Bad Gastein, prihajamo!

10.01.2022

Svetovni pokal alpskih deskarjev se iz švicarskega Scuola seli v avstrijski Bad Gastein. Na Solnograškem se bodo deskarke in deskarji jutri pod žarometi pomerili na drugem paralelnem slalomu te sezone, v sredo opoldan pa bo na sporedu še ekipni paralelni slalom. Na posamičnem slalomu bodo deskali tudi Slovenci Tim Mastnak, Žan Košir, Rok Marguč, Gloria Kotnik in Sara Goltes, za ekipno tekmo pa bomo tokrat lahko sestavili kar dve »štafeti«. 

bgnMondeni Bad Gastein je eden izmed biserov avstrijskega smučarsko-zdraviliškega turizma v katerem je deskarski svetovni pokal stalnica, v preteklosti pa so med drugim že organizirali (med leti 2007 in 2015) tudi ženski WTA teniški turnir, pa atraktivna Red Bullova tekmovanja smučarjev prostega sloga po mestnih ulicah. (Foto: Gasteinertal Tourismus GmbH, Marktl Photography)

Lani so praznovali dvajsetletnico, letos je »v igri« še en organizacijski rekord

Potem ko je bila lani naša ekipa zaradi okužb s koronavirusom primorana izpustiti januarsko slalomsko klasiko v Bad Gasteinu, se bo letos s progo Bucheben nad »alpskim Monte Carlom« spopadla peterica: Tim Mastnak, Žan Košir, Rok Marguč, Gloria Kotnik in Sara Goltes. Kvalifikacije posamične tekme, progo bo postavil italijanski trener, se bodo pričele jutri ob 13:45, finale z najboljšimi šestnajstimi dekleti in fanti pa bo kot je v Bad Gasteinu že običaj, pod žarometi, ob 18:40 uri. V sredo bodo deskarke in deskarji s prvo ekipno tekme sezone pričeli ob 12. uri (kvalifikacije nižje uvrščenih mešanih parov), uro kasneje (13:00) pa bo na sporedu finale ekipnega paralelnega slaloma s šestnajstimi dvojicami. Sredina ekipna tekma bo že trideseta paralelna deskarska tekma za svetovni pokal v Bad Gasteinu in štirideseta deskarska, saj so na tem prizorišču več let prirejali tudi tekme svetovnega pokala v deskarskem krosu. S štiridesetico bo Bad Gastein na večni lestvici organizatorjev FIS deskarskih tekmovanj prehitel kanadski Whistler in Stoneham in zasedel prestol. Od leta 2001 dalje v Bad Gasteinu ni bila odpovedana niti ena tekma!

»Kljubovali smo vetru, nizkim temperaturam in tudi korona nas ni in nas ne bo ustavila,« je odločen Franz Weiss, ki je glavni »krivec« za deskarsko dogajanje v Bad Gasteinu, kjer je leta 1974 zaradi pomanjkanja snega v Mariboru gostovala tudi smučarska Zlata lisica. Hans-Peter Harlander, ki vodi organizacijski komite prireditve, napoveduje še en spektakel, prikimava pa mu tudi Gitti Köck, trenerka domače ekipe, ki je s trinajstčlansko "ösv snowboard" ekipo pred Scuolom v Bad Gasteinu opravila dva treninga. »Gre za zelo specifičen teren, tako da vsak tak dodaten trening šteje. Upam, da nam bo uspelo izkoristiti prednost domačega terena,« poudarja Köckova, ki se je v zgodovino avstrijskega in svetovnega alpskega deskanja zapisala z osvojitvijo veleslalomskega brona v Naganu leta 1998. Avstrijsko ekipo, na domačem terenu bosta še posebej motivirana veterana Claudia Riegler (prihaja iz bližnjega Flachaua) in Andreas Prommeger (prihaja iz bližnjega Pongaua), bo seveda čakala izjemno težka naloga. Lani sta jim načrte z zmago prekrižala Rusa Sofija Nadiršina in Dmitrij Loginov. Poleg slednjih in njunih reprezentančnih kolegov pa imajo najvišje cilje tudi Nemci, Švicarji, Italijani in pa seveda Slovenci.

Devete ali celo jubilejne desete slovenske stopničke v Bad Gasteinu?

Slovenci, lani smo Bad Gastein »premagali« v tekmi za organizacijo svetovnega prvenstva v alpskem deskanju, ki ga je nato izvrstno izpeljala Rogla, smo se na najbolj elitnem slalomu v svetovnem pokalu veselili osmih stopničk. Začelo se je z zmagama Dejana Koširja leta 2002 in 2004, nadaljevalo s tretjima mestoma Roka Marguča (2008) in Roka Flandra (2012), nato pa je na »badgasteinsko sceno« stopil Žan Košir, ki je na krilih tržiških navijačev leta 2013 zmagi dodal tretje mesto, bil leto kasneje (2014) drugi, pred sedmimi leti (2015) pa je znova zmagal.

Leta 2013, ko je v Bad Gasteinu eksplodiral Žan Košir sta bila med njegovimi navijači v ciljni areni tudi aktualni glavni trener slovenske reprezentance v smučarskih skokih, Robert Hrgota in aktualni odgovorni trener moške C ekipe slovenskih alpskih smučarjev, Matija Grašič. 

Na zadnji tekmi s slovensko udeležbo (januarja 2020) je bil naš najboljši Tim Mastnak (16. mesto), preostali (Marguč, Košir, Kotnikova) so ostali brez finala. Mastnak sicer v Bad Gasteinu še ni zmagal v izločilnih dvobojih (najvišje je bil leta 2016 – 14. mesto), enako velja za Glorio Kotnik, ki je bila na tem prizorišču v svetovnem pokalu najvišje leta 2019 (13. mesto). Velenjčanka, ki je na Buchebnu leta 2007 na mladinskem svetovnem prvenstvu v paralelnem slalomu končala tik pod stopničkami (4. mesto, zmagala je domačinka Julia Dujmovits) pa je bila višje na ekipni tekmi, s Timom Mastnakom sta bila pred tremi leti peta. Peta slovenska predstavnica, Sara Goltes, v Bad Gasteinu doslej še ni tekmovala. Premierni nastop dvajsetletnico torej čaka dvajset let po prvi slovenski zmagi na tem prizorišču. Poleg posamičnega jo morda čaka še ekipni nastop. Slovenci se bodo za morebitni nastop na sredini ekipni tekmi odločili po torkovi posamični preizkušnji.

rmRok Marguč na zadnji tekmi v Bad Gasteinu pred dvemi leti. V torek ga čaka že šestnajsti nastop na tem prizorišču. Najvišje je bil leta 2008, ko je osvojil tretje mesto. Leta 2011 in 2014 je bil četrti, na svojem "badgasteinskem računu" pa ima še štiri uvrstitve med elitno šestnajsterico. (Foto: Miha Matavž)  

Je čas za nove stopničke? Devete ali celo desete? »Tim in Žan sta bila v soboto znova finalista, kar pomeni, da sta »poleg«. Motiva pa pri obeh ter tudi Roku, ki je tu že stal na zmagovalnem odru ne manjka. Torej … « nam je iz Bad Gasteina sporočil trener Izidor Šušteršič, ki je kot tekmovalec v Bad Gasteinu nastopil osemkrat in bil trikrat finalist. Najvišje je segel leta 2006 (4. mesto), ko je dvoboj za stopničke izgubil s Kanadčanom Jasey Jay Andersonom. Slednji bo na štartu tudi jutri in v petek v Simonhöheju, saj še vedno ni obupal nad uvrstitvijo na njegove sedme olimpijske igre.  

Bucheben je pripravljen za slalomski spektakel. Jutri bo na sporedu posamična, v sredo pa še ekipna tekma. Nato izkušeni Franz Weiss organizatorsko štafeto predaja kolegu Wernerju Schöffmannu. Ta na koroškem Simonhöheju "poveljujeje" ekipi, ki pripravlja prvo tekmo svetovnega pokala na domačem "bregu" Alexandra Payerja ter njegove nečakinje Sabine Schöffmann, ki je s sobotno zmago v Scuolu koroškim deskarskim delavcem dala še dodaten zagon in motiv za delo na terenu, kjer se bodo na zadnji tekmi pred olimpijskimi igrami deskarji in deskarke pomerili v olimpijskem paralelnem veleslalomu in dan potem še v ekipni različici te olimpijske discipline, ki je na sporedu iger vse od Salt Lake Cityja 2002. (Foto: KTVB Bad Gastein)

Semafor Bad Gastein

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov