DPNC – Gimnazija Franceta Prešerna omv.gif

kranj_zimadpnc.jpg
kontaktna oseba
Ivo ZUPAN
telefon
051/634-960
04/231-72-58
elektronski naslov
jwp/{vqboAtmptlj/tj
kamera
OMV center v živo

V Sloveniji prva skakalnica opremljena s keramično in ledeno smučino

13.11.2009

Na sliki: Rok Zima med testiranjem (c) Mana original

Sebenje - V skaklnem centru Sebenje pri Tržiču sta danes nove mejnike v slovenskih smučarskih skokih postavila Rok Zima in Mitja Oranič, ki sta kot prva lahko preizkusila zaledenelo smučino na tamkajšnji 50 metrski skakalnici. Gre za šele četrto takšno smučino na svetu, ki je poleg Trondheima, Klingenhtala in Garmisch-Partenkirchna opremljena z ledeno smučino, tokrat narejeno v Sloveniji.

Zaledenitev tudi pri +15°C 

Podjetje MANA Original d.o.o. iz Tržiča je danes opravila prvi test nove zaledenele smučine v skakalnem centru v Sebenjah. Podjetju je po letu razvoja uspelo najti inovativno rešitev za zaledenitev naleta tudi pri temperaturah nad 15 stopinj. Nova ledeno-keramična smučina je produkt inovatorja Petra Tomazina, ki je za proizvodnjo uporabil visoko kakovostne materiale slovenskih proizvajalcev. Sistem hlajenja (KOTA d. o. o., Petrovče) se ponaša z majhno porabo električne energije (3 kwh) in je bil namensko skonstruiran za šestdeset metrov naleta.  
 

Odlično drsnost potrdila tudi skakalca 

Odlično drsnost in naletno hitrost sta iz najnižjega zaletnega mesta danes navdušeno potrdila »poizkusna zajčka« Rok Zima in Mitja Oranič (oba člana domačega NSK Tržič-Trifix). Zima, sicer drugi v skupnem seštevku pokala Cockta v letošnjem poletju med člani, je smučino testiral kar dvakrat. Najprej skupaj z Oraničem ob 10.00 uri dopoldne, nato pa še ob 15.00 uri popoldne. Nad novo pridobitvijo je bil več kot navdušen: »Res super. Nad novo smučino sem navdušen. Zelo dobro je, da se na zimsko smučino lahko privadiš takorekoč doma in že tako zgodaj. Sam občutek in drsnost po naletu sta veliko boljša kot na sami keramiki.« Njegov klubski kolega Oranič, sicer eden najboljših slovenskih nordijskih kombinatorcev ta hip, pa je popoldne že začel pakirati, saj se jutri skupaj s skakalno ekipo odpravlja na prvi snežni trening na skakalnici v norveški Lillehammer. 

Današnji skoki v Sebenjah so bili le testni. Naslednji bodo na sporedu, ko zapade prva prava količina snega.
 
 
 

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2021 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov