Zlomljena palica in tretje mesto za Lampičevo v Dresdnu

19.12.2020

Tretji šprint sezone svetovnega pokala je prinesel izjemno dramatičen finale in na koncu nove stopničke za Anamarijo Lampič! Hkrati nova vrhunska uvrstitev Eve Urevc in tudi Janeza Lampiča.

Anamarija Lampič je pritekla do drugih zaporednih stopničk © GEPA

Ob reki Labi v zelenem Dresdnu smo danes spremljali zadnji letošnji sprint za točke svetovnega pokala, naslednje tekme bodo namreč na sporedu januarja. Anamarija Lampič in Eva Urevc sta v kvalifikacijah imeli 3. in 5. čas, prvič se je med trideseterico prebil tudi Janez Lampič s 27. časom, za dobre pol sekunde sta bila žal prepočasna Luka Markun in Vili Črv

Prva je od naših tekla Lampičeva, ki je v prvi četrtfinalni skupini tekla skupaj z Rusinjo Natalijo Neprjajevo, Nemkama Nadine Herrmann in Sofie Krehl, Italijanko Lucio Scardoni in Čehinjo Petro Hinčičovo. Lampičeva je v prvem krogu tekla povsem v ospredju, na obratu v drugi krog pa jo je prehitela Neprjajeva. Rusinja ni popuščala in je brez težav dobila boj za prvo mesto, Lampičeva pa je na ciljni črti za en čevelj ugnala Scardonijevo in še tretjič letos odšla v polfinale.

V tretji četrtfinalni skupini je nastopila Urevčeva ob Švicarkah Laurien van der Graaff in Alini Meier, Rusinji Juliji Stupak, Nemki Lauri Grimmler in Poljakinji Weroniki Kaleti. Urevčeva je prikazala zelo dober tek in bila najhitrejša, za njo sta končali obe Švicarji, van der Graaffova se je prebila v polfinale.

Lampič na pragu polfinala, na koncu odličen 16.

Janez Lampič je v svojem prvem letošnjem čertfinalu nastopil ob Američanu Simeonu Hamiltonu, Rusi Alexandreu Terentevu, Italijanu Michaelu Hellwegerju, Čehu Janu Pechouseku in Litovcu Modestasu Vaiculisu. Prvi krog je končal na tretjem mestu, na ciljni ravnini pa sta se v ospredje postavila Američan in Rus, Lampiču pa ni pomagalo, da je dobil boj za tretje mesto, tako da se je poslovil po četrtfinalnih nastopih. Kljub vsemu je zasedel odlično 16. mesto, kar je njegova druga najboljša uvrstitev v svetovnem pokalu, najboljša v drsalnem koraku: "Sem zadovoljen, a mislim, da bi lahko še malenkost izboljšal četrtfinalni nastop, da bi se boril za polfinale. Nekako nisem mogel mimo Italijana in tako kot je bilo, je bilo," je povzel Lampič, ki je podal še napoved za jutri, kjer želi izboljšati lansko 10. mesto: "Bomo videli, kakšen dan bova imela, a mislim, da sva z Lukom pripravljena, da izboljšava lansko uvrstitev."

Urevčeva napadla, a ostala brez finala

V prvem polfinalu smo videli neposreden dvoboj Slovenk, ob njima so tekle še Čehinja Tereza Beranova, Američanka Sophie Caldewll Hamilton in Nemka Coletta Rydzek. Nemka je povedla s štarta, takoj za njo sta v taktičnem prvem krogu tekli naši tekmovalki. Na mehkem snegu se je boj razplamtel z začetkom drugega kroga. Potegnila je Američanka, naši sta bili še naprej na drugem in tretjem mestu, prva pa je nato napadla Urevčeva. Na ciljno ravnino je v ospredju prišla Lampičeva, ki ni imela težav in se je drugič zapored prebila v veliki finale, Urevčeva pa je žal v zadnjih metrih izgubila mesta in končala na četrtem mestu za Caldwellovo in Neprjajevo. Žal se Urevčeva v finale ni prebila po času, tako da je na koncu zasedla osmo mesto. "Moja ocena je solidno. Sigurno daleč od tega, kar sem sposobna in kar sem pričakovala, a iz napak se učimo in pridobivamo izkušnje, tako da gremo naprej. Že jutri bo potrebno od začetka imeti dober tempo, predati med prvimi in zadnjo predajo odteči maksimalno in to je to," je povedala Urevčeva po tretji uvrstitvi med najboljšo deseterico.

Drama skoraj prinesla rdečo majico

V velikem finalu je Lampičeva pot do novega uspeha iskala ob Švicarkah Fähndrichovi in van der Graaffovi, Američankah Caldwellovi in Jessie Diggins ter Italijanki Scardonijevi. Začelo se je dramatično, Lampičeva je že na ravnini po štartu zlomila palico, ko je dobila novo, je padla na šesto mesto, a že do konca prvega kroga je prišla na četrto mesto. Drugi krog je pomenil boj za najvišja mesta, tempo pa je narekovala Fähndrichova. Tekmice je niso uspele ujeti do ciljne črte, Lampičeva pa je po odličnem finišu le za 3 stotinke zaostala za Caldwellovo. V skupnem seštevku sprinta se je prebila na drugo mesto, le štiri točke za Švicarko Fähndrichovo.

Pogled na zmagovalni oder v Dresdnu 2020 © SloSki

"V kvalifikacijah sem videla, da sem močna, a se nisem počutila kot bi se morala, bila sem zakrčena, tako kot tudi v četrtfinalu in v polfinalu. V finalu pa sem takoj videla, da sem dobro štartala, da mi gre res dobro, a žal sva se s tekmico malo zapletli, polomila se je palica. A rekla sem si "Ne, ne bom zadnja, grizla bom." Hitro sem palco odvrgla, dobro da je bil Rok na tistem ovinku, hitro je stekel čez, da sem lahko vzela palico. Do obrata sem morala priti zraven, po možnosti sem želela še kakšno prehiteti, ker gre potem na polno. Točno tako je bilo, naredilo se je malo luknje. Morala sem gristi, čeprav je bilo težko teči z drugo palico, ker ni imela takšnega paščka kot sem ga navajena. Danes, če ne bi zlomila palice, bi se borila za prvo mesto," je celoten dan lepo povzela nasmejana Lampičeva.

Dresden bo jutri gostil še tekmi v ekipnem sprintu, za Slovenijo bosta nastopili dvojici Anamarija Lampič / Eva Urevc in Janez Lampič / Luka Markun.


Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov