Konec in začetek v Calgaryju

29.12.2021

Deskarji na snegu koledarsko leto 2021 zaključujejo s tekmo svetovnega pokala v snežnem parku (slopestyle). Jutri (30.12.) bodo v kanadskem Calgaryju na sporedu moške kvalifikacije, na silvestrovo še ženske ter moški polfinale, prvi novoletni dan pa se bo najboljša ženska osmerica ter moška deseterica pomerila v finalu. Na prvem »slopestylu« olimpijske sezone bosta nastopila tudi Naj Mekinc in Urška Pribošič.   

UPPo skorajda enoletnem premoru zaradi poškodbe se v svetovni pokal vrača Urška Pribošič. (Foto: SZS)

Snežni rodeo na kanadskem zahodu

Medtem ko se je v sredini decembra del karavane deskarjev prostega sloga z najboljšimi Američani, Kanadčani in Japonci na čelu udeležil tekmovanj ameriške serije Dew Tour v Copper Mountainu (v snežnem parku sta bila najboljša Američan Red Gerard in Novozelandka Zoi Sadowski-Synnott) so člani in članice naše A ter B ekipe trenirali v sosednji Avstriji. Seveda sta bila del »sloskisnowboardfreestyleteam« odprave v Flachauu tudi Naj Mekinc in Urška Pribošič, ki sta po božičnem premoru v domačem okolju s trenerjem Matevžem Pristavcem odletela v Kanado. Na prizorišču zimskih olimpijskih iger iz leta 1988 bo namreč v naslednjih dneh na sporedu prva tekma v snežnem parku za svetovni pokal v tej sezoni.

Deskarji in deskarke so park že preizkusili na včerajšnjem popoldanskem uradnem treningu, danes dopoldan jih čaka še zadnji uradni trening, nato pa bo šlo na deskarskem delu dogodka »Snow Rodeo presented by Swatch & Toyota« zares. Jutri (30.12.) ob 9:45 po lokalnem času (ob 17:45 po srednjeevropskem času) bodo na sporedu moške kvalifikacije. Dan potem (31.12.) bodo ob 9:40 (17:40) s kvalifikacijami pričela dekleta, ob 11:40 (19:40) pa bo na sporedu moški polfinale z najboljšimi šestnajstimi kvalifikanti. Finale najboljše ženske osmerice in moške deseterice bo na novoletni dan s pričetkom ob 10:00 uri po lokalnem času oziroma ob 18. uri po srednjeevropskem času.

Mekinc se vrača na znano prizorišče, povratek Pribošičeve

Naj Mekinc, ki je kot edini Slovenec nastopil na prvih dveh tekmah sezone v skokih prostega sloga (Chur in Steamboat) že ima izkušnje z deskanjem v, tudi letos izredno hladnem, Calgaryju. Na zahodu Kanade je namreč prvič nastopil februarja 2020, ko je na tekmi svetovnega pokala v snežnem parku osvojil 30. mesto. Na tej tekmi (lansko sezono tekme za svetovni pokal na tem prizorišču ni bilo) je zmagal Novozelandec Tiarn Collins pred Japoncem Rukijem Tobito in domačinom Liamom Brearleyem. V ženski konkurenci je bila pred slabimi dvemi leti najboljša Kanadčanka Laurie Blouin, drugo mesto je pripadlo Norvežanki Silje Norendal, tretje pa Britanki Katie Ormerod.

Urška Pribošič na zgoraj omenjeni tekmi ni nastopila. Tako kot tudi ne na uvodnih »big air« preizkušnjah letošnje sezone, saj po poškodbi rame še ni bila nared za tekmovanja. V Calgaryju bo tako nastopila po skorajda enoletnem tekmovalnem premoru (na zadnje je tekmovala januarja lani v avstrijskem Kreischbergu).

»Po dolgem premoru nekaj več nervoze seveda je, a se tekme veselim. Zadnji treningi v Avstriji so bili res zelo kakovostni in uspešni. Pripravljena sem, dobro se počutim!« nam je red povratkom na veliko sceno s kanadske province Alberta sporočila 31-letna Blejka, ki je v svetovnem pokalu debitirala prav v Kanadi in sicer v Stonehamu februarja 2012 in se izkazala z 9. mestom. Dvojna mladinska svetovna podprvakinja (park & skoki prostega sloga) iz leta 2010 ima na svojem »računu« še enajst uvrstitev med najboljših deset v svetovnem pokalu, v snežnem parku je najvišje segla januarja 2013, ko je bila v ameriškem Copperju peta.

c
Laurie Blouin (1.) in Liam Brearley (3.), domačina na stopničkah zadnjega slopestyle "rodea" v Calgaryju februarja 2020. (Foto: Chad Buchholz, FIS Snowboard) 

Fotografije za neomejeno uredniško uporabo (svetovni pokal od leta 2009 dalje)
Koledar svetovnega pokala 2021/22

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov