Matevž Pristavec: Malo snega in ekstremen mraz!

30.12.2021

V kanadskem Calgaryju je bil pred prvo tekmo svetovnega pokala te sezone v snežnem parku (slopestyle) včeraj na sporedu še drugi in zadnji uradni trening, ki sta se ga seveda udeležila tudi slovenska reprezentanta Naj Mekinc in Urška Pribošič. Po še zadnjem preizkusu parka, ta je del kompleksa ki je leta 1988 gostil zimske olimpijske igre, smo »ujeli« Matevža Pristavca, trenerja naše A reprezentance.

MP
Matevž Pristavec je ekipo pred decembersko-januarskim delom svetovnega pokala odpeljal na trening v sosednjo Avstrijo. (Foto: SZS)

Kakšne so razmere v Calgaryju?
Snega ni ravno veliko, je pa zelo hladno. Ko smo v začetku tedna pristali, je bilo že na letališču skorajda minus 30 stopinj! Seveda nismo presenečeni, na tem prizorišču nikoli ni bilo drugače. Je pa za večino, ki takšnega ekstremnega mraza ni vajena, vsekakor težje kot sicer. Precej več plasti oblačil je potrebno, da ohranjamo »delovno temperaturo« …

Zadnje priprave pred odhodom v Kanado ste opravili v Avstriji.
Tako je. Na domačem Voglu smo si ob novozapadlem snegu privoščili nekaj »freeride« deskanja, večji del preteklega meseca pa smo trenirali v »Absolut Parku«, v avstrijskem Flachauu. Gre za največji tovrstni objekt v Avstriji, ki je tudi širše zelo prepoznaven in popularen, tako med mlajšimi deskarji kot tudi profesionalci. Slednji imamo na voljo res vse, kar potrebujemo za kakovosten trening. Tudi tokrat smo se na Solnograškem počutili odlično. Na dan, ko naprave na smučišču niso obratovale, so nam tako omogočili celo povsem zaseben trening. Skratka, dobro smo trenirali. Pripravljeni smo na nadaljevanje sezone. Tako Naj kot Urška nestrpno pričakujeta nove tekme.

Medtem ko je večina Evropejcev decembra trenirala doma, pa so Američani, Kanadčani in Japonci deskali na tekmovanju serije Dew Tour. Ste spremljali tekme v ameriškem Coppru? Kako dobro so pripravljeni favoriti za najvišja mesta?
Seveda sem spremljal oziroma smo spremljali te tekme. Predvsem v snežnem žlebu smo videli izjemne vožnje. Japonec Yuto Totsuka, ki je zmagal, je uspešno izvedel »triple cork 1440«. To na tekmovanjih doslej ni uspelo še nikomur. V olimpijski sezoni se pač premikajo meje. Snežni park pa je imel, po pripovedovanju ključnih akterjev, nekoliko premalo naklona. Večina deskarjev in deskark tako ni imela dovolj hitrosti, posledično ni bilo nekih presežkov. Tudi v Calgaryju je, kar se naklona tiče, podobno. Upam, da nas ne preseneti še veter v prsa. Ob vetru bi tudi tu hitrost utegnila biti problem. Držite pesti za dobre razmere in pa seveda naša deskarja!

SRDeskarji pred zadnjim uradnim treningom. Snow Rodeo na kanadskem zahodu se prične danes popoldan po srednjeevrospkem času. (Foto: Canada Snowboard)

___________________________________________________________________________________

Moške kvalifikacije v snežnem parku Winsport s tremi skoki in tremi drsnimi objekti se pričnejo danes ob 17:45 po našem času. Naj Mekinc bo štartal kot štiriindvajseti v prvi kvalifikacijski skupini. Na štartu bo 49 deskarjev, 16 jih bo nastopilo v jutrišnjem polfinalu ob 19:40. Jutri ob 17:40 po srednjeevropskem času bodo nastopila še dekleta, tudi Urška Pribošič. Štartna lista bo znana po današnjih moških kvalifikacijah. 

Finale ženske osmerice in moške deseterice bo 1. januarja s pričetkom ob 18. uri po našem času. Več na tej povezavi.  

c

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov