DPNC – Gimnazija Franceta Prešerna omv.gif

kranj_zimadpnc.jpg
kontaktna oseba
Ivo ZUPAN
telefon
051/634-960
04/231-72-58
elektronski naslov
jwp/{vqboAtmptlj/tj
kamera
OMV center v živo

Skakalke z velikim kristalnim globusom srečno prispele v domovino

30.03.2021

Po nepozabni sezoni smučarskih skakalk je Nika Križnar z družbo po povratku v domovino strnila svoje misli po osvojitvi velikega kristalnega globusa.

Najboljša slovenska ekipa v sezoni 2020/21 © SloSki

Zoran Zupančič, glavni trener

Brez težav ni šlo. Že na svetovnem prvenstvu smo premagali kar nekaj težav. Tu je morda izgledalo, kot da nas v Rusiji želijo ustaviti, kljub temu, da smo v Rusijo, povsem po FIS pravilih šli vsi z negativnimi PCR testi in vsemi potrebnimi papirji. Potem so mene, ki sem bil prej pozitiven, še enkrat diagnosticirali kot pozitivnega, tako so naredili tudi s preostalo ekipo, kljub temu, da so bile nekatere skakalke okužene že prej. V skladu s pravili je bila cela ekipa izolirana v Nižnem Tagilu, ostala karavana pa se je odpeljala naprej v Čajkovski. Ponovno smo bili moteni v postopku priprave na tekmovanje. A punce so garale do konca! Na koncu smo izgubili bitko v pokalu narodov, a veliki kristalni globus nam je na koncu prinesel vsem orosene oči in veliko zadovoljstva. Res je, da je to nekaj najtežjega, kar se v sezoni lahko doseže. Vse čestitke dekletom za vse osvojene rezultate v tej sezoni. Na visokem nivoju smo bili od junija naprej, gladko smo zmagali tudi poletno veliko nagrado, na svetovnem prvenstvu smo bili tudi najboljša ekipa in če bi te točke lahko šteli v skupni seštevek, lahko po vsem tem ocenim, da tudi če nismo zmagali v pokalu narodov, smo bili letos najboljša ekipa in dosegli smo še veliko več lepih rezultatov.

Na seznamu dobitnikov medalj nas do zdaj ni bilo, zdaj pa smo tam, kamor sodimo. Pred nami so bile reprezentance, ki so trenutno daleč od vrha. Vsak rezultat, vsak dosežek vsake tekmovalke je za mene veselje. Če se vsaka svojih rezultatov veseli zase, se veselim z vsako posameznico. Trdno vrjamem, da je vsaka v svoji najboljši obliki sposobna doseči stopničke, tiste najbolj trmaste tudi serijske stopničke. Nika je bila letos zelo stabilna in ji je zato tudi uspelo. Ema je potegnila prvo medaljo na svetovnem prvenstvu in to kar zlato, postala je svetovna prvakinja. To je najtežje snemljiva kolajna, potrebno jo je vzeti. Tudi srebro na ekipni tekmi, če bi bilo vse v redu, bi bila tudi ta zlata, zame je. Na zgodovinski tekmi na veliki skakalnici na prvi tekmi 3. mesto za Niko. Ostalo smo videli, tudi zelo lepi rezultati. Urša se je od začetka zime uvrščala zelo dobro, Špelo smo po dolgem času videli med deseterico. To je tisto, kar se mi zdi, da ko punce začutijo, da smo lahko močni, smo na pravi poti in dajejo vedno več od sebe.

Anže Lavtižar, pomočnik glavnega trenerja

Druga karantena v Rusiji je bila zame malce manj stresna, ker smo bili že navajeni iz Oberstdorfa. Vseeno ekipa ni bila popolna, vsi smo si želeli, da bi bil lahko na zadnji tekmi v Nižnem Tagilu zraven tudi Zoran. Potem so nas še zaprli vse skupaj. A sezona, gledano celotno, je zelo uspešna in jaz sem zelo vesel, da sem bil lahko del te ekipe!

Ema Klinec, svetovna prvakinja 2021

Sezona je bila res zelo naporna. Videlo se je, da sem mogoče po Oberstdorfu malce popustila. Morda tudi zato, ker v skupnem seštevku svetovnega pokala niti nisem bila v igri za najvišja mesta. Morda se je zato malce spremenilo nekaj stvari v glavi. Glede vsega ostalega prej, pa sem res držala fokus. Tudi ko sem bila po izredno dobri formi pred začetkom sezone prisiljena ostati doma, sem bila odločena, da bo to vse ostalo v meni. V bistvu sem tempirala formo na posamično tekmo v Oberstdorfu. Vesela sem, da sem tudi sama sebi dokazala, da se to da. Za naprej želim že poleti trdo prijeti za delo in svojo konstantnost dvigniti na tako raven, da bo sezona od prve do zadnje tekme izpeljana z vrhunskimi rezultati.

Lahko bi rekla, da bi bila tudi v Oberstdorfu, če bi normalno začela sezono, verjetno v drugačni miselni situaciji. Takrat sem lahko napadla malce bolj iz ozadja, dejstvo pa je, da sem do takrat posamezne skoke kazala res vrhunske. V Oberstdorfu sem se morala samo umiriti, izpeljati dva skoka res na nivoju in je bilo to to. Prihodnjo sezono bodo verjetno tudi ostale verjetno želele osvojiti veliki globus. Jaz bom gledala nase, predstave želim dvigniti na maksimum. Najprej že glede telesne priprave in potem vse ostalo, kar potrebuje skakalka, da se lahko bori za veliki globus.

Niki spoštovanje! Je mlada in da je zdržala ta pritisk, tudi v Rusiji glede vseh razmer, ki smo jih imeli, mi je lahko tudi vzor. Sem malce drugačen karakter in me večkrat kakšna stvar spravi iz tira, če ni vse lepo. Tu imam delo. Če pa združiva moči, bo pa mogoče v naslednji sezoni celo bolje, a do tja je še dolga pot in je težko napovedovati karkoli

Nika Križnar, zmagovalka svetovnega pokala 2020/21

Imela sem kar polno glavo. Vožnja do doma je bila za mene malce bolj naporna kot ponavadi. Misli sem imela še pri globusu, pri sami zaključni tekmi. Občutki so bili mešani, občutki so se mešali od začetka do konca sezone. Začela sem se spominjati kaj sem dosegla. Kakšno popoldne ali dva se bom morala še usesti in pogledati vse tekme za nazaj, da bom še tako dojela stvar. Ko pa pogledam na koncu in ko pogledam in v roke primem globus, pa je to nekaj najboljšega. Dejansko sem uresničila sanje, boljše ne bi moglo biti! Res pa brez take ekipe ne bi zmogla! Delamo trdno, na ekipnem vzdušju smo delale še bolj kot prej in to nam je pustilo posledice tudi kot ekipi. Leto ali dve nazaj si nismo predstavljali, da bomo tudi v pokalu narodov tako visoko. Meni se zdi, glede na to, da smo v Čajkovskem to izgubili, moram reči, da jemljemo to, kot da smo zmagali. Res smo si zmago še vseeno zaslužili, upam pa, da nam to naslednje leto resnično uspe, a takšne cilje ima še kdo. Cela sezona je bila zelo lepa. Jokali smo, ko je šlo lepo, ko je bilo hudo. Bilo je najboljše!

Doma so bili seveda zadovoljni. Mami je jokala od sreče, ko sem prišla domov, so me pričakali na Mlaki pri Kranju. Lepo je bilo, jokali smo skupaj z vsakim posebej. Res je bilo lepo videti vse! Glede na to, da smo bili dva tedna od doma že zaradi Rasnova in Oberstdorfa in še zdaj 10 dni in polno stresa zaradi covida, nam ni bilo lahko, tudi domačim pa ne, ko so poslušali novice. Ko na koncu prideš domov, je objem domačih vreden zlata!

Urša Bogataj

Na koncu sem bila malce slabe volje, ker mi ni šlo, kot znam, a če potegnem črto, je bil povratek po poškodbi super. Veliko športnikov poškodba sesuje, jaz sem našla dva primera, ki jima je uspel povratek na vrh, Emo in Danielo Iraschko-Stolz. Oni sta mi bili motivacija, da se da. Lani sem želela odnehati. Glede na vse, kar se je zdaj zgodilo, sem vesela, da nisem.

Špela Rogelj

Ne potrebujem posebne motivacije za naslednjo sezono. Sem zadovoljna z zadnimi rezultati, a niti približno ni to tisto na kar ciljem že od kar skačem. Na zadnjih tekmah sem si dokazala, da sem lahko tam. S konstantnimi skoki si lahko med najboljšo deseterico. Trenirala bom tako trdno kot do zdaj. Naslednjo sezono bom pokazala svoje. Točen datum, ko želim biti najboljša je tisti, ko bo na sporedu posamezna tekma na olimpijskih igrah.

Katra Komar

Zelo sem vesela in počaščena, da sem lahko del te ekipe in da od vsake punce lahko vzamem veliko dobrih stvari. Vse mi dajejo tudi najrazličnejše nasvete, za kar sem lahko zelo hvaležna, da to delijo z mano. Zelo sem bila vesela tudi dosežkov v Oberstdorfu, solze so tekle tudi doma. Zelo sem vesela, da sem lahko del te zgodbe, tudi če sem v ozadju.

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2021 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov