Naj Mekinc na uvodni tekmi sezone šestindvajseti

23.10.2021

V švicarskem Churu je bila danes na sporedu prva tekma svetovnega pokala deskarjev na snegu v tej sezoni. Pomerili so se v olimpijski disciplini skoki prostega sloga (big air). Večerni finale najboljših osmih deskark in desetih deskarjev je minil brez slovenske udeležbe. Naj Mekinc je tekmo namreč končal že v popoldanskih kvalifikacijah. Zasedel je dvanajsto mesto v prvi kvalifikacijski skupini, kar je zadostovalo za skupno šestindvajseto mesto. Zmagovalca prve tekme sezone sta Japonka Kokomo Murase in Švicar Jonas Boesiger.

ba churDeskarji na snegu so olimpijsko sezono odprli v švicarskem Churu. Foto: GEPA pictures

Na prvi tekmi olimpijske sezone se je v disciplini skoki prostega sloga (big air) merilo trideset deskark in petdeset deskarjev. V ženski konkurenci Urška Pribošič zaradi poškodbe ni nastopila, v moški pa je imel trener Matevž Pristavec v Švici dva varovanca. B reprezentant Ožbe Kuhar je predvsem nabiral izkušnje na uradnih treningih, na tekmi pa ni nastopil. »Bil je četrti v tako imenovani čakalni vrsti, tako da bi priložnost lahko dobil le ob štirih odpovedih,« nam je po tekmi povedal Pristavec, ki je z ekipo že na poti v Slovenijo. »Tekma v Churu je bila izredno zahtevna. Pogoji zelo težki, sneg na mizi mehak. V kvalifikacijah smo videli ogromno padcev, tudi tisti najboljših. Naj Mekinc je imel lepo možnost za preboj v finale, a se ni izšlo, zasedel je 12. mesto v skupini in skupno 26. mesto. Novo priložnost bo dobil že v začetku decembra, ko bo na sporedu tekma v ameriškem Steamboatu. Tam je skakalnica na smučišču, to pa Mekincu precej bolj ustreza,« še dodaja slovenski trener, ki bo ekipo po krajšem počitku odpeljal na nove treninge v Avstrijo (Stubai, Kaprun). Tam bodo nadaljevali priprave na naslednje tekme in boj za olimpijske vstopnice. V skokih prostega sloga (big air) in snežnem parku (slopestyle), torej v tako imenovanih park disciplinah, bo v Pekingu februarja deskalo 30 najboljših deskark in deskarjev. V Evropi se bo v novembru »park« ekipi pridružil tudi Tit Štante, ki po reprezentančnem programu trenira v ZDA. »Tit, ki tekmuje v snežnem žlebu, se nam bo pridružil 11. novembra. »Half pipe« trening kamp ga čaka v Avstriji, nato pa sledi vrnitev v ZDA, kjer bo decembra prva tekma svetovnega pokala v žlebu (Copper Mountain), torej »pipe« delu deskarskega svetovnega pokala, « razloži Pristavec in dodaja, da bo tudi v tej najstarejši deskarski olimpijski disciplini v Pekingu lahko nastopilo po 30 deskarjev in deskark.

Zmagovalca prve tekme sezone sta Japonka Kokomo Murase in Švicar Jonas Boesiger. Pred številno publiko v najstarejšem švicarskem mestu so jima družbo na stopničkah delali Jasmine Baird (Kanada) in Sven Thorgren (Šve) na tretjem ter Anna Gasser (Avs) in Rene Rinnekangas (Fin) na drugem mestu.

Rezultati

Fotografije za neomejeno uredniško uporabo (Chur 2021)
Fotografije za neomejeno uredniško uporabo (svetovni pokal od leta 2009 dalje)

Koledar svetovnega pokala 2021/22
Koledar evropskega pokala 2021/22

chur logo

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov