DPNC – Gimnazija Franceta Prešerna omv.gif

kranj_zimadpnc.jpg
kontaktna oseba
Ivo ZUPAN
telefon
051/634-960
04/231-72-58
elektronski naslov
jwp/{vqboAtmptlj/tj
kamera
OMV center v živo

Takanašijeva potrdila četrti globus, Ema Klinec na tretjem mestu

15.02.2017

Ema Klinec je na prvi tekmi smučark skakalk v južnokorejskem Pjongčangu osvojila odlično tretje mesto, potem ko je zaostala le za Japonkama Juki Ito in Saro Takanaši. Rezultat sezone za Uršo Bogataj, točke tudi Maji Vtič.

Ema Klinec se veseli drugih stopničk v sezoni (c) GEPA

Močno okrnjena konkurenca na olimpijski generalki v južnokorejskem Pjongčangu je najprej opravila tri serije za trening, nato še poizkusno serijo, sledila pa je tekma z 32 tekmovalkami, tudi tremi Slovenkami. Urša Bogataj je v spremenljivih vetrovnih razmerah, sama je imela ene slabših pogojev v celi seriji (7,3 točke pribitka), skočila 83.5 metrov, s 83,8 točkami pa je bila po prvi seriji na 11. mestu. Nerazpoložena Maja Vtič je ob ležernem doskoku pri 87.5 metrih v boljših vetrovnih razmerah (2,5 točke odbitka) z 81,5 točkami zasedala 13. mesto, najboljša naša v tej zimi, Ema Klinec pa je napovedala boj za stopničke.

Klinčeva je skočila točno 100 metrov (4,3 točke odbitka), s 110,2 točkami pa je bila na četrtem mestu, 3,8 točke za presenetljivo tretjo Nemko Ramono Straub, ki jo je odneslo do 103.5 metrov (8 točk odbitka). Vodila je povratnica na tekme svetovnega pokala, Sara Takanaši, ki je skakala s treh naletnih mest nižje, skočila pa je 97.5 metrov in zbrala 123,9 točk (2,7 točk pribitka). Druga je bila njena rojakinja Juki Ito s 96 metri in 118,1 točkami. 

Ema na stopničke, Itova do zmage

V finani seriji, ki so jo prav tako zaznamovale zahtevne vetrovne razmere, je Vtičeva skočila nekoliko dlje, 90.5 metrov (2,2 točke odbitka), 172,8 točk pa jo je danes še enkrat več popeljalo na 11. mesto. Bogatajeva je s 86 metri v znova slabih razmerah (1,5 točke dodatka) izgubila nekaj mest, s 168,3 točkami in 13. mestom pa je vseeno vpisala najboljšo letošnjo uvrstitev. Napad na stopničke, druge letos, pa je dobro skovala Klinčeva. S 96 metri (6,9 točk dodatka) je odgovorila na napad Maren Lundby z 99 metri, 218,7 točk pa jo je popeljalo na končno tretje mesto. Straubova je s 93 metri pričakovano zaostala za njo in tudi za Lundbyjevo, pred našo skakalko pa sta pričakovano končali obe Japonki. Nove zmage se je v Aziji razveselila Itova, ki je v finalu kot edina skočila preko stotice, 101.5 metrov, 234,4 točk pa je bilo precej več od vnovič poražene Takanašijeve, ki je skočila 94 metrov, zbrala pa je 224,9 točk. Itova se je tako veselila četrte zmage v tej sezoni.

Kljub drugemu mestu in dejstvu, da ne na Japonskem in ne v Južni Koreji Takanašijeva letos nima zmage, pa je po tekmi lahko vesela, saj je dve tekmi pred koncem tudi teoretično že osvojila veliki kristalni globus, njenega četrtega v karieri.

Pete stopničke v karieri za Emo Klinec (c) FIS

Ema zelo zadovoljna predvsem zaradi vseh zunanjih faktorjev

Po tekmi so Emo Klinec poklicali tudi na dopinško kontrolo, ki ne počiva niti na tekmah v Aziji, tako da se je dan naši tekmovalki še malce podaljšal. Kljub temu se stopničk ni veselila nič manj: "Z rezultatom sem sigurno zelo zadovoljna, predvsem tudi zaradi vseh teh potovanj v zadnjem času. To potovanje je bilo sploh zelo naporno, eno izmed najtežjih. Po navadi, če gremo tako daleč, se prej v glavi že malo pripravim predvsem glede spanca, zdaj pa smo se usedli na letalo, poizkusili čim več spati, nekaterim je uspelo, drugim ne. Ko smo prišli v hotel pa nihče ni kaj preveč spal, povrhu vsega pa sem še malo zbolela. Ravno zaradi teh stvari pa sem tako vesela današnjih stopničk. Vem, da bi se v obeh skokih lahko še marsikaj dodalo, a če je to dovolj za stopničke, sem zadovoljna. Vem, kje imam rezerve in že jutri bom delala na tem, da jih popravim." Je torej moč priti še bližje danes najboljšima Japonkama? "Mislim, da če pokažem skoke z Ljubnega ali pa s treningov, sem sigurno lahko čisto zraven. Koliko bom mogla še dodati in kdaj bo to, bomo videli. S tem se ne obremenjujem, delam iz dneva v dan, čakam na svojo priložnost. Če pride, pride, če ne, pa gremo dalje."

Emino popotovanje se je začelo s tekmami na Japonskem Januarja, od koder je nato letela v ZDA na mladinsko svetovno prvenstvo, nato se je vrnila v Evropo, po tekmah na Ljubnem pa je ekspresno odletela nazaj v Azijo. Kako ji je všeč na prizorišču naslednjih olimpijskih iger? "Ko smo odhajali, sem mislila, da bo skakalnica podobna tisti v Planici, torej položen nalet, dolga miza brez radiusa. Ko pa smo prišli sem, sem videla, da je ravno nasprotno. Kar precej strm zalet, oster radius, ki mu sledi dolga miza in zato je potrebno biti potrpežljiv, da je odskok pravočasen. Meni take skakalnice ustrezajo, da začutim nogo. Super, sem presenečena, da je tako, kot je!" 

Ema Klinec v Pjongčangu (c) GEPA

Baloh: Čestitke Emi, zadovoljen tudi z Uršo, Maja se je dobro zbrala

Po tekmi je oceno pod drugimi letošnjimi stopničkami za naše orlice potegnil Sten Baloh: "Konkurenca je bila res okrnjena, a te stopničke Emi res privoščim, ker je bila nekajkrat že na robu, zmanjkalo ji je čisto malo. Danes je premagala Lundbyjevo, ki je ostala brez stopničk. Čestitke Emi za ta rezultat, kar je potrditev, da zna skakati in tekmovati. Upam, da bo šlo tako tudi naprej. Ema ima rezerve v skokih. Zanimivo je, da je na treningu bolj sproščena, kar je sicer logično. Takrat ni tako zgodnja. Na tekmi je bila danes dvakrat zgodnja, ona to ve, jaz tudi. S tem, da naj malo počaka mizo, je nisem hotel obremenjevati. Za drugi skok se je dobro zbrala, imela je kar precej vetra v hrbet. Tudi v prvi seriji ni imela nobene velike sreče z vetrom, a je dokazala, da sodi tja, kjer je." Naš glavni trener je pokomentiral tudi nastopa preostalih dveh dobitnic točk: "Z Uršinim skakanjem na tekmi sem danes res zadovoljen. Ona je imela ene najslabših razmer, a je kljub temu zdržala, skočila v redu, bila je brezkompromisna. Malo manjka pri telemarku, danes so bili tudi sodniki zelo, zelo strogi pri vseh tekmovalkah. Zelo malo ocen je bilo 18 in več. Pri doskoku ima Urša še rezerve. Maja je v poizkusnem skoku imela težave, ker se ni dovolj hitro prilagodila na dolgo mizo, ki je tukaj v Pjongčangu in je bila tako zgodaj, da je morala "odmahati". Kljub temu se je uspela zbrati, naredila je dva solidna skoka, čeprav sem videl, tudi po ocenah, da prav lepega doskoka ni bilo. Jutri je še ena tekma, imamo še eno noč, da se punce malo naspijo, da se še bolj aklimatizirajo in gremo potem naprej." 

Svetovni pokal se nadaljuje jutri ob 7.45 uri dekleta se nato odpravljajo na svetovno prvenstvo v Lahtiju, po tem pa jih čaka le še finalna tekma svetovnega pokala v Oslu 11. marca. Na svetovno prvenstvo bo odpotovala tudi Urša Bogataj, ki se bo tako pridružila Klinčevi, Vtičevi, Špeli Rogelj in Niki Križnar.


Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2021 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov