Mladinska svetovna slalomska prvakinja še Ilka Štuhec, zlata tudi v kombinaciji

11.03.2007

Flachau - 16-letna Mariborčanka Ilka Štuhec je slalomski zlati kolajni Matica Skubeta na mladinskem svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju dodala še zlato v isti disciplini pri mladinkah.

Maruša Ferk je osvojila četrto mesto z zaostankom 89 stotink sekunde za zmagovalko. Srebro je osvojila Nemka Katharine Duerr (+0.07) in bron Avstrijka Simone Streng (+0.56).

Štuhecova, še mlajša mladinka, je z 9. mestom v smuku in 14. v veleslalomu postala tudi svetovna prvakinja v trojni kombinaciji, Ferkova je osvojila bron, srebro pa Avstrijka Nicole Schmidhofer.

Prepričljive ekipe predstave mladih slovenskih smučarjev v vseh disciplinah so Sloveniji s 102 točkama zagotovile tudi trdno drugo mesto v razvrstitvi držav za nagrado Marca Hodlerja za Avstrijo (153) in pred Švico (67). Sledijo Nemčija (31), Liechtenstein (28) ter Švedska, Francija in ZDA (po 25), Norveška (11) in Finska (9). V tem točkovanju zbirajo točke vsi tekmovalci, uvrščeni do 10. mesta v posamezni disciplini, vključno s kombinacijo. Slovenija in Avstrija sta bili edini državi s točkami v vseh tekmovanjih.

Slovenija je tretja na lestvici držav, dobitnic odličij. Prva je Avstrija s tremi zlatimi, štirimi srebrnimi in šestimi bronastimi kolajnami, druga Švica s tremi zlatimi ter po eno srebrno in bronasto, Slovenija pa je zbrala tri zlate in dve bronasti.

V današnjem slalomu je 22. mesto zasedla Katja Jazbec (+3.18), 25. Vanja Brodnik (+3.38), 26. Lana Grandovec (+3.82) in 32. Mateja Robnik (+5.83).

Po prvem nastopu je vodila Strengova, drugo mesto sta si delili Štuhecova in Celina Hangl (+0.12). Ferkova je bila 5. (+0.27), Jazbečeva 23. (+2.38), Bordnikova 24. (+2.42), Grandovčeva 30. (+2.75) in Robnikova 31. (+2.78).

Na drugi progi, ki je postavil slovenski trener Marko Jurjec, je Štuhecovi za zmago zadostoval drugi najboljši čas.

"Zelo sem vesela, čeprav še nisem čisto dojela, kaj se je zgodilo. Na štart sem šla neobremenjena, rekla sem si, da bom poskusila pokazati, kaj znam, odsmučati kar najbolje. Tudi kombinacija mi je bila izziv in tudi tu se mi je izšlo. Zadovoljna sem bila tudi s šestim mestom v superveleslalomu, prvenstvo pa si bom zapomnila predvsem po tem, da so se dobro odrezali vsi naši reprezentantje, fantje in punce, in da nam je uspelo kot ekipi. Pred seboj imam še tri mladinska prvenstva, na katerih si želim še zbirati kolajne, kot bo pač naneslo," je povedala Ilka Štuhec, članica Smučarskega kluba Branik Maribor, ki si je tako kot Skube priborila tudi pravico nastopa v finalu svetovnega pokala prihodnji konec tedna.

"Po četrtih mestih v superveleslalomu in slalomu se veselim vsaj brona v kombinaciji. Saj sta tudi četrti mesti dobri uvrstitvi, pred sezono si res nisem mislila, da bo zame tako uspešna. Z mislimi sem že na finalu evropskega pokala, kjer vodim v kombinaciji in sem druga v skupni in v slalomski razvrstitvi. Upam, da mi uspe zmagati v slalomu, kjer zaostajam le za štiri točke," pravi Maruša Ferk z Blejske Dobrave.

"Ko smo jeseni gledali punce, smo videli, da so dobre. A vedno gre lahko kaj narobe, čeprav smo skozi vso sezono vedeli, da so na dobri poti. Najbolj pridne so tudi najbolj napredovale in pokazale, da se vlaganje obrestuje. Dosežki so kar neverjetni. Tudi mi smo kar malo presenečeni, ko je zmagovalni oder videti kot na mladinskem državnem prvenstvu na Krvavcu. Upam, da nam uspe to ekipo peljati naprej. Seveda so med njimi nekatere tudi razočarane, ampak mislim, da smo na pravi poti," je povedal vodja ženske ekipe na MSP Marko Jurjec, sicer glavni trener ekipe za evropski pokal, v kateri sta tudi Ferkova in Štuhecova.

"Bil sem že na številnih otroških in mladinskih prvenstvih, a takšnega vzdušja in sodelovanja, kot ga je sposobna ta ekipa, še nisem videl. Drug za drugega so bili iskreno veseli uspehov, tudi fantje za dekleta in narobe. Vsak je bil zadovoljen s točkami, ki jih je prispeval za razvrstitev ekip. Res pravo ekipno vzdušje, ki ga bo treba negovati. Kar žal mi je, da slovenska javnost, ki tolikokrat dvomi v naše alpske smučarje, ni pobližje doživela slovenske himne po dveh zastav hkrati na razglasitvi. To je izredna generacija smučarjev in z njimi bomo še naprej poskušali delati maksimalno dobro," je povedal Gorazd Janko, vodja slovenske reprezentance na MSP in predsednik strokovnega sveta za alplsko smučanje pri Smučarski zvezi Slovenije.

Vrstni red na strani FIS

Uradna spletna stran MSP

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim RP

Copyright © 2007 - 2019 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov