DPNC – Gimnazija Franceta Prešerna omv.gif

kranj_zimadpnc.jpg
kontaktna oseba
Ivo ZUPAN
telefon
051/634-960
04/231-72-58
elektronski naslov
jwp/{vqboAtmptlj/tj
kamera
OMV center v živo

NT: V zadnjih kvalifikacijah najboljši naš Jelar, na tekmi še pet Slovencev

05.01.2018

Na četrtih, zadnjih kvalifikacijah 66. novoletne turneje v smučarskih skokih je bil od sedmerice Slovencev najboljši debitant na turneji, Žiga Jelar, ki je v Bischofshofnu pristal pri 135 metrih. Žal se na zadnjo tekmo ni uspelo prebiti le Tilnu Bartolu.

Žiga Jelar je največje slovensko odkritje letošnje turneje (c) GEPA

Kot prvi je med našimi v zadnjih kvalifikacijah turneje, katero je po včerajšnjem padcu v Innsbrucku že zaključil vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala, Nemec Richard Freitag, skočil Domen Prevc. S 128 metri in 119,5 točkami je bil po svojem nastopu zadovoljen in nasmejan, dolgo časa pa je stal tudi na mestu vodilnega skakalca. Na koncu je zasedel 18. mesto. "Daleč ni šlo, še daleč od tega, da je šlo daleč. A to je nek napredek glede na prejšnje skoke, nek dodatek in vesel sem, da se je nekaj izboljšalo, popravilo in upam, da bom tako stopnjeval naprej," je današnji kvalifikacijski skok opisal najmlajši Prevc.

Najmlajši Prevc je vodil vse do nastopa Denisa Kornilova, ki pa je skočil tik pred Žigo Jelarjem, ki je s 135 metri postavil slovensko daljavo kvalifikacij, s 131,0 točkami pa je bil tudi naš najboljši na koncu. Tudi on je dolgo časa v kvalifikacijah vodil, na koncu je bil kot najboljši Slovenec 7. "Res nisem bil tako dolgo v zraku že dolgo časa. Že takoj iz mize sem vedel, da sem naredil dober skok, dobro me je "prijelo" in lahko sem samo še užival," je super kvalifikacijski skok pokomentiral Jelar.

Timi Zajc je kot tretji naš pristal pri 122 metrih, 108,7 točk pa je bilo dovolj za mesto izzivalca na jutrišnji tekmi, osvojil je 35. mesto. Podobno kot tudi povratnik na letošnjo turnejo, Anže Semenič, ki je s 121.5 metri in 108,8 točkami končal tik pred Zajcem. Žal je za njim novo napako storil 20-letni Tilen Bartol, ki je s 109 metri in 77,3 točkami končal letošnjo turnejo pri repu uvrščenih v današnjih kvalifikacijah.

Precej daljši je bil Peter Prevc, ki je v najslabših vetrovnih razmerah med vsemi skočil 127.5 metrov, 124,8 točk pa ga je vodilo na končno 13. mesto. "Med pripravo na drugi skok in po opravljenem drugem skoku sem bil kar zelo jezen. Vmes sem bil kar nekako umirjen, imel sem idejo in dovolj zagona, da popravim vtis s prvega treninga, kar mi je kar dobro uspelo (o. p. skočil je 101 meter). Bolj kot s kvalifikacijskim skokom sem sicer zadovoljen z drugim skokom za trening, a tudi ta kvalifikacijski je bil na kar zelo dobrem nivoju, ki ga trenutno kažem. Trdno upam, da bom to prenesl tudi na jutrišnjo tekmo," je po kvalifikacijah razpredal najstarejši Prevc. Kot zadnji naš je svojo nalogo vnovič brez napake opravil Jernej Damjan s 131 metri in 130,1 točkami, kar ga je uvrstilo dve mesti za Jelarja, bil je deseti, podobno kot v Innsbrucku. "Lep dan. Po dolgem času je minil lep trening brez kakšnih vetrovnih, snežnih ali deževnih težav. Jaz sem v drugem skoku preizkusil nov dres, ki mislim, da bo super deloval na poletih, ki sledijo v naslednjih dveh tednih. Skozi celotno turnejo smo ga izpopolnjevali in zdaj mislim, da je pravi," je bil zadovoljen in zazrt v prihodnost Damjan.

Kvalifikacije je s 136 metri in 139,9 točkami dobil Poljak Dawid Kubacki, vodilni v seštevku turneje, njegov rojak, Kamil Stoch je bil s 130 metri in 132,2 točkami peti. V prvi seriji bo kot prvi naš v osmem paru skakal D. Prevc proti Nemcu Constantinu Schmidu, v 9. paru bo Semenič izzval Karla Geigerja, Zajc v desetem Poljaka Piotra Zylo, sledil bo skok P. Prevca proti Takuju Takeuchiju, medtem ko bo Damjana izzval Rus Dmitrij Vassiliev. Naš najboljši danes, Jelar, bo odgovarjal na izziv Kanadčana Macenzieja Boyd-Clowesa.

Na treningu 135 metrov P. Prevca

Pred kvalifikacijsko serijo so organizatorji uspešno izpeljali tudi dve seriji za uradni trening. Naši so bili bolj razpoloženi v drugi seriji, ko je P. Prevc s 135 metri imel drugo daljavo in 5. oceno, Damjan s 130 metri 9. daljavo in oceno, Bartol s 129.5 metri 13. daljavo in 15. oceno, medtem ko je bil v prvi seriji najboljši D. Prevc s 121 metri, kar je bila 18. daljava in ocena. V prvi seriji je bil s 131 metri najboljši Nemec Markus Eisenbichler, v drugi pa s 139.5 metri domačin Stefan Kraft.

Preostali program 66. novoletne turneje

Sobota, 6. januar 2018
17.00 - 4. tekma, Bischofshofen (HS140)


Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov