Mastnak in Košir finalista v Scuolu

08.01.2022

Švicarski Scuol je danes gostil prvo tekmo svetovnega pokala alpskih deskarjev v koledarskem letu 2022. Zmag sta se veselila Rus Dmitrij Loginov in Avstrijka Sabine Schöffmann, izmed slovenske peterice pa sta v finalu deskala Tim Mastnak (9.mesto) in Žan Košir (16. mesto). Rok Marguč (40. mesto), Gloria Kotnik (41. mesto) in Sara Goltes (47. mesto) so tekmo zaključili že po prvi dopoldanski kvalifikacijski vožnji.

tmscTim Mastnak je bil v Scuolu že drugo leto zapored najhitrejši kvalifikant. (Foto: Miha Matavž)

Tim in Žan ostajata v stiku z vrhom!

Druga januarska sobota se je za slovensko deskanje začela zelo obetavno, saj je Tim Mastnak zanesljivo zmagal v kvalifikacijah. Od drugouvrščenega Korejca Sangho Leeja je bil hitrejši za 35 stotink sekunde, od tretjeuvrščenega Rusa Dmitrija Karlagačeva pa za 99 stotink. Toda na koncu je na najvišji stopnički stal Dmitrij. Sicer ne Karlagačev, pač pa Loginov, četrtouvrščeni kvalifikant. V velikem finalu je eden izmed treh ruskih Dmitrijev na današnji tekmi izkoristil napako Nemca Stefana Baumeistra v spodnjem delu proge in tako še drugič v tej sezoni stopil na zmagovalni oder. Po drugem mestu v Carezzi (v finalu ga je premagal prav Baumeister) je tokrat zmagal, že šestič v karieri. Tretji je bil Korejec Sangho Lee, ki je v osmini finala za osem stotink premagal Žana Koširja. Tržičan se je v finale uvrstil s petnajstim časom kvalifikacij, na koncu je zasedel šestnajsto mesto. Sedem mest pred njim (9. mesto) je tekmo končal Tim Mastnak, ki ga je v osmini finala za šestnajst stotink sekunde ugnal na koncu četrti Italijan Mirko Felicetti. Rok Marguč je bil po prvi kvalifikacijski vožnji 18. (skupina na rdeči progi), za uvrstitev v drugo kvalifikacijsko vožnjo mu je zmanjkalo 24 stotink. Na koncu je zasedel 40. mesto.

Tudi Rokovi ženski reprezentančni kolegici se na progi Prui, ki jo je zakoličil Peter Kotnik (trener kitajske reprezentance) nista najbolje znašli. Tako kot Marguč sta preizkušnjo v Scuolu zaključili po prvi kvalifikacijski vožnji. Gloria Kotnik je osvojila končno 41., Sara Goltes pa 47. mesto. Zmagala je, prvič po decembru 2017, Avstrijka Sabine Schöfmann. Za 29-letno Korošico je bila to sploh prva veleslalomska zmaga (na svojem »deskarskem računu« pa ima že tri posamične in eno ekipno slalomsko), kar je dober obet pred premiernim svetovnim pokalom (posamični in ekipni paralelni veleslalom, 14. – 15.1.) na njenem domačem »bregu« v Simonhöheju. Avstrijki sta družbo na odru delali dve domačinki. Druga je bila še ena deskarka, ki je sicer bolj uspešna na slalomskih tekmah, Julie Zogg, tretja pa Ladina Jenny, ki se je tako še dvanajstič v karieri uvrstila med prve tri (ima štiri druga in osem tretjih mest).

ssZmaga Sabine Schöffmann je najboljši napovednik za petkovo tekmo v Simonhöheju. Koroško smučišče je namreč domači "breg" Sabine, pa njene sestrične Pie (18-letnica zaenkrat nastopa na tekmah nižjega ranga) ter Sabininega partnerja Alexandra Payerja, ki je danes osvojil 6. mesto. (Foto: Miha Matavž) 

Kaj sta nam po tekmi povedala naša finalista?

Tim Mastnak: »Po kvalifikacijah, ki sem jih znova suvereno dobil, so apetiti seveda temu primerno zrasli. Toda v finalu prostora za napake pač ni. Mene sta »pokopali« dve, tako da sem ostal brez želenega nadaljevanja. Dejstvo, da nadaljujem niz uvrstitev v finale in dejstvo, da ostajam hiter me pred nadaljevanjem tedna in sezone navdaja z optimizmom. Prepričan sem, da tudi letos še pridejo na vrsto tako željene stopničke!«

>>> Tim Mastnak, zvočna izjava <<<

Žan Košir: »Po novem letu nič novega. Še vedno imam nekaj težav v kvalifikacijah, a se temu dejstvu navkljub uvrščam v izločilne boje, kar je ok. Finale? Razočaran sem. Več kot polovice proge sem vodil proti trenutno vodilnemu v svetovnem pokalu. Hiter in konkurenčen torej sem, a ne zdržim do konca. Sledi analiza, pa trening v Italiji. Seveda delam na tem, da teh napak v Bad Gasteinu ne bo!«

 >>> Žan Košir, zvočna izjava <<<

Košir pred odhodom v Bad Gastein v Dolomite, Mastnak pa na Pohorje

»Lepo vreme, lepa tekma, super pogoji. Takšni kot si jih vsi skupaj vedno tudi želimo. Toda, potrebno jih je tudi izkoristiti. Ob takšnih pogojih je namreč vsaka stotinka še kako velika. Ne bom rekel, da sreča ni bila na naši strani, tekmeci so bili pač boljši. Je pa dejstvo, da Tim in Žan tudi po novem letu ostajata v stiku z vrhom. Vsi, ki se uvrstijo v finale so potencialni zmagovalci, razlike med deskarji so minimalne. Zdaj presedlamo na slalomske deske, že v torek nas čaka nova lepa tekma v Bad Gasteinu,» nam je po tekmi povedal trener Izidor Šušteršič, ki bo s Koširjem in druščino v družbi kanadske reprezentance jutri opravil trening v italijanskem San Candidu. V Dolomitih pa ne bo danes našega najboljšega deskarja. Tim Mastnak bo namreč pred odhodom v Bad Gastein »skočil« domov in osvežitveni slalomski trening v ponedeljek opravil na domači Rogli.

>>> Izidor Šušteršič, zvočna izjava <<<

V skupnem seštevku svetovnega pokala v paralelnih disciplinah po petih tekmah (štirje veleslalomi in en slalom) vodita Korejec Sanghoo Lee in Švicarka Julie Zogg, Tim Mastnak je 7., Žan Košir 14., Rok Marguč 32. in Gloria Kotnik 34.

bDaniele Bagozza in Tim Mastnak v dopoldanskih kvalifikacijah. (Foto: Miha Matavž) 

Bodo v Mammouth Mountainu danes vendarle izvedli tekmi v snežnem parku in žlebu?

Potem ko so bile v četrtek in včeraj zaradi močnega vetra odpovedane moške kvalifikacije tekem za svetovni pokal (snežni park in snežni žleb) v ameriškem Mammouth Mountainu je vremenska napoved za konec tedna v tem kalifornijskem zimskošportnem središču boljša. Če bo šlo vse po načrtih bodo danes ob 17:30 na sporedu moške kvalifikacije v parku z Najem Mekincem, ob 22. uri pa bo na sporedu še moški in ženski finale (deskarke so, tako v parku kot žlebu, s kvalifikacijami opravile v četrtek). Ob 2:30 jutri zjutraj bodo na sporedu še moške kvalifikacije v žlebu s Titom Štantetom, finale (moški in ženski) pa se bo pričel ob 5. uri jutri zjutraj po srednjeevropskem času.

mm
Naja Mekinca in Tita Štanteta pred odhodom v švicarski Laax čaka nastop v kalifornijskem Mammouth Mountainu. (Foto: US Snowboard)

Semafor Scuol
Semafor Mammouth Mountain

Fotografije za neomejeno uredniško uporabo (Scuol 2022 – paralelni veleslalom)
Fotografije za neomejeno uredniško uporabo (Mammoth Mountain 2022 - slopestyle)
Fotografije za neomejeno uredniško uporabo (Mammoth Mountain 2022 – half pipe)
Fotografije za neomejeno uredniško uporabo (svetovni pokal od leta 2009 dalje)

Koledar svetovnega pokala 2021/22

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov