In memoriam Nuša Tome Babnik

15.11.2015

(1960–2015)

 

Po hudi in zahrbtni bolezni se je poslovila Nuša Tome Babnik, žena, mama, prijateljica, alpska smučarka, olimpijka in športna delavka.

Pod vodstvom očeta Toneta Tometa in trenerja Rajka Knifica je svojo športno pot začela v Partizanu iz Medvod in nadaljevala v Smučarskem klubu Alpetour iz Škofje loke. V SK Alpetour, ki  je bil dobro organiziran in strokovno podprt, je hitro napredovala in se že zelo mlada prebila v krog reprezentance.

To je bilo obdobje, ko se je s prihodom Toneta Vogrinca in Dušana Senčarja začela orati ledina slovenskega oz. takratnega jugoslovanskega smučanja na mednarodni sceni.

Z odločitvijo vodstva smučarske zveze, da se tudi ženskemu alpskemu smučanju pristopi sistematično, bolj strokovno in organizirano, je bil omogočen takratnim mlajšim reprezentantkam kot so bile Nuša, Bojana Dornig, Anja Zavadlav, Metka Jerman, Polona Oblak, Mateja Ravnikar, Polona Peharc, Tjaša Klanjšček, Nataša Blažič, Andreje Leskovšek in kasneje številnim drugim dekletom razvoj in preboj na mednarodno športno sceno. To so bili časi njenih klubskih kolegov Jožeta Kuralta, Borisa Strela in seveda Bojana Križaja, Jureta Franka in drugih.

Že kot 18-letnica je v reprezentanci z Bojano in Anjo sodelovala na svetovnem  prvenstvu v Garmisch-Partenkirchnu, na Mariborskem Pohorju je leta 1979 prva osvojila točke za svetovni pokal v zgodovini slovenskega smučanja. Dvakrat je bila udeleženka olimpijskih iger, svoja najboljša rezultata v svetovnem pokalu pa je dosegla s 7. mestom v slalomu na Zlati lisci in z 8. mestom v veleslalomu  v San Sicariu z visoko štartno številko 62. Nuša je bila kar 11 let reprezentantka  Jugoslavije v alpskem smučanju. Ko je leta 1985 končala tekmovalno športno pot alpske smučarke, se je za kratek čas ukvarjala z akrobatskim smučanjem in na svetovnem prvenstvu v Tignesu v prostem slogu zasedla 12. mesto.

Po končani aktivni športni karieri se je posvetila študiju na ljubljanski fakulteti za šport, kjer je uspešno diplomirala in postala profesorica športne vzgoje.  

Nuša je bila ena tistih številnih športnic, ki je znala združevati šport in šolanje in tako bila ena tistih številnih smučark, ki so  končale študij in se kasneje uspešno vključile tudi v delovno življenje.

Bila je eno od deklet, za katere bi človek rekel, da bolj pripadajo kolektivnim športom kot strogo individualnim.

Nušo so vseskozi  krasili, čist in pošten odnos do športa in športnikov, tekmovalnih konkurentk, pripravljenost za sodelovanje in pomoč drugim, samodisciplina, delavnost, kar je še posebej izkazovala pri svojem kasnejšem delu v  Smučarskem klubu Snežinka, Skakalnem klubu Ilirija, Smučarski zvezi Slovenije, Klubu slovenskih olimpijcev in Fundaciji za šport.

Z možem Sašem sta ustvarila zgledno in uspešno družino, ter tudi otroka Najo in Tima usmerjala v šport in ju vodila vodila skozi lepote in čeri vrhunskega športa.

Nuša je imela tudi kritičen pogled do stanja v slovenskem športu. Še posebno v smučanju je bila zmeraj naravnana k izboljšanju razmer za delo otrok in mladine. Želela je, da bi se jih lahko s športom ukvarjalo čim več.

Tudi do nas trenerjev je bila odkrito kritična  predvsem v položajih, ko ji ni uspevalo dosegati želenih rezultatov, mi pa ji nismo znali v celoti pojasniti vzrokov za to.

Da je bila  izjemno spoštovana med prijatelji, športniki in športnimi delavci, vemo vsi, ki smo se dolga leta družili z njo, sodelovali pri posameznih delih in nalogah ali pa samo razpravljali o tem in onem. V Babnikovi avtomehanični delavnici v Tomačevski ulici  v Ljubljani je bilo pod taktirko Nuše,  leta in leta  zbirališče številnih  dobromislečih in dobrovoljnih ljudi tudi iz vrst športnikov in športnih delavcev.

A nekateri so pri njej šele po letih ugotovili, da so imeli vseskozi opravka z mehko dušo  in poštenim ter trdnim karakterjem.

Žal ji vsa njena trdna volja, borbenost,  želja po življenju in skrbi za družino ni bilo dovolj v borbi z zahrbtno in agresivno boleznijo.

Vsi ki smo jo poznali in spoštovali jo bomo nosili v srcu, kot pošteno,  iskreno in dobrovoljno Nušo,  dobro prijateljico in kleno Slovenko.

Tomo Levovnik

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim RP

Copyright © 2007 - 2018 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov