TDS: Lampičeva v Oberstdorf na skupno 29. mestu

01.01.2018

Na tretji tekmi 12. Tour de Skija v švicarskem Lenzerheideju je Anamarija Lampič na 10 km preizkušnji v prosti tehniki v zasledovanju izgubila nekaj mest in je v skupnem seštevku pred dnevom počitka na 29. mestu.

Anamarija Lampič je v skupnem seštevku svetovnega pokala do 23 let na 6. mestu (c) GEPA

Precej nerazumljiva odločitev organizatorjev Tour de Skija, da na novoletni dan prva v smučino stopijo dekleta, ki so včeraj tekmovala ob 15. uri in ne fantje, ki so tekmo imeli ob 10.30 uri, je botrovala temu, da je ženska karavana na letošnjem Touru imela manj kot 20 ur razlike med eno in drugo tekmo. Naša edina preostala tekmovalka na 12. Tour de Skiju, Anamarija Lampič si je pred današnjim zasledovanjem na 10 km v prosti tehniki želela le, da bi ohranila stik z večjo skupino in tako v dobrem položaju prišla na naslednjo postajo v Oberstdorf.

Tekma se za našo tekmovalko ni začela ravno po željah, saj je že v prvem kilometru izgubila 15 sekund v primerjavi z vodilnimi, na dobri polovici proge pa je z 21. mesta padla na 31., njen zaostanek pa se je z začetnih 2:15 minute povišal na 3:34 minute. Na začetku druge polovice preizkušnje je tekla še z Američanko in Norvežanko, nato pa so se razmerja znova malo spremenila. 2,4 km pred ciljem je še vedno zasedala 31. mesto z zaostankom 3:50, tokrat je tekla v manjši skupini štirih tekmovalk med 30. in 33. mestom. Dober kilometer pred ciljem je zaostanek narasel na več kot štiri minute, sledil pa je finiš v poskočnem koraku in končno 29. mesto z zaostankom 4:04,1 za zmagovalko.

Po sprintu v Oberstdorfu domov na priprave za Planico

V cilj je prva prišla vodilna na Touru, Ingvild Flugstad Östberg, ki je v primerjavi z drugouvrščeno rojakinjo Heidi Weng izgubila šest sekund, zaostanek tretje Američanke Jessice Diggins pa se je z 1:05 povečal na 1:16 minute oz. slabih 40 sekund za Wengovo. Skupen zaostanek Lampičeve pred selitvijo v Oberstdorf znaša 4:19 minute za vodilno tekmovalko Toura, Östbergovo, ki je tudi prevzela vodstvo v skupnem seštevku svetovnga pokala. "Tekma mi je kar uspela. Punce so se na začetku res zelo pognale in prvi krog je bil res najtežji, ko me je prehitelo največ deklet. V drugem in tretjem krogu sem bila zraven in sem kakšno tekmico tudi ujela in prehitela. Bilo je dobro, sledi dan premora in nato znova v akcijo," je tekmo povzela Lampičeva, ki je z zaključnih metrih prehitela Norvežanko Maiken Caspersen Falla: "Sprintala in tudi prehitela sem Fallo, česar sem res vesela in želim si, da bi tako šlo tudi naprej v tej sezoni. A zdaj nas najprej čaka pot v Nemčijo, nato dan počitka in nova tekma." 

Najboljši čas današnjega zasledovanja je sicer imela Avstrijka Teresa Stadlober (26:20,6), ki je z 29. mesta napredovala na 12., Wengova je imela tretji, Östbergova četrti, Lampičeva (28:27,7) pa 46. čas med 61 nastopajočimi tekmovalkami. "Na začetku tekme je Ana čutila utrujenost v nogah, kar je bilo tudi pričakovano, a z vsakim pretečenim kilometrom se je počutila bolje in bolje. Po prvem krogu je bilo počutje že pravo, nato pa je to dokazala tudi z zelo dobrim zaključkom. Na koncu smo lahko zadovoljni. Lahko bi rekli normalen dan za tekmo v prosti tehniki. Ne odličen, ne slab, ampak normalen dan. Mislim, da je to dobra popotnica za Oberstdorf," je po tretji tekmi povedal glavni trener Stefano Sarraco.

V moški konkurenci svojih predstavnikov nimamo več, saj sta Miha Šimenc in Luka Prosen, podobno kot Vesna Fabjan, včeraj zaključila s Tourom in se odpravila na trening v domače okolje pred naslednjimi tekmami v sprintu. 

Pred preostalo karavano na Tour de Skiju je jutri na sporedu prost dan in selitev v Nemčijo, kjer jih v sredo v Oberstdorfu najprej čaka sprint v klasični tehniki. Naša ekipa se v Nemčijo seli danes popoldne, jutrišnji dan bo namenjen izključno regeneraciji po napornih uvodnih treh dneh Toura. Po sprintu v Oberstdorfu se s Toura poslavlja tudi Lampičeva, ki se bo odmaknila na trening v domače okolje, izpustila bo tudi naslednje prizorišče po Touru, nemški Dresden in se popolnoma osredotočila na domače preizkušnje 20. in 21. januarja v Planici.


Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov