Pismo društvom in članom društev SZS

16.11.2021

Spoštovani člani AD – SZS,


pred nami je nova zimska sezona, ki jo bol žal ponovno zaznamoval virus Covid 19 in ukrepi, ki jih bodo sprejemale tako naše pristojne inštitucije, ministrstva, vlada RS kot tudi vlade sosednjih držav (in tudi upravljavci žičniških naprav), od česa je odvisen velik del vadbenih dni in tekmovanj naših športnikov in športnic.

V želji, da bo v nadaljevanju sezone možno treniranje in organizacija tekmovanj moramo z upoštevanjem navodil domače in tuje strokovne javnosti (link na predavanje FIS) ter sprejetih ukrepov, vzpostaviti okolje za delovanje športa na nivoju, ki ga bodo prepoznali pristojni odločevalci, tako o pogojih za izvajanje špotne panoge, kot tudi o delovanju žičniških naprav v RS.


Za vzpostavitev takega okolja, pa je v prvi vrsti potrebno spoštovanje pravila PC in T predpisanih protokolov za

izvedbo treningov ter tekmovanj. V sosednji Republiki Avstriji so že uvedli pogoj PC (2G) na vseh žičniških napravah in hotelih /restavracijah in glede na dosedanje izkušnje gre pričakovati, da bodo taki ukrepi sprejeti tudi v sosednjih državah in verjetno hkrati tudi RS.


Organizatorji velikih tekmovanj na vseh nivojih so že napovedali, da bo zahteva za športnike in športnice, ki bodo želeli nastopiti na teh tekmovanjih pogoj PC + T. Za vstop v ZDA, Kanado, Kitajsko (ZOI 2022) itd. je to že v veljavi.


Ob neizpolnjevanju zgoraj navedenih pogojev se športniki in športnice ne bodo mogli udeležiti velikih tekmovanj, ne bodo imeli možnosti za dosego kriterijev uvrstitve v ekipe in ob koncu sezone za dosego ustreznega statusa športnika. Enako velja za špotnike in športnice nižjih kategorij U14 in U16, ki so že lansko sezono imeli omejeno.

Dejstvo je, da športniki nižjih kategorij glede na njihovo starost covida ne prebolevajo s težjim potekom, vendar tekmovati zanesljivo ne bodo mogli. Potrebno se je zavedati, da želimo vsem omogočiti čim varnejše okolje za treninge in nastope na tekmovanjih in temu bodo AD- SZS studi sledile.


Vse raziskave jasno govorijo v prid cepljenja. Cepljeni zbolevajo nekajkrat manj pogosto in med prebolevanjem širijo krajši čas in manj virusa v okolico. Njihovi stiki veliko manj ogrožajo kot stiki necepljenih, ki prebolevajo covid. Tudi potek bolezni je pri cepljenih veliko blažji.


Ob upoštevanju strokovnih mnenj in navodil, se je že cepila celotna ekipa svetovnega in evropskega pokala

športnikov in športnic vključno s spremljevalnim osebjem. Nekaj od njih tudi s poživitvenim tretjim odmerkom. Pri odločitvah sledimo tudi nasvetom reprezentančnega zdravnika dr. Turela, ki je član svetovalne skupine MZZ.


V želji spoštovanja predlaganih in predpisanih ukrepov vam tudi pošiljamo to pismo.


Iztok Klančnik, predsednik pAS

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2021 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov