Iz mest znova v zimsko-športna središča

07.12.2017

S tekmo v nemškem Mönchengladbachu se je pretekli vikend končala jesenska deskarska mestna ˝big air serija˝.  Deskarji prostega sloga se vračajo na klasična prizorišča, svetovni pokal ta konec tedna nadaljujejo v Copper Mountainu (ZDA). Na Toyota Grand Prixu se bodo drugič letos pomerili v snežnem žlebu ter četrtič v skokih prostega sloga. Med več kot 200 deskarji in deskarkami bo tudi šest Slovencev. Eva Kralj, Kaja Verdnik, Tit Štante in Max Kralj Kos bodo nastopili v snežnem žlebu, Urška Pribošič in Tim Kevin Ravnjak pa v skokih prostega sloga.


Superžleb v Copper Mountinu. (foto: Sarah Brunson)

Danes popoldan po našem času (17:30) bodo na sporedu kvalifikacije v snežnem žlebu, jutri popoldan, prav tako ob 17.30 uri, pa se bodo deskarji in deskarke pomerili še na skakalnici, v  big air kvalifikacijah. Po napovedih organizatorjev se nam že  danes v tamkajšnjem super žlebu obeta pravi spektakel, saj je tekma svetovnega pokala za domačine hkrati tudi prva, ki šteje kot kvalifikacijska za uvrstitev v olimpijsko ekipo. Tako bodo na štartu praktično vsi najboljši domačini s super zvezdnikoma in bivšima olimpijskima zmagovalcema Kelly Clark in Shaunom Whiteom na čelu. Slovenske barve bodo v močni mednarodni konkurenci zastopali Eva Kralj, Kaja Verdnik, Tit Štante in Max Kralj Kos, ki so s trenerjem Matevžem Pristavcem na prizorišče prispeli dovolj zgodaj, da so se privadili na tamkajšnje razmere, ki pa žal niso prav nič zimske. ˝Naravnega snega ni. Čas pred uradnimi treningi v žlebu in na skakalnici smo tako lahko izkoristili le za prosto deskanje na umetno zasneženih progah, deskanje na objektih v parku pa zaradi pomanjkanja snega ni bilo mogoče. Posvetili smo se osnovni deskarski tehniki in obvladovanju deske pri višjih hitrostih. Te prvine so seveda še kako pomembne v parku in žlebu ter na skakalnicah,˝ nam je z Amerike sporočil trener Matevž Pristavec, ki pa v žleb tokrat ne bo poslal našega najboljšega deskarja prostega sloga Tim Kevin Ravnjaka. ˝Tim Kevin se bo tako kot Urška Pribošič, oba sta se nam v ZDA pridružila kasneje,tokrat osredotočil le na big air. Na zadnji tekmi v Nemčiji zaradi bolezni in pa bolečin v trebuhu, ki so posledice padca na Air&Style-u v Pekingu, ni nastopil. Tam je prav zato priložnost dobil mladi Naj Mekinc. Upam, da bo Ravnjak tokrat realiziral skok, ki ga kar zmore,˝ pravi Pristavec in dodaja, da bo Velenjčan v svoji paradni disciplini znova nastopil na naslednji tekmi svetovnega pokala, ki bo med 19. in 21. 12. na Kitajskem (Secret Garden).

Finale Toyota Grand Prixa bo v soboto (žleb) in nedeljo zvečer (skoki), ob 19. uri po našem času Poleg domačih deskarjev bosta v žlebu v centru pozornosti zagotovo Švicarja Patrick Burgener in Jurij Podlačikov ter vedno atraktivni Kitajci in Japonci, v skokih pa Kanadčani z Maxom Parrotom in Markom McMorrisom ter Norvežani z Marcusom Klevelandom na čelu. Slednji je bil najboljši pretekli vikend v Nemčiji. Med dekleti bo zaradi neprijetne poškodbe gležnja tudi tokrat odsotna avstrijska športnica leta 2017, Anna Gasser.

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim RP

Copyright © 2007 - 2018 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov