Biatlonci z visokimi pričakovanji v novo sezono

18.11.2021

Pred odhodom na Švedsko, kjer se bo naslednji konec tedna začela nova sezona svetovnega pokala v biatlonu, se je slovenska biatlonska reprezentanca zbrala na novinarski konferenci in predstavila cilje za sezono 2021/22.

Biatlonska reprezentanca brez Jakova Faka na novinarski konferenci. Foto: Sloski

Na nonivarski konferenci je potekala v  prostorih skupine Adriatic Droga Kolinska, enemu izmed sponzorjev reprezentance, ki tudi to leto podpira biatlonsko reprezentanco, ta pa pomaga s promocijo znamke Argeta. Na novinarski konferenci so bili prisotni vsi člani A reprezentance z izjemo prvega moža ekipe Jakova Faka, ki je bil upravičeno odsoten zaradi manjše viroze. Na uvodu v sezono bodo Slovenijo v Östersundu zastopale: Polona Klemenčič, Nika Vindišar in Živa Klemenčič , moško peterico pa bo novi glavni trener ekipe Janez Marič določil na samem prizorišču, saj tja potuje šest članov ekipe: Jakov Fak, Klemen Bauer, Lovro Planko, Toni Vidmar, Rok Tršan in Miha Dovžan. Alex Cisar in Tais Vozelj bosta sezono začela na tekmah IBU pokala.

Izjave pred začetkom sezone:

Blaž Repinc, predsednik zbora za biatlon: "Kot sem spremljal poletno dogajanje, sem videl, da so bile priprave tekmovalcev uspešne in kvalitetne. Tekmovalci so tako dobro pripravljeni za prihajajočo olimpijsko sezono. Želim jim poguma za dobre nastope in res najboljše dosežke, da bodo razveseljali celotno športno javnost in bodo vzor tudi mlajšim generacijam. Srečno v novi sezoni."

Janez Ožbolt, vodja panoge: "Reprezentanca je pripravljena na nove olimpijske cilje. Verjamem, da bo sezona uspešna, saj so fantje in punce trenirali dobro brez večjih težav. V zadnjem času so lahko tudi že trenirali na snegu na domači Pokljuki, kar gre posebna zahvala Športnemu društvu Pokljuka, ki je to omogočil in je velik plus pred začetkom sezone. Letos bodo vse tekme potekale normalno, vsaj upamo tako. To pomeni, da bomo tekmovali na vseh možnih frontah. Osrednji cilj sezone so seveda olimpijske igre v Pekingu, kamor bo odpotovalo 4 ali 5 fantov in 2 do 4 punce. Vse to je odvisno od izpolnjenih norm mednarodnega olimpijskega komiteja in IBU-ja. Čas za izpolnjevanje norm je do 16. januraja 2022. V svetovnem pokalu smo si zadali zelo visoke cilje. Želimo si stopničk in enega tekmovalca med deseterico v skupnem seštevku. V pokalu narodov si pri fantih tudi želimo biti med prvih deset, kar nam je uspelo tudi že v lanski sezoni. Pri dekletih so cilji nekoliko nižji, saj imamo le nekoliko mlajšo ekipo. Tu je želja, da bi dve tekmovalki osvajali točke za svetovni pokal, v pokalu narodov pa, da ostanemo med prvimi dvajsetimi, da ohranimi kvote za svetovni pokal."

Andreja Mali, glavna trenerka ženske reprezentance: "Preko poletja smo naredili to, kar smo si zadali. To kar je najbolj pomembno, je to, da so punce tik pred odhodom zdrave. Cilje imamo vsako leto višje in letos so tudi pri nas ti osredotočeni na olimpijske igre. Cilj je, da tja potujeta vsaj dve tekmovalki, kar nam zaenkrat kaže zelo dobro, a je še kar nekaj tekmovanj pred ohodom v Peking. Za nas je tako uvod v novo sezono zelo pomemben in je tudi program temu prilagojen, da bomo že v decembru v dobri formi. Že nestrpno pričakujemo začetek."

Janez Marič, glavni trener moške reprezentance: "Zaradi nove funkcije nimam nobene treme. Vedel sem v kaj se podajam in zaupam v fante. Pripravljalni del reprezentance je potekal po načrtih. Naredili smo vse, kar smo si zadali od začetka do konca. Tudi fantje so bili več ali manj zdravi, le trenutno ima Jakov neko virozo. Sam upam, da bo tudi Jaka brez večjih težav in hitro ukreval. Ekipa je sestavljena iz starih izkušenih tekmovalcev in mladih, kar je dobra mešanca in se je to že večkrat izkazalo. Starejši predajajo izkušnje in znanje, hkrati pa črpajo igrivost od mladih in je to ena super kombinacija."

Polona Klemenčič"Poletno svetovno prvenstvo mi je res dobro uspelo. Medalja tam ni bila pričakovana, ampak je pa to dobra popotnica za zimo. Priprave so potekale res dobro, razen v zadnjem obdobju sem mogla malce počivati, ker sem se malce slabše počutila, a sem sedaj že nazaj v polni pripravljenosti. V sezoni si želim uvrstiti na olimpijske igre in izboljšati lanske rezultate."

Nika Vindišar: "Tudi letošnje poletje ni bilo čisto neobremenjeno. Želela sem si, da bi bilo letos manj težav. Trenirala sem sicer lahko normalno, a glavni cilj je, da ostanem zdrava."

Tais Vozelj: "Pripravljalno obdobje je potekalo normalno, brez kakršnihkoli večjih težav ali bolezni. Sprva bom odšla na tekmovanja IBU, kjer bi rada naredila normo za svetovni pokal. V svetovnem pokalu bi rada pomagala predvsem v štafetnih nastopih."

Živa Klemenčič: "Pred letošnjo sezono sem zelo optimistična, saj sem v sam trening vložila dosti več časa in energije. Zato imam višja pričakovanja, kot sem jih imela lani. Samozavest črpam tudi iz streljanja, ki mi gre v zadnjem obdobju precej dobro in se že veselim novih tekem."

Klemen Bauer: "Z novim trenerjem Janezom sem se presenetljivo dobro ujel in je poleti vse potekalo celo nad pričakovanji. Kar se treninga tiče ni bilo nobenih zapletov in s fanti, s to mladostniško energijo, smo pripravljeni na novo sezono. Olimpijske igre so nek cilj v ozadju, vendar je najbolj pomembno to, da še vedno uživam v tem, kar počnem. Tako je cilj celo drugotnega pomena. Lahko rečem tudi, da me družba žene naprej in bi se še enkrat rad zahvalil ekipi."

Alex Cisar: "Pripravljalno obdobje je bilo zelo podobno vsem preteklim. Treningom sem dodal le neke malenkostne inovacije, ko sva po dogovoru z Janezom v trening vključevala tudi moje osebne ideje in zamisli. Kako se bo pa to obneslo, bomo pa videli med sezono. V letošnji sezoni si še vedno želim nabirati izkušnje, ki jih bom potem lahko unovčeval v prihodnjih letih."

Lovro Planko: "Na treningih se je izboljšala stabilnost v streljanju in mislim, da to lahko prensem tudi na tekme. Imam en velik plus, to je to, da sem še zelo mlad. Noben nima velikih pričakovanj od mene in tako grem na tekme lahko sproščeno in bo tako lažje nastope iz treningov prenesti tudi na tekme svetovnega pokala. Velikih razlik med treniranjem v mladinski reprezentanci in članski ni, le sparing partnerji so veliko boljši in hitrejši."

Toni Vidmar: "Tako kot je že Lovro izpostavil, je bilo zame pripravljalno obdobje drugačno le v tem, da so bili okoli mene fantje, ki so močnejši in hitrejši. Z Lovram sva se tako zelo trudila, da bi čimprej ujela priključek. Tako da so priprave potekale odlično. Želim si nabrati čim več izkušenj, zbrati čim več nastopov in se veliko naučiti. Želel bi si tudi kakšnega odmevnega rezultata."

Miha Dovžan: "Lani sem dobro zaključil sezono, letos pa si želim, da bi v takem ritmu že začel in bi potem dobre ter konstantne rezultate obdržal preko celega leta."

Rok Tršan: "Z Janezom je res dobro delati, saj se poznava že od prej. Trening v letošnji sezoni je bil drugačen. Več je bilo poudarka na tem, da je bilo vse narejeno kvalitetno, količinsko pa morda celo nekoliko manj. To je bila glavna sprememba letos. Treniral sem zelo dobro in mislim, da je pripravljenost dobra. Mogoče mi malce še manjka občutkov na snegu, kar bi še rad popravil do ohoda na tekme in potem bo vse OK."

Foto: Sloski

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov