Jakov Fak in Miha Dovžan sezono odprla s točkami

27.11.2021

V Östersundu se je z individualnima tekmama v ženski in moški konkurenci začelat tudi sezona svetovnega pokala v biatlonu. Do točk sta iz slovenske vrste prišla Jakov Fak in Miha Dovžan.

Miha Dovžan je odlično začel tekmo, nato pa žal zgrešil dva strela. Foto: Sloski


Prvi se je v novo sezono podal najizkušenejši v reprezentanci Klemen Bauer, ki pa v hudem mrazu na Švedskem ni imel svojega strelskega dne. Dve minuti pribitka je Bauer pristreljal že na prvem postanku, kar je močno pokvarilo njegovo uvrstitev. V nadaljevanju je dodal še dva zgrešena strela in je tekmo končal na 65. mestu.  Ena napaka na prvem postanku leže se je pripetila tudi Jakovu Faku. Naš najboljši biatlonec v zadnjih sezonah se je nato z zanesljivim streljanjem na drugem in tretjem postanku že spogledoval z uvrstitvijo v top 10, nato pa se je zgodila klasična biatlonska napaka. Na žalost je Jaka zgrešil še zadnji dvajseti strel, kar je pomenilo novo minuto pribitka in končno 29. mesto (+3:45,3).  Še bolje kot Faku je po prvih treh streljanjih kazalo Mihi Dovžanu. Dovžan je bil brezhiben pri prvih 15 strelih in je zasedal visoko deveto mesto. Na žalost pa je nato mimo poslal dva strela na zadnjem streljanju stoje, kar je na koncu zadoščalo za 37. mesto (+4:15,7). Prepočasna za točke na uvodni tekmi sta bila tudi Rok Tršan (58.) in Toni Vidmar (82.).

Toni Vidmar se je dobro boril ob svojem krstu v svetovnem pokalu. Foto: Filippo Maddalin

Na prvih mestih znova prevlada Norvežanov. Prvo mesto je zasedel Sturla Holm Laegreid, ki je še enkrat več dokazal, da je izjemen strelec in je zadel vse tarče. Izjemno hiter v smučini je bil danes starejši izmed bratov Boe, Tarjei, ki je kljub dvema minutama pribitka zasedel drugo mesto (+59,2). Na najnižjo stopničko pa je stopil Francoz Simon Desthieux, ki je prav tako zgrešil dvakrat (+1:00,6). 

"Današnja tekma je bila zame zelo slaba. Nisem se počutil dobro, ampak na treningu sem razmišljal, da bi se bilo danes dobro kljub vsemu podati na start. Jutri bom tudi nastopil in poskušal narediti bolje, potem pa upam, da se bom naslednji vikend počutil normalno in bom lahko pokazal tisto kar znam," je današnji nastop ocenil Jakov Fak.

jakov Fak ni bil najbolj zadovoljen s svojim nastopom. Foto: Filippo Maddalin

"Led je prebit, prva tekma je za mano. Lahko sem zadovoljen do tretjega streljanja, nato pa se je ponovila lanska zgodba. Malo so se mi zatresle noge in tudi imel sem težave z naboji. Zgrešil sem zadnja dva strela, s čimer nisem zadovoljen. Jutri je nova tekma in upam, da pokažem to, kar sem danes v prvem delu tekme. S tem tudi verjamem, da bo rezultat še boljši," je svoj nastop ocenil Miha Dovžan.

"Led je prebit, prva tekma je za nami. Fantje so se borili po svojih najboljših močeh. Jakov z 29. mestom verjetn ne more biti zadovoljen, a glede na to, da je prebolel virozo to ni tako slab začetek in bo lahko vedno boljši. Škoda mi je Miha, ki se je držal v deseterici ampak na koncu 37. mesto. Na žalost je imel tehnične težave na zadnjem strelišču ko mu je izpadel naboj, potem je zgrešil dva strela, ker je dolgo stal in so se mu zatresle noge. Vseeno je to za Miha dober obet za naprej, saj lahko vidi, da je sposoben priti tudi v deseterico. Rok Tršan je streljal dokaj dobro, a tek še ni tisti pravi. Klemen Bauer tudi pod pričakovanji, Toni Vidmar pa je bil danes debitant v svetovnem pokalu in mislim, da se je dobro boril. Jutri je sprint in jaz pričakujem še boljše, ker vedno je tista prva nervoza kriva, da malo kvari rezultate. Jutri upam, da bodo fantje sproščeni," pa je o svojih varovancih povedal trener Janez Marič.

V hudem mrazu ni bilo pravega občutka

Čast otvoritve sezone je sicer pripadla dekletom, ki so se pomerila na 15-kilometrski preizkušnji. Slovenska trojica v mrzlem Östersundu ni uspela priti do prvih točk svetovnega pokala v sezoni. Zelo pogumno sta sicer nastopili obe mladi tekmovalki Živa Klemenčič in Nika Vindišar. Ž. Klemenčič je bila na koncu najbolje uvrščena Slovenka na 60. mestu. Živa je zadela 17 od 20 tarč (0,1,2,0) in dosegla čas 43:33.4. Povsem enak strelski izkupiček (0,1,2,0) je imela tudi Vindišarjeva, ki pa je bila malenkost počasnejša in je dosegla 65. čas tekmovanja. Na žalost se na prvi tekmi ni izšlo naši najboljši Poloni Klemenčič (1,1,1,2), ki je tako zasedla 85. mesto. Na vrhu je bilo razmerje moči zelo pisano. Ženski biatlonski vrh je zelo širok, saj prvih sedem tekmovalk na današnji tekmi prihaja iz sedmih različnih držav. Najboljša pa je bila Čehinja Marketa Davidova, ki je navdušila z usemi zadetimi streli in zelo hitrim tekom ter si je po koncu tekmovanja zasluženo nadela prvo rumeno majico za vodilno tekmovalko v skupnem seštevku.

Nika Vindišar je nastopila zelo spodbudno. Foto: Filippo Maddalin

"Prva tekma je za nami v novi sezoni. Čestitke puncam za nasto, še posebno Živi in Niki za dobro streljanje. Polona je na zadnjem postanku preveč zgrešila, da bi upali na kakšno boljšo uvrstitev. Mraz je tisti, ki ovira punce na progi. Enostavno so hladne, trde. Upam, da bo jutri več topline pri srcu in upamo na boljši rezultat," je današnji nastop deklet ocenila trenerka Andreja Mali.

Tako dekleta kot tudi moške jutri čaka še prvi sprint sezone.


Uradni rezultati dekleta individualno

Uradni rezultati moški individualno

Zvočne izjave (mp3):

Andreja Mali

Miha Dovžan

Jakov Fak

Janez Marič

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov