Prva nosilca upravičila vlogo favoritov

05.12.2021

Včeraj zvečer po srednjeevropskem času je v ameriškem Steamboatu potekal finale druge in hkrati zadnje tekme letošnje sezone svetovnega pokala deskarjev na snegu v skokih prostega sloga (big air). Tako v ženski kot tudi moški konkurenci sta bila, enako kot v četrtkovih kvalifikacijah, najboljša Japonka Reira Iwabuchi in Kitajec Su Yiming. Edini slovenski predstavnik v »park« delu svetovnega pokala, Naj Mekinc, v finalu ni deskal. Tekmo je po neposrečenih doskokih končal v kvalifikacijah (50. mesto).

s
Na zadnji "big air" tekmi svetovnega pokala pred olimpijskimi igrami smo videli ogromno popolno izvedenih najzahtevnejših trikov. (Foto: US Ski&Snowboard)

Izmed osmih finalistk je bila najboljša 19-letna Japonka Reira Iwabuchi, ki se je skorajda po dveh letih znova povzpela na najvišjo stopničko v disciplini skoki prostega sloga (nazadnje je v tej disciplini zmagala 19. decembra 2019 v ameriški Atlanti, naša deskarka Urška Pribošič je bila takrat deveta). Zmagovalka sedmih tekem za svetovni pokal (šest v skokih in ena v snežnem parku) ter lastnica dveh malih kristalnih globusov, seveda v disciplini »big air«, je bila v seštevku dveh (od treh izvedenih skokov) za dobrih trideset točk boljša od aktualne olimpijske prvakinje, Avstrijke Anne Gasser. Tretje mesto je, to so njene prve stopničke v karieri, osvojila Nemka Annika Morgan. Od četrtega do osmega mesta so se zvrstile Hailey Langland (ZDA), Katie Ormerod (VB), Jasmine Baird (KAN), zmagovalka uvodne tekme v Churu Kokomo Murase (JAP) in Hanne Eilertsen (Norveška). Navedene deskarke in vsaj še deset drugih so tudi v širšem krog favoritinj za drug komplet olimpijskih kolajn v skokih prostega sloga. Big Air spektakel v Pekingu Reiro (v Koreji leta 2018 je bila četrta) in druščino čaka 14. februarja (kvalifikacije, 30 deskark) in 15. februarja (finale, 12 deskark).


Millauer, Su in Roisland na zmagovalnem odru. (Foto: US Ski&Snowboard)

V domačem Pekingu pa bo med favoriti tudi 17-letni Yiming Su, ki je včeraj kot prvi na tekmovanjih pod okriljem FIS uspešno izvedel skoka z obratom za 1800 stopinj ob različnih rotacijah. Sedemnajstletnik je v pretekli sezoni, ko Kitajcev na tekmah iz vsem znanih razlogov ni bilo, očitno zelo napredoval in tako včeraj postal prvi Kitajec z zmago v park disciplinah (skoki prostega sloga – big air in snežni park – slopestyle) svetovnega pokala. Drugi je bila izkušeni 26- letni Avstrijec Clemens Millauer, tretji pa tri leta mlajši Norvežan Mons Roisland. Brez stopničk sta ostala najstarejša finalista, Max Parrot in Mark McMorris. Kanadčana sta osvojila četrto oziroma osmo mesto. Med dvojec »Air Canada« so se vrinili Nizozemec Niek Van der Velden, zmagovalec kvalifikacij Marcus Kleveland (Norveška) in Japonec Hiroto Ogiwara, elitno deseterico pa zaključujeta Takeru Otsuka (Japonska) in Enzo Valax (Francija). Če se ozremo po listi tistih, ki so, poleg našega Naja Mekinca,  finale spremljali prek zaslonov, začenši z enajsto uvrščenim Redmondom Gerardom (ZDA), je več kot očitno, da bo boj za uvrstitev v olimpijsko finale (dvanajst od tridesetih) in nato prestižne kolajne še kako napet.

>

Omeniti velja še, da so deskarji na petkov prost dan izkazali z zelo lepo gesto. Z aktualnim big air svetovnim prvakom Markom McMorrisom na čelu so se ob skupinski vožnji spomnili na našega Marka Grilca.

Naslednje tekme deskarskega svetovnega pokala v »park« disciplinah bodo konec meseca v olimpijskem Calgaryju (snežni park), že naslednji teden pa se bodo za točke svetovnega pokala merili deskarji, ki tekmujejo v snežnem žlebu (9.-11.12., Copper, ZDA), krosu (9.-11.12., Montafon, Avstrija) in paralelnih disciplinah (11.-12.12. Bannoye, Rusija).  

   

Rezultati
Fotografije za neomejeno uredniško uporabo (Steamboat 2021) Foto: US Ski&Snowboard
Fotografije za neomejeno uredniško uporabo (svetovni pokal od leta 2009 dalje)


Koledar svetovnega pokala 2021/22
Koledar evropskega pokala 2021/22

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov