Ferkova 18., Bucikova 24. na slalomu v Zagrebu

03.01.2018


Najboljše slalomistke so se v Zagrebu pomerile na novi preizkušnji svetovnega pokala. V prvem teku je nastopilo 67 tekmovalk, med katerimi je bila tudi slovenska četverica – Ana Bucik, Maruša Ferk, Klara Livk in Meta Hrovat.


Maruša Ferk, foto: Gepa

Zahtevna proga na Sljemenu je pomenila, da so bile razlike med tekmovalkami zelo velike. Prvo mesto je zasedla Američanka Mikaela Shiffrin, sledili pa sta ji Švicarka Wendy Holdener in Slovakinja Petra Vlhova, ki sta za nastopa potrebovali 1.41 oziroma 1.61 sekunde več. Prvi slovenski nastop smo videli pri startni številki 8, ki jo je nosila naša najboljša slalomistka Bucikova. S svojo vožnjo ob prihodu v cilj sicer ni bila zadovoljna, uvrstitev pa je vseeno obetala dobro popotnico za finale. Z 3.16 sekunde zaostanka je namreč zasedla 11. mesto.

Preboj v drugi tek je uspel tudi Ferkovi, ki jo v zadnjem času spremlja nekaj poškodb. Vseeno je nastopila pogumno in do dveh tretjin proge smučala zelo dobro, nato pa se je zaostanek za vodilno podvojil. 4.26 sekunde zaostanka jo je tako popeljalo na 26. mesto. Livkovi so se prve točke svetovnega pokala izmuznile za 19 stotink sekunde. Za svojo vožnjo je namreč potrebovala 4.80 sekunde več kot Shiffrinova, s čimer se je uvrstila na 34. mesto. Hrovatova, ki je pred nekaj dnevi odlično nastopila na veleslalomu v Lienzu, je svoj nastop tokrat sklenila z odstopom v spodnjem delu proge.

Maruša je tudi v finalu smučala napadalno, kar se ji je na koncu obrestovalo. Ob prihodu v cilj je prevzela vodstvo in si lahko obetala lep napredek po lestvici. Žal pa se nastop ni razpletel po željah Ane in njenih navijačev. Na poti je izgubila precej časa in v cilj prišla na takrat 15. mesto, dan v hrvaški prestolnici pa je sklenila na 24. Zmagala je Shiffrinova, Holdenerjeva je bila druga, na stopničke pa se povzpela še Švedinja Frida Hansdotter. Maruša Ferk je na koncu s šestim časom finala zasedla 18. mesto in s tem izenačila drugi najboljši rezultat sezone.


Ana Bucik, foto: Gepa

''Tukaj v Zagrebu je vedno fajn, ker navijajo za nas, jih lahko slišiš od starta do cilja. V športu ni meja, tu nas vedno lepo sprejmejo in dobro navijajo. Tu je nekakšna generalka za res domačo tekmo. Letos mi bo še bližje, ker bo v Kranjski Gori in ne v Mariboru. Tam se počutim še bolj doma, tako da komaj čakam tekmo, a potem bo že čas dva dneva nova. Tekme si sledijo ena za drugo, tako da bo kar naporen tempo. Leta nisem dobro končala, sem ga pa bolje začela. Zdaj bo treba samo še navzgor, ker vem, da sem tega sposobna. Danes sem v drugem teku pridobila tri stotinke, kot vidim po končnih časih. Sigurno se lahko zavihtim na dobra mesta, takrat ko odpeljem dobro, ko vem, da sem lahko hitra,'' je po nastopu rekla Maruša.

Ana pa je nato dejala: ''Nisem imela dobrega ritma že iz starta ven. Proga je bila precej zavita, kar je pomenilo, da nisi smel biti pod kolom, kar meni ni uspelo, tako da se je potem zaostanek samo nabiral. Pogoji so bili glede na samo vreme dokaj solidni, tako da se je vseeno dalo smučati hitro,'' in dodala še nekaj besed o času za priprave na domačo preizkušnjo: ''Kak dan sigurno bo, kaj dosti pa ne, saj se bo treba tudi spočiti, saj so bili ti zadnji dnevi kar naporni. Treba se bo še pogovoriti, kaj bo najbolj pametno narediti in se potem čim bolje pripraviti za Lisico.''

Dogajanje v Zagrebu je nato komentiral še glavni trener Denis Šteharnik: ''Sigurno ne gre po načrtih. Bilo je zanimivo, da je bila v prvem teku ledena podlaga za štiri ali pet številk, potem pa se je led prebil, spodaj pa je bil moker sneg. Potem je bil do številke petnajst ali osemnajst ta moker sneg, nato pa se je prišlo nazaj do trde podlage. Tiste številke zadaj so imele potem celo boljšo progo. Glede na snežne pogoje in na temperature, ki so bile tukaj, so spet pripravili vrhunsko tekmo. Vsa pohvala organizatorju, saj je bilo res toplo. Dobro je, da so začeli pravočasno polivati in da jim je uspelo. Pričakovali smo slabše pogoje, tudi trening proge so bile dobre. Kar se tiče naših punc lahko povem to, da je, kot ste videli, Klari manjkalo zalo malo, devetnajst stotink. Tudi Meta je bila na dobri poti, da pride v točke. Pozitivno je to, da se pozna dobro delo tudi na evropskem pokalu. Punce, ki nam jih dajo od spodaj gor, ne zaostajajo toliko. Klara je že dokazala, da bi ob ugodnem razpletu lahko prišla med trideset, kar nas zelo veseli. Maruša je v drugi vožnji popravila osem mest, kar je zelo dobro. Izkoristila je svojo pozicijo in startno številko, tudi peljala je boljše, tako da smo s tem drugim tekom kar zadovoljni. Ana pa je nekako utrujena od Osla in od tega tempa, nikakor ne najde pravih občutkov. A jutri imajo počitek, samo tiskovno konferenco v Kranjski Gori in mislim, da bo potem pripravljena.''

Jutri bomo v Zagrebu spremljali še moško slalomsko tekmo s startoma ob 12.45 in 16.30. Slovenski navijači bomo držali pesti za Štefana Hadalina in Žana Grošlja.

Zvočna izjava (mp3)
Maruša Ferk >>>
Ana Bucik >>>
Denis Šteharnik >>>

Uradni rezultati >>>

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov