DPNC – Gimnazija Franceta Prešerna omv.gif

kranj_zimadpnc.jpg
kontaktna oseba
Ivo ZUPAN
telefon
051/634-960
04/231-72-58
elektronski naslov
jwp/{vqboAtmptlj/tj
kamera
OMV center v živo

NT: Damjan v Innsbrucku odličen 5., točke tudi Zajcu, P. Prevcu, Dežmanu in Jelarju

04.01.2018

Zmagovalec tretje tekme 66. novoletne turneje v avstrijskem Innsbrucku je zanesljivo postal Kamil Stoch, ki ga le še zmaga loči od velikega pokra zmag na turneji. Odličen peti je bil Jernej Damjan, nove točke so pobrali še štirje naši orli.

Jernej Damjan je v Innsbrucku prvič skočil med deseterico (c) GEPA

Tretja tekma novoletne turneje v smučarskih skokih je pomenila začetek druge polovice turneje in prvo preizkušnjo na avstrijskih tleh, natančneje v Innsbrucku. Vselej muhasto tirolsko mesto se tudi to pot ni izneverilo in je tekmo gostilo v oblačnem oz. deževnem vremenu ter rahlo spreminjajočem se vetru. Kakorkoli že, tretjo tekmo 66. novoletne turneje je odprl Peter Prevc s 119 metri in 114,5 točkami. Žal je Petra izločil njegov nasprotnik Poljak Jakub Wolny s 124.5 metri in 119,6 točkami, potem ko je imel veter v prsa, za razliko od našega tekmovalca. A Peter je dolgo vztrajal na mestih srečnega poraženca, na koncu je tam tudi ostal in si tako zagotovil finalno serijo. Kot drugi je na izziv Nemca Piusa Paschkeja dobro odgovoril Žiga Jelar, ki je s 114 metri zanesljivo premagal 99.5 metrov Nemca in še tretjič na turneji skočil v finale. Domačo publiko je nato utišal Timi Zajc s 118.5 metri in 109,0 točkami, na kar ni imel odgovora lokalni as Gregor Schlierenzauer s 117 metri in 106,0 točkami. 

Damjanu vodstvo, Bartolu izkušnja za naprej

Sijajno je nato nekoliko boljše vetrovne razmere izkoristil letošnji debitant na turneji, Nejc Dežman. Odneslo ga je kar do 126 metrov, 116,6 točk pa je bilo kljub temu malce premalo za Norvežana Andreasa Stjernena s 125 metri in 117,9 točkami. Kljub temu je Dežman skočil na mesta srečnih poražencev, tik pred P. Prevca. Kot peti naš je skočil Jernej Damjan. Nov odličen skok, dolg 127 metrov je 34-letnika gladko uvrstil v finale, saj na 128,0 točk domačin Clemens Aigner ni imel odgovora. Damjan je po skoku dolgo časa vodil, na koncu so ga prehiteli le Kamil Stoch, Daniel Andre Tande in Markus Eisenbichler.

Žal pa se je nato vse podrlo našemu najbolj vročemu skakalcu na turneji do tega trenutka, Tilnu Bartolu. Clemens Leitner s 117.5 metri ni skočil pretirano daleč, a Bartolu se je nato skok ponesrečil, pristal je pri 115 metrih, s 106,4 točkami pa je bil za 7 desetink preslab za Avstrijca in nove točke ter vrhunska uvrstitev sta splavala po vodi. Kot zadnji naš je v prvi seriji nastopil Domen Prevc, ki s 112 metri in 99,2 točkami ni postavil visoke letvice Stefanu Kraftu. Domači skakalec je s 118 metri uspel skočiti v finale. 

Timi Zajc je bil po zelo dobrem finalnem skoku drugi najboljši Slovenec danes (c) GEPA

Šok prve serije je pomenil, poleg izpada Schlierenzuaerja, še padec Richarda Freitaga pri 130 metrih, ko je pri doskoku prekrižal smuči in ga je grdo raztegnilo. Kljub temu je bilo 113,8 točk dovolj za skok v finalno serijo. Po prvi seriji je tako s 130 metri in 138,2 točkami vodil Stoch pred Tandejem in Eisenbichlerjem, ki sta zbrala 130,1 točk, odličen 4. je bil Damjan. Dežman je bil 19., P. Prevc 20., Zajc 26. in Jelar 30.

Poškodovani Freitag izpustil finalno serijo, Damjan na 5. mestu

Tako kot prvo, je danes tudi drugo serijo odprl Slovenec. Tokrat Jelar, ki je s 116 metri in skupno 202,0 točkami uspel prehiteti dva tekmovalca, na koncu pa je osvojil 27. mesto, saj v finalni seriji ni mogel skakati poškodovani Freitag, katerega so odpeljali na pregled v bolnišnico. Odličen je bil naš naslednji, Zajc, ki je v finalu znova potrdil svojo nadarjenost. S 122 etri je dolgo časa imel najdaljši skok druge serije, ki je potekala z izjemno nizkega, šestega naletnega mesta. Z 223,0 točkami je na koncu napredoval do 17, mesta. Žal se napad na višja mesta ni izšel P. Prevcu in Dežmanu. Prvi je s 111.5 metri in 212,0 točkami končal na 23. mestu, drugi pa s 111 metri in 209,6 točkami na 25. mestu na svoji edini tekmi na turneji. Vmes je bil Kraft z 210,3 točkami. 

Damjan: V prvem skoku sem zelo užival, sem zelo vesel

Damjan je s četrtega mesta po prvem skoku napadal najboljšo uvrstitev na letošnji turneji in s 120 metri ter končnimi 239,9 točkami mu je to tudi gladko uspelo. Na koncu je osvojil odlično 5. mesto na skakalnici, ki mu je na celotni turneji najmanj pri srcu. Še tretje zmage na letošnji turneji se je več kot zanesljivo veselil Stoch s 128.5 metri v finalu in 270,1 točkami. Drugi je bil Tande z 255,6 točkami, na tretje mesto je skočil Andreas Wellinger z 253,5 točkami, potem ko je v prvi seriji pri 133 metrih doskočil sonožno. "Ne da sem vesel, sem zelo vesel, da sem na tej skakalnici, na kateri nikoli nisem znal skočiti, prišel do tako lepe uvrstitve. V prvem skoku sem res užival, v drugem malo manj, a to je super rezultat in sem zadovoljen," je bil po tekmo vnovič vesel nasmejani Damjan, ki je nato pokometiral še napad na deseterico v seštevku turneje in svetovnega pokala: "Deseterica v svetovnem pokalu po navadi pomeni precej več kot tista na novoletni turneji. Tu štejejo le prva tri mesta, vse ostalo je od nehvaležnega četrtega naprej. A o tem ne razmišljam, niti o deseterici svetovnega pokala. Sezona je še dolga, videli smo, kaj se je danes zgodilo Freitagu. Majhna napaka. Po pogovoru s fanti naj bi bila kolena sicer v redu, a bomo videli. Skratka, ne gledam tako daleč naprej."

Svoj pogled na najtežjo tekmo za Slovence na turneji je dodal tudi Goran Janus, naš glavni trener: "Na zaletnem mostu je bila voda, a če si preveč agresiven, kot so naši skakalci, se napake dogajajo. Naši so jih delali in to je to. Veselim se nastopov v Bischofshofnu, kjer je precej večja skakalnica kot v Innsbrucku, ki nam nikoli ni pretirano ustrezala. Jutri so nove kvalifikacije in s tem nov dan," je povedal Janus, ki bo namesto na Dežmana znova računal na Anžeta Semeniča. Dežman se vrača na tekme celinskega pokala, ki jih bo ta konec tedna gostil Titisee-Neustadt.

Po padcu Richarda Freitaga in zanesljivi zmagi Stocha, ki je le še zmago oddaljen od ponovitve edinstvenega dosežka Svena Hannawalda, torej štirih zmag v eni sezoni na novoletni turneji, je le ta verjetno odločena. Poljak ima 64,5 točk naskoka pred Wellingerjem, tretji je Junširo Kobajaši z zaostankom 67,5 točk. Damjan je skočil na 8. mesto z 89 točkami zaostanka za Stochom. Preostala naša z vsemi šestimi skoki sta Zajc na 19. in Jelar na 20. mestu, nesrečni Bartol pa je padel na 24. mesto. 

Jutri se turneja torej nadaljuje s kvalifikacijami v Bischofshofnu, kjer bodo Slovenijo zastopali Jernej Damjan, Timi Zajc, Žiga Jelar, Tilen Bartol, Peter Prevc, Domen Prevc in Anže Semenič.

Preostali program 66. novoletne turneje

Petek, 5. januar 2018
17.00 - Kvalifikacije, Bischofshofen (HS140)

Sobota, 6. januar 2018
17.00 - 4. tekma, Bischofshofen (HS140)


Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov