Lampičeva v Dresdnu znova na stopničkah, Urevčeva 6., prve točke za Črva

18.12.2021

Na 4. letošnjem sprintu svetovnega pokala je Anamarija Lampič drugič zapored končala na zmagovalnem odru, v Dresdnu je bila 3., v finalu je prvič letos tekla Eva Urevc, prve točke v karieri pa je vpisal Vili Črv.

Anamarija Lampič © GEPA

V izločilnih bojih Dresdna so prvič letos na tekmah svetovnega pokala nastopili trije slovenski predstavniki, poleg Eve Urevc in Anamarije Lampič premierno še Vili Črv. Kot prva je v četrtfinalu v prvi skupini nastopila Lampičeva v družbi Američanke Hailey Swirbul, Norvežanke Kristine Stavaas Skistad, Nemke Anne Winkler, Švicarke Aline Meier in Rusinje Hristine Matsokine. Lampičeva je vseskozi tekla v ospredju s Skistadovo, na ciljni ravnini niti ni trošila dodatnih moči, po fotofinišu pa je zasedla 1. mesto in je tako še četrtič letos pritekla v polfinale.

Urevčeva je tekla v četrti skupini ob Norvežanki Mathilde Myhrvold, Nemkama Victori Carl in Lauri Grimmler, Finki Jasmi Joensuu in Avstrijki Lisi Unterweger. Ritem te skupine je v prvem krogu narekovala Joensuujeva, na obratu je Urevčeva ostala zadaj, a je nato v zadnje pol minute s petega mesta silovito pospešila in ciljno črto prečkala kot zmagovalka skupine pred Myhrvoldovo in se drugič zapored uvrstila v polfinale. 

Vili Črv je nastopil v drugi moški četrtfinalni skupini ob Italijanu Federicu Pellegrinu, Britancu Andrewu Youngu, Švedu Marcusu Grateju, Norvežanu Thomasu Hellandu Larsnu in Fincu Juusu Haarali. Črv je začel dobro, tempo je narekoval Grate, naš tekmovalec pa je na koncu z minimalnim zaostankom, 1,1 sekunde za zmagovalcem Pellegrinom, potem ko je bil na ciljni ravnini zaprt, zasedel 5. mesto. Na koncu je to pomenilo 24. mesto in prvih sedem točk svetovnega pokala.

Slovenki sta tekli vsaka v svoji polfinalni skupini. Lampičeva ob Sundlingovi, Maji Dahlqvist, Skistadovi ter Greti Laurent iz Italije in Finki Jasmin Kahari, Urevčeva pa ob Francozini Leni Quintin, Norvežanki Myhrvoldovi, Švedinji Moi Lundgren in Američankah Jessie Diggins in Hannah Halvorsen.

Lampičeva je začela za Švedinjama in Norvežanko, na je tekla ob boku Skistadove, na ciljni ravnini pa je zaostala za Dahlqvistovo in Sundlingovo, dobila pa fotofiniš z Norvežanko in se postavila v čakalnico za morebitni drugi veliki finale te sezone.

Urevčeva je v drugi polfinalni skupini na petem mestu, na obratu v drugi krog je izkoristila polomljeno palico Quintinove in nato znova z izjemnim zaključkom zaostala le za danes odlično Norvežanko Myhrvoldovo in se tako prvič v tej sezoni neposredno uvrstila v veliki finale! Tam se je po času znašla tudi Lampičeva, kar je pomenilo kar dve Slovenki v najboljši šesterici sprinta v Dresdnu.

V velikem finalu sta bili še dve Norvežanki Myhrvoldova in Skistadova ter dve Švedinji, letos še nepremagana Dahlqvistova in najhitrejša v kvalifikacijah, Sundlingova. Naši sta začeli v ozadju, Lampičeva pred Urevčevo, na obratu sta bili prvi Švedinji, Lampičeva je izkoristila napako Myhrvoldove, Urevčeva pa je začela izgubljati stik s preostalimi članicami skupine. Lampičeva se je prebila na tretje msto, še enkrat več pa je na koncu slavila Dahlqvistova, ki tako ostaja nepremagana v tej sezoni, pol sekund je zaostala Sundlingova, Lampičeva pa je s 64 stotinkami zaostanka končala na izjemnem 3. mestu, drugič zapored! Urevčeva je v svojem drugem finalu svetovnega pokala znova zasedla 6. mesto.

Izjave po tekmi

Anamarija Lampič, 3. mesto

Danes je bila zanimiva tekma, dinamična. Precej prerivanja, ne toliko sicer kot lani, ko sem zlomila palico. Spet stopničke. Sem zadovoljna, malce grenkega priokusa pa je, ker se mi zdi, da bi lahko pokazala še več. Imela sem slabe štarte, nisem se mogla prebiti naprej, a vesela sem, da sem tretja. Bila sem zaspana, lena, ni bilo živahnosti v meni, šele v drugem krogu sem prišla na nivo, ki sem si ga želela. A bilo je prepozno se prerivati naprej. Jutri bo še več gneče, na kupu bo še več deklet, veliko bo nervoze in upam le, da bo šlo vsem vse tekoče in potem bo prišel tudi rezultat.

Eva Urevc, 6. mesto

Res sem zadovoljna, ker kažem nek napredek iz tekme v tekmo. Vem, da sem sposobna še več. Prave občutke v finalu še iščem. Danes sem imela drugo skupino v polfinalu in je bilo manj premora do finala. A sem zadovoljna, če vse povzamem.

Vili Črv, 24. mesto

Mislim, da sem lahko zelo zadovoljen, da se mi je na pravi dan vse izšlo, tako moja forma, razpoloženje kot smuči. Vse se je poklopilo in uspel sem dokazati to, kar sem že dlje časa vedel, da lahko. To sem zdaj dokazal tudi na tekmi in sem dosegel svoj daleč najboljši rezultat.

Jutri bo v Dresdnu na sporedu še ekipni sprint.


Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov