Deskarji olimpijsko sezono odpirajo v Švici

21.10.2021

V soboto se v švicarskem Churu prične svetovni pokal v deskanju na snegu. Na umetni konstrukciji bo na sporedu mestna tekma v skokih prostega sloga (Big Air). V najstarejšem švicarskem mestu se je zbrala elita deskarjev in deskark prostega sloga, ki nastopa v »park« disciplinah. Na tekmi ima pravico do nastopa 30 deskark in 50 deskarjev. Izmed Slovencev bo zanesljivo nastopil Naj Mekinc. Ožbe Kuhar je še na t.i. »čakalni listi«, Urška Pribošič pa po nadležni poškodbi rame še ni nared za nastop.

NMNaja Mekinca čaka petindvajseti nastop v elitni druščini. Foto: SloSki Snowboard

Po uspešnem poletno-jesenskem pripravljalnem obdobju Naj Mekinc konkurenčen za finale

Deskarke in deskarji so včeraj dopoldan in zgodaj popoldan že preizkusili objekt, drugi in hkrati zadnji uradni trening pa jih čaka danes popoldan in zvečer. Po današnjem treningu oziroma najkasneje po jutrišnjem sestanku vodij ekip bo tudi znano, če bo poleg Naja Mekinca (SBC Bled, 20 let, 24 nastopov v svetovnem pokalu), Ljubljančan je trdno zasidran v elitni petdeseterici, na tekmi nastopil tudi Vrhničan Ožbe Kuhar (EŠK Mungo, 17 let, 1 nastop v svetovnem pokalu). Slednji je z Mekincem in trenerjem Matevžem Pristavcem (Urška Pribošič po poškodbi še ni nared in je ostala doma) v Chur prispel v torek.

»Prejšnji konec tedna smo se vrnili iz Saas Feeja, kjer smo imeli v oktobru res odlične pogoje za deskanje. Po zelo kratkem počitku v domačem okolju smo se v ponedeljek odpravili proti Churu. Mimogrede smo se ustavili še na osvežitvenem treningu v Banger parku z zračno blazino v Avstriji (Scharnitz). Včeraj smo v Churu že trenirali in se spoznali s skakalnico (višina 40 metrov, dolžina 150 metrov, op.p.) in snegom. Oba fanta se dobro počutita. Naj bo zanesljivo nastopil, Ožbe pa bo do konca na t.i. čakalni listi. Po zadnjem uradnem treningu bomo že videli, če bo zaradi poškodbe ali drugih dejavnikov kdo odpovedal udeležbo in se bo sprostilo kakšno mesto »v čakalnici«. Konkurenca je izredno močna, olimpijska sezona pač. V Pekingu bo v park disciplinah (skoki prostega sloga in snežni park) nastopilo po 30 deskarjev in 30 deskark. Še po 30 moških in žensk pa se bori za olimpijsko vstopnico v snežnem žlebu. »Boj« za olimpijske vozovnice bo potekal vse do sredine januarja, ko bodo na sporedu zadnje tekme svetovnega pokala pred olimpijskimi igrami, »nam je povedal trener Matevž Pristavec, ki je letos ekipo na pripravah zbral v začetku julija v Nordijskem centru Planica. »Kondicijske treninge smo popestrili tudi z deskanjem v snežnem tunelu. Kmalu smo se preselili na ledenika Hintertux in pa v Saas Fee, kjer smo dobro delali. Upam, da bo Mekincu v Churu uspelo realizirati želeni skok s katerim je konkurenčen za finale elitne deseterice,« je optimističen Pristavec.

In kdo so favoritinje in favoriti za prvo zmago?

Med dekleti bo v centru pozornosti izkušena dvojica Jamie Anderson (ZDA) – Anna Gasser (Avstrija). Seveda ne gre pozabiti vedno močnih Japonk z Reiro Iwabuchi in Kokomo Murase na čelu, pa Kanadčank z aktualno svetovno prvakinjo Laurie Blouin in Skandinavk  s Finko Enni Rukijarvi …

Pa moški favoriti? Kanadčana Mark McMorris in Sebastian Toutant, pa Japonci s Takero Otsuko in Američani z Rodom Gerardom na čelu. Evropejci? Nemec Leon Vockensperger, Norvežan Marcus Kleveland, Finec Rene Rinnekangas in še bi lahko naštevalli, ..., v igri je tudi Naj Mekinc!

Kvalifikacije se bodo v soboto pričele ob 9.30. Nastopajoči bodo imeli na voljo dva skoka, boljše ocenjeni šteje. V večernem finalu s pričetkom ob 18. uri se bo pomerilo osem najboljših deklet in deset fantov (trije skoki; najboljša dva, ob različni rotaciji, štejeta za končni rezultat). Nagradni sklad za deskarski del Big Air Festivala (v petek bodo nastopili tudi smučarji prostega sloga) je 50.000 švicarskih frankov, razdelila si jih bo (enakovredno) deseterica deskark in deskarjev.

ChurVčeraj je bil na sporedu prvi uradni trening. (Foto: Mateusz Kielpinski/FIS Snowboard)

Gledalci se vračajo!

Poleg športnega spektakla, so organizatorji Big Air Festivala pripravili bogat spremljevalni program. V petek in soboto bo ob skakalnici (650 tonska konstrukcija!) kar devet koncertov, za dobro vzdušje bo dodatno skrbelo še 20 DJ-ev. V sponzorski vasi z bogato kulinarično ponudbo in skejt parkom bo pestro od jutra do jutra! Dvodnevna »običajna« vstopnica (VIP vstopnice so že razprodane) vas bo stala 169 CHF (otroci do 15. leta 49 CHF), enodnevna pa 99 CHF (otroci do 15. leta 34 CHF). Vstop na prizorišče v Churu, ki je od Ljubljane oddaljen dobrih sedem ur vožnje, je možen izpolnjenim PCT pogojem. Na tekme v Švici se torej vračajo gledalci, v lanski sezoni so bili deskarji podpore s tribun deležni le na tekmah v Bannoyah (Rusija).

Zvočna izjava:
>>> Matevž Pristavec

Fotografije za neomejeno uredniško uporabo (Chur 2021)
Fotografije za neomejeno uredniško uporabo (svetovni pokal od leta 2009 dalje)

Koledar svetovnega pokala 2021/22
Koledar evropskega pokala 2021/22

ba chur

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov