Slovenija do 15. mesta na štafeti

04.12.2021

V Östersundu je bila na sporedu tudi prva moška štafeta v letošnji sezoni. Slovenijo so zastopali Miha Dovžan, Jakov Fak, Lovro Planko in Rok Tršan, ki so prišli do 15. mesta.

Jakov Fak je bil najboljši mož štafete. Foto: Filippo Maddalin

Prvi je začel Dovžan, ki s svojim nastopom ni bil najbolj zadovoljen. Dve popravi na obeh strelskih položajih sta pomenili 16. mesto po prvi predaji. Zaostanek Slovenije je znašal 52,9 sekunde, na progo pa se je odpravil Jakov Fak.

Jakov je znova potrdil, da velja za izjemnega biatlonca. Hitro je začel pridobivati mesta. Po strelskem položaju leže, ki ga je Jaka opravil brezhibno, je bila Slovenija že 10. Fak je tudi v drugem krogu tekel odlično in držal zaostanek na približno pol minute. Žal ke v streljanju stoje zgrešil zadnjo tarčo in moral je popravljati. Z eno popravo je vseeno prišel do 9. mesta, zaostanek za vodilno Norveško pa je znašal 47,8 sekunde. Do predaje mlademu Lovru Planku je Fak pridobil še eno mesto, da pa se njegova forma stopnjuje, pa je potrdil z odličnim tekom, saj je proti vodilnemu Norvežanu Tarieju Boeju izgubil zgolj dve sekundi.

Lovro Planko je odlično začel tudi svoj debi na štafetni preizkušnji. Čeprav je moral v leže popravljati dvakrat, je uspel zadržati 8. mesto, zgolj zaostanek za še vedno vodilno Norveško se je povečal na +1:29,0. Planko je žal v streljanju stoje plačal davek neizkušenosti. Želel ne streljati zelo hitro, a je zgrešil prve tri strele. Kasneje se je sicer zbral, a je med popravljanjem zgrešil še enkrat, kar je pomenili kazenski krog. Slovenija je bila po šestih strelskih nastopih na 13. mestu (+2:44,8).

Kot zadnji se je za Slovenijo na progo tradicionalno podal Rok Tršan, ki pa je svoj nastop začel iz 14. mesta, saj je Planka uspel prehiteti še Japonec Ozaki. Tršan je znova pokazal svoje strelske sposobnosti, očitno pa se dviga tudi njegova tekaška forma. Kljub eni popravi leže, je napredoval na 12. mesto. V drugem krogu je bil Tršan nekoliko tekaško malo bolj zadržan, izgubil je nekaj mest. Vseeno je znova zadel ničlo in prišel je nazaj na 12. mesto, ki ga je uspel zadržati vse do cilja.

V boju za zmagovalni oder je prav na zadnjem strelskem postanku prišlo do manjše spremembe. Zanesljivo so do zmage prišli Norvežani, za drugo mesto pa so se borili Rusi in Francozi. V boljšem položaju so bili Rusi, a je njihov zadnji tekmovalec moral v kazenski krog in Francija je prišla do srebra, Rusu pa je vseeno uspelo zadržati najnižjo stopničko pred Nemci.

Izjave po tekmi (mp3):

Jakov Fak: "Svoj nastop bi ocenil za zelo dobrega. Predvsem tekaško je bilo precej bolje, kot na prejšnjih tekmah. Tudi na streljanju sem popravil to napako, ki sem jo naredil nazadnje, da sem zaradi mraza streljal počasneje. Potem je na sprinterski preizkušnji to izpadlo, kot da sem namesto treh kazenskih krogov tekel štiri in je bil rezultat res slab. Danes je bilo precej bolje. Upam, da bom tudi jutri hitro streljal in tekaško napredoval, da pridobim čim več mest."

Lovro Planko: "Prva štafeta v svetovnem pokalu je za mano. Nad svojim nastopom nisem navdušen. Tek je bil zelo hiter, zelo hektičen, veliko je bilo sprintov. Na strelišču žal nisem opravil tako kot znam. Malce sem bil zmeden, bil sem prvič v taki situaciji. Upam, da sem se vsaj nekaj naučil, s svojim nastopom pa nisem zadovoljen. Žal mi je tudi za ostale fante."

Miha Dovžan: "Z današnjim stelskim nastopom ne morem biti zadovoljen. So bile le štiri poprave, kar je zame preveč. Res je, da sem hitro popravil, a je to vseeno preveč. Upam, da bo naslednja štafeta strelsko boljša in verjamem, da bo potem tudi rezultat boljši."

Janez Marič, glavni trener: "Prva štafeta v sezoni z novim članom Lovrom Plankom. Miha Dovžan je začel dokaj dobro, Jakov je nadaljeva vredu. Potem se je Lovru zapletlo pri streljanju stoje. To mu ne gre zameriti, je bila le njegova prva štafeta v svetovnem pokalu. Rok Tršan je na strelišču opravil uredu, a je na progi izgubil še nekaj mest. Tako da na koncu z uvrstitvijo ne moremo biti zadovoljni."


Uradni rezultati

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov