Biatlonci z žensko in mladinskima reprezentancama na IBU svetovno prvenstvo v letnem biatlonu

25.08.2021

Češki Nové Město na Moravě gosti letošnje IBU svetovno prvenstvo v letnem biatlonu, ki bo potekalo od 26. do 29. avgusta 2021. Prvič po več kot letu bodo lahko tekmovalce na prizorišču spremljali tudi gledalci. Vysočina Arena bo sprejela do 7.000 navijačev, seveda pod pogoji PCT.

Prvenstva se bo udeležilo približno 250 tekmovalcev iz 25 držav. Podeljenih bo 12 kompletov kolajn, saj se bodo biatlonci preizkusili v štirih kategorijah (članice/člani in mlajše članice/mlajši člani) ter v treh disciplinah.

S tekmovanji na tekaških rolkah bodo v četrtek začeli mladinci, in sicer v novi, a atraktivni disciplini super sprintu, dan za tem v tej isti še člani. Super sprint je sestavljen iz kvalifikacij s posamičnim startom, kjer tečejo 3 x 1,5 km ter streljajo leže in stoje, najboljših 30 se uvrsti v  finale. V finalu je skupinski start in se teče 5 x 1,5 km s štirimi streljanji – leže, leže, stoje, stoje. Kazenski krog je dolg 75 metrov. Na vsakem strelskem postanku je na voljo 1 rezervni naboj.

Za vikend bosta nato na sporedu sprint in zasledovanje.

Slovenska biatlonska reprezentanca bo zastopana v ženski članski ter obeh mladinskih reprezentancah, saj je moška A ekipa na 3-tedenskih višinskih pripravah v Franciji. Iz ženske A ekipe bodo nastopile Polona Klemenčič, Nika Vindišar in Tais Vozelj, pri mladinkah Lena Repinc, Kaja Marič, Kaja Zorč, Živa Klemenčič, Klara Vindišar, Zala Repe in Kiara Sterle ter pri mladincih Matic Repnik, Jaša Zidar, Mark Vozelj, Tadej Repnik, Matic Bradeško, Gašper Ožbolt in Pavel Trojer.

Janez Ožbolt, vodja panoge biatlon

Na svetovno prvenstvo v letnem biatlonu odhaja naša bolj mlada ekipa, se pravi mladinska in pa ženska. Moška A ekipa je trenutno na višinskih pripravah v Franciji, kjer nabirajo moči za zimsko sezono. Z ostalimi ekipami pa smo se odločili, da gremo na to svetovno prvenstvo, kjer bodo fantje in punce predvsem nabirali izkušnje in izkoristili tudi odlično prizorišče v Novem Mestu na Morave za trening. Seveda pričakujemo tudi kakšen spodbuden rezultat, sploh za naše uspešne mladinke in tudi pri članicah, mislim da bi Polona Klemenčič lahko pokazala, kakšen napreden je naredila v tem poletnem obdobju. Ampak večinah teh mladih fantov in punc se bo šele prvič soočila s to mednarodno konkurenco, tako da gre to le za nabiranje izkušenj in priprave na zimsko sezono.

Andreja Mali, glavna trenerka ženske reprezentance

Na Češko smo prišli tekmovat, prvenstvo bomo vzeli kot en zelo dober trening sredi poletnega dela, saj nam vedno malo primanjkuje tekem do začetka sezone. Je pa tudi en pokazatelj, kje smo, tudi v primerjavi z ostalimi puncami iz drugih držav.

Jure Ožbolt, trener ženske mladinske reprezentance

Mi smo trenirali po planu. Imeli smo le manjše težave z boleznijo, zboleli sta dve punci, ampak smo to do tega svetovnega prvenstva mislim da že sanirali. V sklopu priprav bomo imeli tukaj nekaj dobrih tekem, tako da pričakovanja glede tekmovanj niso rezultatska, ampak dati vse od sebe po svojih najboljših močeh, se potrudit, pokazat, kaj smo se do sedaj naučili, kaj smo potrenirali. Trenirali mislim, da smo dobro.

Lenart Oblak, trener moške mladinske reprezentance

Rečem lahko, da sem zelo zadovoljen z ekipo fantov to sezono. So pridni, marljivi, ekipa funkcionira tako kot bi morala vsaka. Znotraj ekipe se fantje razumejo, tako da lahko rečem, da so realiziral vse tako, kakor smo se dogovorili. Vse teče po planu.

Prvenstvo nam bo dober test, dober preizkus pripravljenosti. Nimam nekih konkretnih rezultatskih pričakovanj, v glavnem bom zelo zadovoljen, če bodo fantje pokazali to, kar smo trenirali. Mislim, da so fantje fizično dobro pripravljeni, prav tako strelsko, tako da je glavno to, da realizirajo to, kar znajo.

Zvočne izjave (mp3)
Janez Ožbolt >>>
Andreja Mali >>>
Jure Ožbolt >>>
Lenart Oblak >>>

PROGRAM

Četrtek, 26. avgust 2021 – SUPER SPRINT (mlajše članice in mlajši člani)
Petek, 27. avgust 2021 – SUPER SPRINT (članice in člani)
Sobota, 28. avgust 2021 – SPRINT (mlajše članice, mlajši člani, članice, člani)
Nedelja, 29. avgust 2021 – ZASLEDOVANJE (mlajše članice, mlajši člani, članice, člani)

PODROBEN PROGRAM in REZULTATI  na https://biathlonresults.com/

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov