Na tekmah v Kranjski Gori devet slovenskih lisičk

14.02.2020

Od zadnje tekme za svetovni pokal v tehničnih disciplinah je minil skorajda mesec dni, tako da so specialistke za veleslalom in slalom zadnji mesec izkoristile predvsem za dober trening. To seveda velja tudi za naše smučarke, ki so večji del priprav pred 56. Zlato Lisico opravile v Kranjski Gori. Ta bo po letu 2018 znova gostila ˝lisičke˝, ki bodo jutri nastopile v veleslalomu, v nedeljo pa še v slalomu. Med nastopajočimi bo tudi osem Slovenk. Prvič pa bo kot navijačica tekmi spremljala Ana Drev, ki je včeraj tudi uradno sklenila bogato tekmovalno kariero.

4 smucarke
Ana Drev, Tina Robnik. Meta Hrovat in Ana Bucik so bile včeraj v Kranjski Gori dobro razpoložene. (Foto: SloSki)

Meta Hrovat & druščina so nared za domači tekmi

Izvedba Zlate Lisice v Mariboru je zaradi mile zime dolgo ˝visela v zraku˝. Organizatorji so do zadnjega upali, da bodo premagali naravo, a so se nato prejšnji petek morali sprijazniti z dejstvom, da tekem na Štajerskem ne bo. Selitev na hladnejšo Gorenjsko, v Kranjsko Goro, se je vedno izkazala za dobro, saj je mariborsko – kranjskogorska naveza uigrana in usklajena. Tako bomo na progi v Podkornu že osmič gledali tudi najboljše ženske smučarke v tehničnih disciplinah. Na sobotnem veleslalomu bodo slovenske barve zastopale Meta Hrovat, Tina Robnik, Ana Bucik, Neja Dvornik ter debitantki na tekmah najvišjega ranga, Rebeka Oblak in Nika Tomšič. V nedeljo, na slalomu, se bodo trojki Hrovat – Bucik – Dvornik pridružile Maruša Ferk, Klara Livk in Nika Murovec. Slednja bo, tako kot Oblakova in Tomšičeva, prvič nastopila na tekmi svetovnega pokala. Štart sobotne veleslalomske tekme bo ob 10. uri, druga vožnja pa bo tri ure kasneje (13:00). Nedeljski slalomski štart bo petnajst minut kasneje (10:15), zadnje dejanje Lisice 2020 pa se bo pričelo ob 13:45, ko se bo na progo pognala prva izmed tridesetih slalomskih finalistk.

HrovatKranjskogorčanka Meta Hrovat bo ta vikend tekmovala na domačem terenu. (Foto: Gepa) 

Domača športna in smučarska javnost se seveda nadeja, da bo na ˝domačem vrtu˝ oba dneva pomembno vlogo igrala tudi Meta Hrovat. ˝Počutim se zelo dobro. Teren in konfiguracijo proge, ta je meni osebno bolj pisan na kožo kot tisti pod Pohorjem, odlično poznam. Do potankosti, tako da bom povsem sproščena, ˝se izziva na domačem terenu veseli 21 – letna Kranjskogorčanka, ki je bila lani v Mariboru z osmim (veleslalom) in enajstim (slalom) mestom naša najboljša predstavnica. Pred domačimi tekmami pa se odlično počuti tudi Tina Robnik. ˝Zadnji mesec smo odlično trenirali. Tudi posledic padcev iz začetnega dela sezone ne čutim več. Povrnila se mi je prepotrebna samozavest in samozaupanje, ki jo takšne neprijetne poškodbe kljub vsemu malo omajajo, ˝ pravi 28 – letna smučarka iz Luč v Savinjski dolini, ki je na prva vseh letošnjih veleslalomih za svetovni pokal osvojila točke. Najvišje je bila na ledeniškem uvodu v Söldnu (11. mesto), na zadnjem veleslalomu januarja v Sestrieresu pa je bila petnajsta. Tudi dve leti mlajša Ana Bucik je v tej sezoni zelo konstantna, točke osvaja v obeh tehničnih disciplinah. Lani je bila v Mariboru (tamkajšnja bolj ravninska proga ji sicer bolj leži  kot strmina v Podkornu) med dobitnicami slalomskih točk (24. mesto), letos si jih seveda želi v obeh disciplinah. ˝ Kljub temu, da mi mariborski teren bolj ustreza je tekmovanje v Kranjski Gori tudi zame še vedno prednost. Vesela sem, da je Lisica ostal doma. Kranjsko Goro in Podkoren dobro poznam, tu sem veliko trenirala, neštetokrat sem prevozila to progo, ˝je optimistična Primorka, ki se je med dobitnice točk zavihtela na obeh zadnjih preizkušnjah svetovnega pokala (Flachaau, slalom, 18. mesto; Sestreres, veleslalom, 24. mesto).   

˝Zadnji mesec smo zelo dobro trenirali, izkoristili smo tudi prav vsak dan za trening v ustreznih razmerah v Kranjski Gori, saj je to edino, kar šteje. Ugank za nas na domačem terenu torej ni, dobro pripravljenost bo potrebno z borbeno vožnjo dokazati na tekmah, ˝pa je povedal trener Janez Slivnik in se tudi zahvalil Kranjskogorčanom, ki so jim nudili odlične pogoje za trening.

Smučarsko slovo veleslalomistke iz Šmartna ob Paki

Drev AnaAna Drev je tekmovalnemu smučanju pomahala v slovo. (Foto: Gepa)

Pred domačim vrhuncem sezone pa se je od aktivne kariere tudi uradno poslovila 34 – letna Ana Drev, ki se po lanski januarski poškodbi ni več vrnila na tekme. ˝Konec jeseni je bil proces rehabilitacije zaključen, težav s koleni nimam več. Ampak, na tekmah me ne boste več videli, stopam na novo življenjsko pot, ˝ je pred 56. Zlato Lisico slovenski športni javnosti sporočila Drevova, ki je v več kot desetletni karieri vknjižila 147 nastopov na tekmah svetovnega pokala. Dvakrat (Maribor in Flachau 2016) je bila na veleslalomih druga in še trinajstkrat v elitni deseterici. Pohvali se lahko tudi s petimi nastopi na svetovnih prvenstvih (najvišje je bila leta 2017 v švicarskem St.Moritzu – 7. mesto v veleslalomu) ter tremi na olimpijskih igrah. V Torinu 2006 je nastopila v superveleslalomu (45. mesto) in veleslalomu (9. mesto), v Vancouvru 2010 pa v veleslalomu (19. mesto). ˝Bilo je pestro. Dobre in manj dobre sezone, pa poškodbe in povratki. Vesela sem, da sem se vedno znova vztrajno vračala in v zadnjem delu kariere tudi dosegla največje uspehe. Ob tej priložnosti se zahvaljujem tudi vsem, ki so mi v karieri stali ob strani: staršem, trenerjem, serviserjem, fizioterapevtom, zdravnikom in Smučarski zvezi Slovenije. Pa seveda sotekmovalkam, spletle so se vezi, ki bodo trajale, …˝ je na novinarski konferenci pred lisičjem vikendom povedala ena najbolj uspešnih slovenskih veleslalomistk.  

Zvočne izjave:
>>> Janez Slivnik
>>> Meta Hrovat
>>> Tina Robnik
>>> Ana Bucik
>>> Ana Drev


Spored tekmovanja
Spletna stran organizatorja tekmovanja

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2020 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov