično opisal Fak, ki je nato pokomentiral še strelski nastop, na katerem je zgrešil 10. strel, nasploh pa je bil med boljšimi, saj sta le dva biatlonca pokrila vse tarče. Sam je po omenjeni napaki želel do konca streljati brezhibno, zato je s kakšnim strelom tudi malce počakal: "Moral sem počakati. Zadnji strel, ki sem ga zgrešil v leže... ni bilo v redu, saj sem želel že zapustiti položaj preden sem do konca sprožil. To je bila otroška napaka, ki se ne bo več ponovila."

Z današnjo tekmo je Fak, ki je utrdil tretje mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala, zaključil nastope v Oberhofu, s katerimi je lahko zadovoljen: "Glede na to, da sem pred odhodom v Oberhof treniral le štiri dni, mislim, da moram biti zadovoljen, saj sem bil pred tem bolan. Kako bo naprej, bom lažje ocenil kasneje, kakšno je res stanje. Po teh dveh tekmah bi si želel, da se dobro spočijem in potem bom fizično boljši in bo lažje narediti dober rezultat." Sledi torej nekaj počitka do naslednjih tekem prihodnji teden v Ruhpoldingu, na jutrišnji štafeti pa bodo naše barve branili Miha Dovžan, Klemen Bauer, Mitja Drinovec in Lenart Oblak. Tomaš Kos, naš glavni trener je sicer takole najprej povzel današnjo zasledovalno tekmo: "Super zadovoljni ne moremo biti, a nismo niti razočarani. Moram pohvaliti Jaka za strelski nastop. Na celi tekmi sta bili le dve ničli, on je zgrešil enkrat, napake pa se zaveda. Malenkost pravega občutka mu manjka še na progi, a to je normalno po tisti praznični virozi. Pokazal je, da še vedno sodi med najboljše in verjamem, da bo, ko se spočije in potrenira šlo le še navzgor. Naslednje dirke bodo še boljše kot te v Oberhofu. Pri Klemenu se je znova ponovila stvar s streljanjem. Prišlo je do preveč zgrešenih strelov. Tekel je solidno, a s petimi zgrešenimi streli je lahko le zadržal štartno mesto. Več ob takem streljanju nismo mogli pričakovati."

Kos je nato pogled usmeril še proti jutrišnji štafetni preizkušnji, kjer naši torej ne bodo nastopili v najmočnejši postavi: "Glede na to, da Jakov še ni 100% pripravljen, smo se odločili, da jutri počiva. Če bi nastopil, bi lahko ciljali na visoka mesta, tudi na želeno 12., ki izpolnjuje olimpijsko normo. A štafeta je nepredvidljiva. Če bomo dobro začeli, mislim, da lahko dosežemo tudi želeni rezultat," je zaključil Kos. 

Program v Oberhofu

Nedelja, 7. januar
11.30 Štafeta ženske 4 x 6 km
14.30 Štafeta moški 4 x 7.5 km


Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov