Lampičeva in Urevčeva na ekipnem sprintu do novih stopničk

20.12.2020

Zadnja preizkušnja pred Tour de Skijem je prinesla prvi letošnji ekipni sprint. V polfinalu sta bili od slovenskih ekip uspešni Anamarija Lampič in Eva Urevc, žal sta bila prepočasna Janez Lampič in Luka Markun.

Eva Urevc je prvič stopila na zmagovalni oder © GEPA

Naša ženska dvojica je v polfinalu v prvi polfinalni skupini zasedla drugo mesto za Švicarkama in se tako neposredno prebila v finale desetih ekip. Za naše je finalni nastop začela Eva Urevc, ki je po prvem krogu predala na četrtem mestu. Tudi Anamarija Lampič je v svojem prvem krogu tekla z najhitrejšimi in je predala za prvo švicarsko ekipo, obema ameriškima in prvo rusko na petem mestu.

Žal je bila druga predaja malce slabša in po zlu je šlo nekaj metrov ter priključek s povsem vodilnimi. Urevčeva je predala 2,9 sekund za prvo ameriško ekipo na šestem mestu. Že Lampičeva je nato znova povsem priključila, in na 2,6 km predala na četrtem mestu z 1,3 sekunde zaostanka za presenetljivo vodilno Kitajsko.

Peta predaja je bila znova dobra, naši sta bili še naprej v ospredju vse bolj taktičnega teka, še naprej je vodila Kitajska. Tudi ob šesti predaji sta naši tekli na četrtem mestu za Kitajsko, Švico in prvo ameriško ekipo, nekaj sekund za zaostale zadnje tri ekipe, druga ameriška, ruska in švicarska.

Sedma predaja ni prinesla nobene odločitve, vse reprezentance so bile v razmaku manj kot dveh sekund, še vedno sta vodili Kitajki pred Švicarkama, Američankama in našima tekmovalkama. Lampičeva je osmo predajo opravila na tretjem mestu, pol sekunde za prvo rusko dvojico in tri desetinke za prvo švicarsko ekipo.

Deveta predaja je na več kot štiri sekunde zaostanka oddaljila pol reprezentanc, naši pa sta bili še vedno le za Rusijo I in Švico I z zaostankom 9 desetink sekunde. Na 6,5 kilometrih sta bili naši še naprej v igri za najvijša mesta, Urevčeva je zadnjič Lampičevi na 7,2 predala dve sekundi in pol za Julijo Stupak in dve desetinki za Laurien van der Graaff.

Anamarija Lampič je na zmagovalni oder pritekla tretjič zapored © GEPA

Lampičeva in Urevčeva nasledili Fabjanovo in Višnarjevo

V zadnjem krogu je Lampičeva bila boj za mesta na stopničkah. Natalijo Neprjajevo je Nadine Fähndrich ujela tik pred ciljno ravnino, kjer jo je tudi ugnala, Lampičeva pa je zanesljivo pritekla na odlično tretje mesto. To so bile prve stopničke za Urevčevo v karieri in druge za Slovenijo na ekipnih šprintih, pred desetimi leti sta v Ribinsku drugo mesto osvojili Vesna Fabjan in Katja Višnar.

Naši sta za Švicarkama van der Graaffovo in Fähndrichovo zaostali 1,12 sekunde, Rusinji Stupakova in Neprjajeva sta zaostali 32 stotink. Četrtouvrščeni Američanki Jessica Diggins in Sophie Caldwell Hamilton sta zaostali že tri sekunde za zmagovalkama.

Po tekmi je najprej spregovorila Eva Urevc: "Obučtek je nepopisljiv. Trud rehabilitacije je zagotovo poplačan. Po enem letu odsotnosti je to najboljša nagrada, ki bi si jo lahko želela! Če se vrnem na tisto ponesrečeno menjavo. Tam sem se trudila ujeti skupino, nekaj moči je šlo. Morda, če bi imeli malenkost boljši predaje, bi se lahko borili tudi za prvo mesto."

Seveda je bila zadovoljna tudi Anamarija Lampič, ki ima za seboj najboljši uvod v sezono svetovnega pokala: "Ne glede na to, kako majhni smo v primerjavi z ostalimi, se vidi, da se borimo, da smo zraven, da gremo lahko na stopničke in to je tisti naš glavni cilj in veselje. Mislim pa, da imava obe še precej rezerve, sploh predaje bi lahko izpeljali še bolje. Tudi na sami progi pa so še odseki, saj zase lahko rečem, da se lahko še izboljšam."

Veselje najboljših treh dvojic © GEPA

Žal sta daleč od finalnega nastopa ostala Janez Lampič in Luka Markun, ki sta v polfinalni skupini zasedla 12. mesto, na koncu sta bila na 23. mestu. Tak rezultat je posledica padca Markuna, ki se je zapletel s češkim tekmovalcem. Takole je vseskupaj povzel glavni trener naših, Nejc Brodar: "Na nek način pričakovane stopničke, na drugi strani pa se je bilo potrebno maksimalno potruditi. Dekleti sta naredili izredno dobro tekmo, lahko rečem, da nam manjkajo še malenkosti. Na to bo potrebno v prihodnosti dati nekaj poudarka, tu mislim predvsem na menjave. Ne glede na vse so to stopničke po 10 letih na ekipnem sprintu. To je dober pokazatelj, da sta punci močni in vzdržljivi in bo na njiju še kako potrebno računati tudi v prihodnje. Po drugi strani pa je to tudi lep zaključek leta. V naslednjih dneh, ko bomo nekoliko več doma, bo to zelo pozitivna motivacija za nadaljne delo in naslednja tekmovanja. Pri fantih se nam žal ni izšlo. Žal je padec na polovici kvalifikacij vsaj po mojem odnesel finale. Do tistega trenutka sta bila fanta namreč z vodilnimi, nato pa je Luka potreboval kar nekaj časa, da se je postavil nazaj na smuči. Ob tem je dobil neprijeten udarec v glavo. Žal več kot to, danes ni bilo možno."

Tekači so z nastopi v svetovnem pokalu za letos zaključili, znova se bodo pomerili 1. januarja 2021, ko se v Val Müstairju začne Tour de Ski.


Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov