DPNC – Gimnazija Franceta Prešerna omv.gif

kranj_zimadpnc.jpg
kontaktna oseba
Ivo ZUPAN
telefon
051/634-960
04/231-72-58
elektronski naslov
jwp/{vqboAtmptlj/tj
kamera
OMV center v živo

Hiperbarična kisikova terapija – skrito orožje športnikov

18.08.2021

V zadnjem desetletju so tekmovalni športi dobili povsem nov pomen, saj se je intenzivnost v športu povečala skupaj s pojavnostjo poškodb športnikov. Te športne poškodbe, od zlomljenih kosti do poškodovanih mišic, kit in vezi, so lahko posledica udarcev v kontaktnih športih ali pa vsakodnevnih težkih, visoko intenzivnih vadb in kondicijskih treningov.

Zato se je pojavila potreba po najboljših in najhitrejših načinih zdravljenja, ki poškodovanim športnikom omogočajo, da se vrnejo nazaj na tekmovališča hitreje kot je običajen rehabilitacijski čas, z majhnim tveganjem za ponovno poškodbo.

Uporaba hiperbarične kisikove terapije (HBOT) za okrevanje športnikov in za izboljšanje zmogljivosti postaja ena ključnih rehabilitacijskih metod v športu.

Eden od svetovno znanih uporabnikov HBOT je eden najboljših igralcev golf na svetu, Tiger Woods, ki je HBOT uporabljal za hitrejše okrevanje po številnih poškodbah, ki so prizadele njegovo kariero. Med Masters Turnirjem leta 2010 je novinarjem povedal: "Ta [hiperbarična terapija] vam pomaga pri hitrejšem okrevanju, jaz pa sem naredil vse, da sem hitreje okreval".

HBOT je varna, učinkovita in neinvazivna metoda, ki se uporablja za zdravljenje različnih stanj. Ker je hitro okrevanje izjemno pomembno za športnike, ki sodelujejo na tekmovanjih, se je uporaba HBOT izkazala za učinkovit dodatek običajnim metodam, ko je namen doseči krajši čas okrevanja. Tako je danes HBOT uveljavljena komplementarna metoda med profesionalnimi in rekreativnimi športniki.


Hiperbarična kisikova terapija v AHA komori.

Zakaj se športniki za okrevanje poslužujejo hiperbarične kisikove terapije?


Za profesionalne športnike se zdi rehabilitacija kot neskončno dolga pot, ki bi jo najraje preskočili. Vsi pa se zavedajo, da je njihovo telo tudi njihovo glavno orodje za dosego rezultatov.

Profesionalni športniki imajo toliko na kocki, da jim vsaka sekunda, ko ne trenirajo ali tekmujejo, pomeni ogromno.

Športnikovi dosežki so pogojeni z njegovo telesno in psihično pripravljenostjo. Zato se športniki zelo dobro zavedajo, da je potrebno skrbeti za svoje telo.

Športna medicina vlaga veliko v metode, ki omogočajo varno, hitro in temeljito okrevanje. Odlična telesna pripravljenost in zgodnje okrevanje po poškodbi sta ključnega pomena za vrhunske športnike. Zato je za športnike zelo pomembna hiperbarična kisikova terapija.

Kaj je HBOT?


Hiperbarična kisikova terapija ali HBOT je terapija, ki poteka pod višjim tlakom, kot je atmosferski. Med terapijo ne dihamo običajnih 21 % kisika, temveč po maski dihamo čisti kisik.

V komori je tlak do 2-krat večji od tlaka okolice, zato tudi dihamo dvakrat večjo koncentracijo kisika, kot bi v okolju dihali čisti kisik ali pa 9,5- krat več, kot bi dihali v okolju navaden zrak, zato so učinki na naše zdravje in počutje še boljši. Tlak na 2.0 bar je kot bi bili na globini 10 m pod vodo, prav tako morate tudi izenačevati tlak.

Hiperbarična kisikova terapija je naravna in varna terapija brez stranskih učinkov. Ni druge fitnes, vzdržljivostne in wellness terapije, ki bi bila tako enostavna in hkrati tako učinkovita.

Trenirajte močneje, okrevajte hitreje in zdržite dlje


Raziskave dokazujejo, da je hiperbarična kisikova terapija (HBOT) zelo koristna v športu:

1. HBOT daje več energije in moči > boljša forma

• Povečana vzdržljivost, boljši refleksi, večji odziv in hitrost, ugoden učinek na zmanjšanje stresa in izboljšanje razpoloženja à boljši rezultati

• Povečan pretok krvi (obogaten s kisikom) v možgane poveča možgansko zmogljivost in koncentracijo à boljša osredotočenost in strateško načrtovanje

2. Odlična preventiva > manj poškodb in utrujenosti, boljši fokus in koncentracija

• Krepi imunski sistem, zmanjšuje napetost in utrujenost v telesu in blagodejno vpliva na spanje à manj bolezni

• Boljša prožnost vezi in sklepov, zmanjšanje stresa in utrujenosti v mišicah à manj poškodb

3. Hitrejše okrevanje po vsakodnevnih treningih > regeneracija

• sprostitev telesa

• hitrejša vzpostavitev psihofizičnega stanja

• zmanjšuje mišično napetost in utrujenost, mišicam se povrne moč

• pospešuje izločanje odpadnih produktov, kot je mlečna kislina, ki povzroča mišično napetost

• odpravlja utrujenost po naporni vadbi in vas osveži

4. Hitrejše okrevanje po poškodbah > hitrejša vrnitev na tekmovališča

Hiperbarični kisik spodbuja hitrejše okrevanje (70 % krajše obdobje okrevanja).

• hitrejše celjenje ran

• spodbuja regeneracijo kosti in mišic

• poveča sposobnost regeneracije telesa

Dandanes so športne zveze in športni klubi sprejeli HBOT kot sestavni del svojih rehabilitacijskih programov za športnike, nekateri športniki pa so si hiperbarično komoro omislili kar sami.

Med znanimi uporabniki hiperbarične kisikove terapije so tudi David Beckham, Mark Cavendish, Randy de Puniet, Cristiano Ronaldo, Valentino Rossi, Diamond Dallas Page, … Tudi Novak Djoković uporablja HBOT z namenom aktivnega okrevanja. Teniški zvezdnik priznava, da uporablja terapijo, kadar koli je to mogoče, in meni, da je HBOT koristen zaradi svojih zdravilnih sposobnosti.

Dolgoletni in navdušeni uporabniki hiperbarične kisikove terapije sta tudi obe A reprezentanci v slovenskih smučarskih skokih. Tako moška kot ženska reprezentanca se že pet let regenerirata v AHA hiperbaričnih komorah proizvajalca AHA Hyperbarics.

AHA hiperbarične komore ponujajo popolno rešitev našim športnikom; omogočajo hitrejše okrevanje po vsakodnevnih treningih, dajejo več energije in moči ter služijo tudi v preventivni namen, v izogib poškodbam in utrujenosti. In kot pravi Domen Prevc, član A reprezentance v smučarskih skokih, AHA komore izboljšujejo kakovost počitka.


Domen Prevc, slovenski smučarski skakalec, član A reprezentance.


Urša Bogataj, slovenska smučarska skakalka, rada uporablja AHA komoro


Nika Križnar, slovenska smučarska skakalka in Peter Kokalj, CEO, AHA Hyperbarics

AHA hiperbarične komore proizvaja avstrijsko podjetje AHA Hyperbarics, vodilni proizvajalec visokotlačnih (2,0 bara) medicinskih hiperbaričnih sistemov.

Podjetje sta na temeljih tehnoloških inovacij na področju hiperbarične medicine zgradila zakonca Tina in Peter Kokalj iz Slovenje, katerih glavna misija je osveščanje množice o pozitivnih učinkih hiperbarične kisikove terapije na zdravje in dobro počutje.

Ker sta bila tudi sama športnika, z veseljem podpirata športnike pri svojih uspehih, tako tudi slovenske smučarske skakalce in skakalce, katerim smo že vrsto let ponosni partnerji.

Več o AHA Hyperbarics si preverite na www.aha-hyperbarics.com


Članek je na voljo tudi v angleškem jeziku, in sicer Hyperbaric Oxygen therapy - secreat weapon of athletes (https://www.aha-hyperbarics.com/blog/2021/08/05/hyperbaric-oxygen-therapy-secret-weapon-of-athletes/). 

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2021 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov