Na sprintu v Oberhofu Fak leto 2018 začel s 7. mestom

05.01.2018

Prvo biatlonsko tekmo svetovnega pokala v letu 2018, sprint v nemškem Oberhofu je dobil Francoz Martin Fourcade pred dvema Norvežanoma, Jakov Fak je leto začel z novo uvrstitvijo med najboljšo deseterico.

Jakov Fak je novo leto začel z novo uvrstitvijo med deseterico, z izenačitvijo druge najboljše v Oberhofu nasploh (c) GEPA

Deževni Oberhof je na prvi preizkušnji leta 2018 po včerajšnji tekmi deklet danes pozdravil še najboljše biatlonce tega sveta, ki so se pomerili na četrtem sprintu olimpijske sezone. Kot prvi je od četverice Slovencev na 12.5 km progo krenil Klemen Bauer s številko 29, takoj za njim je s številko 31 štartal četrti najboljši sprinter sezone do zdaj, Jakov Fak. Bauer je na prvo streljanje prišel nekaj sekund hitreje, a je zgrešil prvi strel v leže, nato pa ostale štiri zadel, kar ga je obdržalo v igri za nove točke svetovnega pokala. Strelsko formo z lanskega leta je v novo prenesel Fak, ki je pokril vse tarče v streljanju leže, to pa ga je uvrstilo na 7. mesto z zaostankom 10 sekund za Tarjeiem Boejem. Hitro, le tri sekunde za Fakom je na prvo streljanje prišel četrti naš, Mitja Drinovec, ki je nato zgrešil en strel, kar ga je po streljanju leže uvrščalo za najboljšo petdeseterico. Miha Dovžan je prav tako zgrešil en strel, bil pa je za najboljšo sedemdeseterico.

Na drugem strelskem postanku je Bauer zgrešil zadnja dva strela in višja uvrstitev je bila preteklost. Fak je tudi v stoje nalogo opravil brez napake in kot eden redkih proti cilju odtekel brez zgrešenega strela. Imel je 25 sekund zaostanka na 6. mestu za prav tako brezhibnim Martinom Fourcadom. Ko je bila večina največjih favoritov že v cilju in se je zdelo, da bo na koncu drugi mlajši Boe, Johannes Thignes, tretji pa Burke, je vse strele s številko 58 pokril Norvežan Emil Hegle Svendsen, ki je po drugem streljanju zaostajal le 4,6 sekund za Fourcadom. Tretje mesto je po drugem streljanju sicer s 7 sekundami zaostanka zasedal Burke. Drinovec je v drugo znova zgrešil enkrat in to ga je porinilo na mesta tik med prvo petdeseterico. Dovžan je zgrešil trikrat, torej skupno štirikrat in jutrišnja zasledovalna tekma je bila hitro tudi preteklost.

Fak s tekmo kot celoto zadovoljen, s segmenti ne

Na cilju je Fourcade prevzel vodstvo s številko 18 in tam je vztrajal vse do konca in tako vpisal tretjo letošnjo zmago. Za zmago je Francoz sicer trepetal do številke 58, a Svendsen na koncu ni prišel do zmage, ampak do drugega mesta z zaostankom 8 sekund, kot tretji je končal mlajši Boe z zaostankom 10 sekund, kljub temu da je na prvem streljanju dva strela poslal mimo. Fak je po decembrski bolezni danes prišel na super 7. mesto z zaostankom slabih 48 sekund za zmagovalcem iz Francije. S tem je izenačil drugo najboljšo uvrstitev v Oberhofu, ko je bil v sezoni 2014/15 na tekmi s skupinskim startom prav tako 7., najboljši pa je bil na tem prizorišču v sezoni 2011/12, četrti na tekmi s skupinskim startom. Z današnjim 7. mestom je Fak v seštevku sprinta pridobil mesto in je tretji, podobno kot v skupnem seštevku svetovnega pokala. "Počutje je zdaj še v redu, upam, da se bom jutri počutil malo boljše. Zame je bilo kar težko, to se je videlo tudi v samem teku, saj nisem na nivoju, na katerem bi si želel biti. A uvrstitev je vseeno super in k temu je največ pripomoglo streljanje. Na splošno sem z rezultatom zadovoljen, če gledam po segmentih, pa s tekom ne morem biti zadovoljen. Glede na to, da v prazničnih dneh zaradi viroze nisem naredil vsega, kar sem načrtoval, enostavno mislim, da ne smem biti preveč razočaran," je po današnji tekmi razmišljal Fak.

Kljub obilnemu deževju, ki je nad Nemčijo že dva dni, je bila proga v dobrem stanju, kar je povedal tudi naš najboljši biatlonec: "Proga je bila zelo dobro pripravljena za take pogoje. Tu dežuje že dva dni in je bilo res pripravljeno tako, da je zdržalo vse tekmovalce. Verjetno je bila na nekaterih mestih proti koncu že malo načeta, a na splošno gledana je bila proga zelo dobro pripravljena za take vremenske razmere. Snega ne bo zmanjkalo, tudi če dežuje še naprej, saj so dobro pripravljeni, imajo tudi rezerve, če bo potrebno. Sam upam, da se do jutri dobro spočijem. Priložnost za napredovanje je. Eno mesto je bilo zelo blizu že danes, oddaljeno le dve desetinki. Priložnost torej bo. Stopničke so oddaljene 37 sekund, vse je mogoče. Na strelišču se lahko marsikaj spremeni," pa je pogled proti jutrišnji tekmi že usmeril naš prekaljeni biatlonski maček. 

Točki je znova pri repu uspel ujeti Klemen Bauer z 39. mestom, žal pa je izven šestdeseterice na koncu zdrsnil tudi Drinovec, ki je na začetku tekel ob boku starejšega Boeja, na koncu pa je zasedel 62. mesto. Dovžan je prvo tekmo v letu 2018 končal na 85. mestu. Tomaš Kos, naš glavni trener je takole ocenil nastope naših na prvi tekmi v Nemčiji letos: "Jaka je naredil zelo dobro, odlično tekmo po zdravstvenih težavah. Po teh težavah nismo mogli pričakovati, da bo tekel po najboljših močeh, a vseeno je tekel zelo dobro, predvsem na strelišču pa je opravil vse, kot je bilo potrebno. Sedmo mesto je zelo dobro in tudi zelo dobro izhodišče za jutrišnjo zasledovalno tekmo. Škoda je Klemena, ki je danes tekel znova zelo konkurenčno, a trije zgrešeni streli so preveč in spet je ostal na tistih mestih okrog štirideseterice. Žal mi je, danes je bil dober rezultat dosegljiv tudi s kakšnim zgrešenim strelom. Bomo pa jutri poizkušali to izboljšati. Mlajša dva sta imela malce težav. Mitja je za slavi dve sekundi zaostal za zasledovalno tekmo, a žal tako je. Naslednjič bomo skupne uvrstitve skušali popraviti."

Program v Oberhofu

Sobota, 6. januar
12.15 Zasledovanje ženske 10 km
15.00 Zasledovanje moški 12.5 km

Nedelja, 7. januar
11.30 Štafeta ženske 4 x 6 km
14.30 Štafeta moški 4 x 7.5 km


Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov