Lampičeva prvič v finalu, v Lillehammerju zasedla 6. mesto

03.12.2021

Na drugem sprintu nove sezone svetovnega pokala v norveškem Lillehammerju je Anamarija Lampič prvič pritekla v finale, kjer je zasedla končno 6. mesto.

Anamarija Lampič je bila zelo zadovoljna z današnjo predstavo © GEPA

V dopoldanskih kvalifikacijah sta žal izpadla Miha Šimenc s 50. in Janez Lampič z 58. mestom, zanesljiva pa je bila Anamarija Lampič s 14. mestom. Izbrala si je 4. četrtfinalno skupino, kjer je tekla ob Švedinji Maji Dahlqvist, tudi najhitrejši v kvalifikacijah, Norvežanki, Kristine Stavaas Skistad, Finki Jasmi Joensuu, Američanki Hannah Halvorsen in Rusinji Tatiani Sorini. Lampičeva je vseskozi tekla tik za oz. ob Dahlqvistovi, tja je prišla tudi na ciljno ravnino in čez ciljno črto, tako da se je neposredno prebila v polfinalni boj.

V polfinalu se je Lampičeva udarila s Švedinjami Dahlqvistovo, Johanno Hägströmovo in Emmo Ribom ter Američanko Rosie Brennan in Italijanko Greto Laurent. Lampičeva se je po približno tretjini proge zapletla s Hägströmovo, slednja je padla, naša šampionka je zlomila desno palico, kljub temu pa je z nekaj zaostanka odšla naprej proti cilju. Odličen nastop v zadnjih metrih jo je pripeljal pred Laurentovo na 4. mesto, po času pa se je Lampičeva nato prebila v prvi veliki finale te sezone. Boj v tej skupini je dobila Švedinja Dahlqvistova pred Ribomovo in Brennanovo.

V velikem finalu sta ob prej napisani četverici tekli še Američanka Jessie Diggins in Norvežanka Tiril Udnes Weng. Pričakovano je bila v ospredju Dahlqvistova, ki je odlično formo na začetku sezone potrdila z drugo zmago na drugem sprintu sezone, drugo mesto je zasedla Digginsova, tretje pa Wengova, naša predstavnica pa je prvi letošnji finale končala na 6. mestu.

Na jutrišnji tekmi na razdalji bosta nastopila Anamarija Lampič in Miha Šimenc.

Izjavi po tekmi

Anamarija Lampič

Mislim, da sem danes lahko ekstremno zadovoljna, glede na to, kaj se mi je dogajalo v polfinalu, da sem zlomila palico in da sem nato še kot srečna poraženka prišla v finale. Že v polfinalu sem se potrudila maksimalno, ko sem izvedela, da sem v finalu, sem bila kar malo presenečena. A rekla sem si, da če sem se potrudila v polfinalu, se bom še v finalu, a mi je zmanjkalo malo moči, videle so se posledice polfinala.

Nejc Brodar

Anin prvi finale in moram reči, da smo zadovoljni. Res je, da je imela v polfinalu težave s palico, ki jo je zlomila. Pri lovljenju je porabila nekoliko več energije kot običajno, kljub vsemu se je uvrstila v finale kot srečna poraženka, a tam mislim, da je plačala davek tega lovljenja iz polfinala. Kljub vsemu mislim, da smo vsi lahko s tem rezultatom zadovoljni. Pri fantih sem pričakoval več. Janez je imel nekaj težav z dihanjem zaradi mraza, visoke vlage in njegove astme. Miha pa, vsaj na oko, ni deloval slabo, a kot sem zanj že rekel, bo potreboval po poškodbi nekaj več tekem, da pride nazaj v tekmovalni ritem. Kljub vsemu danes mesto ni dobro, zaostanek bi moral biti manjši. Smo pa na poti, da na naslednji tekmi ali dveh pride zraven in začne osvajati točke svetovnega pokala.


Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov