Predlagane sestave ekip za prihajajočo sezono

06.05.2021


Na sedežu Smučarske zveze Slovenije je danes potekala novinarska konferenca s predstavniki vodstva panoge za alpsko smučanje. Predsednik Zbora in Odbora za alpsko smučanje Iztok Klančnik, vodja panoge Miha Verdnik in vodja reprezentanc Janez Slivnik so spregovorili o minulih mesecih, o poslovanju panoge ter o sestavah in ciljih ekip za prihajajočo sezono.
Iztok Klančnik

Ti načrti še niso stoodstotni, so pa zanesljivi in morajo biti še potrjeni na Odboru in kasneje na Zboru, ki sta predvidena 19. maja in 5. junija. Ekipa je že utečena, v alpskem Odboru je v zadnjih letih minimalno sprememb. Vse kar delamo, delamo na način, da bi bilo vse narejeno kar se da dobro, transparentno in usklajeno s klubi. Vesel in ponosen sem, da je Miha ekipo oziroma poslovni del, skupaj z Janezom, ki skrbi za strokovni del, pripeljal v tej težki sezoni do konca. Sezona ni bila po našem okusu, pa ne zato ker nismo naredili vse kar smo pričakovali, ampak, ker še na začetku v Soeldnu nismo vedeli, kako bi sezona izgledala. Imamo pozitiven odziv sponzorjev na to kar delamo, pokazali smo, da je naša panoga finančno in strokovno stabilna. Verjamem, da bodo predlogi na Odboru in Zboru sprejeti, saj smo vložili veliko truda in časa.Miha Verdnik

Zadnji finančni pregled za nazaj bo narejen v naslednjem tednu, tako bo takrat slika postala uradna. Za nami je ena najtežjih sezon, veliko težja kot moja prva. Uspelo nam je sanirati dolg 800.000 eurov, ki je nastal marca s pojavom epidemije. Ta situacija nas je vrgla v totalno nelikvidnostni položaj, a kljub temu smo lani uspeli ustvariti 3,3 milijone evrov prihodkov, porabili pa smo manj kot 3 milijone, saj smo morali 310.000 evrov morali nameniti temu, da smo do konca sanirali situacijo, ki je nastala spomladi. Brez pomoči sponzorjev in opremljevalcev, ki vidijo dobro v temu kar delamo, nebi šlo. Znesel prihodkov je največji do zdaj, če gledamo zadnje sezone, kar pomeni, da imamo res veliko podporo in zaupanje. Sponzorsko smo za naslednjo sezono od 80 do 90 odstotkov že pokriti. Imamo še nekaj dogovorov, a se držimo sklepa da načrtujemo samo tisto, kar je fiksno znano. Po dolgih letih imamo pokritih vseh 470 kvadratnih centimetrov na dresu, prostora praktično ni. Še enkrat velik hvala vsem sponzorjem. Zelo dobro stojimo tudi z opremljevalci, oprema je naročena in prihaja. Imamo dobro podlago, podpisujemo tudi dolgoročne sponzorske in opremljevalske pogodbe. Kar se tiče predračuna za naprej in finančnega načrta za naprej imamo predračun med 3,3 in 3,5 milijoni, številka pa se bo stabilizirala v roku 14 dni. Trenutno so programi postavljeni na 3,3 milijone, ker je to fiksno in potrjeno. Od tega bomo 1,1 milijona namenili vsem moškim ekipam, vsem ženskim pa 900.000 evrov. Več kot lani bomo vložili tudi v kompleten pogon mladincev. Letos smo se bolj povezali s klubi, ki delujejo v mladinskem smučanju, želimo vzpostaviti večjo homogenost v klubskih ekipah, okrepiti strokovne kadre in predvsem zmanjšati zaostanek za ekipami svetovnega pokala ter pripeljati v naslednjih letih tekmovalca na najvišji nivo. Zato bomo vsem mladinskim ekipam namenili malo več kot 750.000 evrov, kar je 250.000 evrov več za vse mladinske programe, se pravi za reprezentance evropskega pokala, C ekipe in klubske mladinske programe. Klubom bomo za mladinski program direktno namenili 90.000 evrov, kar je 45.000 več kot lansko sezono. V EC in C ekipe imamo vključenih 20 tekmovalk in tekmovalcev, lani jih je bilo 11. V medregijskih klubskih ekipah imamo vključenih 49 tekmovalcev, lani jih je bilo 43, tako da bomo imeli letos v mladinskih programih vključenih 25 tekmovalk in tekmovalcev več kot lansko leto. Za nas je to fenomenalna številka, saj pomeni, da se prehod iz otroškega smučanja v mladinsko povečuje, da se povečuje baza. Vsakega mladinca bomo jemali kot potencialnega kandidata za vrhunskega tekmovalca.
Janez je že pred koncem minule sezone začel s sestanki z nekaterimi trenerji. To je potekalo cel marec, z namenom, da dobro pregledamo kaj se je dogajalo v sezoni in sicer na vseh nivojih. Opravljenih je bilo tudi kar nekaj sestankov s tekmovalci, največ pa jih bo v tem mesecu. Rad bi se zahvalil vsem članom strokovnega sveta, da so držali visok tempo. Vsi programi, ki smo jih pripravili potekajo enotno imamo jasno vizijo in strategijo, pripravljeno imamo sistemsko delovanje. Želimo si velikih uspehov na olimpijskih igrah. Vsi vemo, da smo si želeli uspehov že na svetovnem prvenstvu, a smo bili blizu. V Peking gremo lahko z velikimi načrti. Ekipe imajo jasno zastavljene cilje in programe.Janez Slivnik

Vesel sem, da smo na široko in kvalitetno sestavili ekipe. Imeli bomo eno ženske ekipo svetovnega pokala, to je bil naš glavni cilj, saj smo le tako lahko močni, po strokovni lati in po kvaliteti tekmovalk. V tehnični ekipi je glavni trener Sergej Poljšak, ki bo zadolžen za Ano Bucik in Tino Robnik, potem je tu trener Livio Magoni, ki bo zadolžen za Meto Hrovat ter trener Boštjan Božič, ki bo zadolžen za Andrejo Slokar. To seveda ne pomeni, da ne bo izmenjave informacij in skupnega dela. V bistvu so vsi skupaj in mislim, da je ta trenerska postava ena najmočnejših na svetu. Glede na to, da so tri punce v prvi jakostni skupini in da je Robnikova imela težave, so cilji ekipe biti še boljši. Zame je prvi cilj da startamo v sezono z nadgradnjo kondicije in da se sanirajo mikropoškodbe, da se lahko začne z osnovnimi stvarmi. Računamo na to, da bomo lahko šli v Argentino na zimski sneg, da se najdejo prave nastavitve in da na prvo tekmo pridemo maksimalno pripravljeni. Do vrhunca sezone želimo priti z najvišjo možno samozavestjo in najboljšo popotnico in da se lahko potem borimo za medalje.
Situacija v moški ekipi za tehnične discipline je praktično enaka kot lani, glavni trener je Klemen Bergant. Ta ekipa je že nekaj časa skupaj, deluje kot namazan stroj. Pred njimi je vrhunec sodelovanja, druge olimpijske igre. Točno vedo, kaj morajo narediti, fanta sta profesionalca od jutra do večera in dala bosta svoj maksimum. Na zadnjem treningu v Banskem sta dobila odgovore kar se tiče opreme. Bistveno je ostati brez poškodb, cilj pa je podoben kot pri puncah. V slalomu je Štefan blizu prve jakostne skupine, čimprej želi narediti ta preboj. Žan je cilj da ostane med sedem oziroma da pride čim večkrat na stopničke. Cilj je seveda tudi medalja na olimpijadi, vse ostalo ne pride v poštev.
Trenerska ekipa pri moških za hitre discipline ostaja enaka, glavni trener je Grega Koštomaj. Zraven je nov tekmovalec, Nejc Naraločnik, ki je usmerjen več ali manj v hitre discipline. Njegov primarni cilj bo nastopanje v evropskem pokalu. Kar se tiče Klemena je največji cilj uspešna rehabilitacija. Ekipa je dosegla zmago, a vse ni šlo po načrtih, tako da smo se odločili, da moramo narediti nekaj drugače. Več poudarka bomo dali treningu veleslaloma, namesto v Čile bomo ekipo peljali v Ushuaio, kar je bila tudi praksa italijanske in avstrijske ekipe. Pred tekmami v Ameriki bodo namesto treningov v Nakiski opravili treninge v Copper Mountainu, kjer se pripravljajo vse najboljše ekipe. Cilje ekipe ne morajo biti nizki, saj so fantje že kaj pokazali, niso novinci. Prvi cilj je izboljšati startne pozicije, priti med trideset, potem ostati zdravi, na olimpijadi pa je cilj ena uvrstitev med šest in dve med petnajst.
Na koncu sezone svetovnega pokala je cilj imeti dva tekmovalca med petnajst in enega med dvajset v smuku in dva med dvajset v superveleslalomu.
Pri Štuhčevi ekipa ostaja praktično nespremenjena, razen serviserja, za katerega še nimam imena. Stefan Abplanalp ostaja glavni trener, Darja Črnko vodja ekipe. Cilji so jasni, kot dvakratna svetovna prvakinja jasno ni zadovoljna z dvajsetim mestom. Cilj je da v smuku pride nazaj med prvo sedmerico, v superveleslalomu pa med petnajst. Glede na to da olimpijske kolajne še nima, sigurno cilja tudi na to.Predlagane sestave ekip


Svetovni pokal – ženske – tehnične discipline:

Meta Hrovat
Tina Robnik
Ana Bucik
Andreja Slokar

Strokovno vodstvo:

Sergej Poljšak, glavni trener
Livio Magoni, trener Mete Hrovat
Boštjan Božič, trener Andreje Slokar


Svetovni pokal – ženske – hitre discipline:

Ilka Štuhec

Strokovno vodstvo:

Darja Črnko, vodja ekipe
Stefan Abplanalp, trener
Tina Kobale


Svetovni pokal 2 – ženske:

Maruša Ferk
Neja Dvornik


Svetovni pokal – moški – tehnične discipline:

Žan Kranjec
Štefan Hadalin

Strokovno vodstvo:

Klemen Bergant, glavni trener
Matjaž Požar
Rok Šalej
Matej Dormiš
Janez Nikolič
Lojze Debelak


Svetovni pokal – moški – hitre discipline:

Boštjan Kline
Martin Čater
Klemen Kosi
Miha Hrobat
Nejc Naraločnik

Strokovno vodstvo:

Grega Koštomaj, glavni trener
Aleš Gorza
Rok Šmejic
Rok Javor

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2021 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov