Oberstdorf 2021 - najuspešnejše svetovno prvenstvo za Slovenijo

09.03.2021

V nedeljo, 7. marca, se je končalo 53. svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju v Oberstdorfu, ki je bilo za Slovenijo s šestimi osvojenimi medaljami najuspešnejše v zgodovini. Po koncu zadnjega prvenstva pred domačim v Planici 2023 so misli strnili glavni akterji in vodilni možje Smučarske zveze Slovenije.

Uroš Zupan, direktor SZS

Vsem športnikom, ki so nas razveseljevali v minulih dveh tednih v Nemčiji bi rad še enkrat iskreno čestital in se jim zahvalil za vse, kar so nam pričarali. V imenu SZS moram reči, da smo na vas izjemno ponosni. Za vse to se vam lepo zahvaljujemo. Hkrati pa bi se želel zahvaliti vsem tistim, ki ste v ozadju teh rezultatov, torej trenerjem, vsemu spremljevalnemu osebju, vodstvu panoge, vsem, ki dnevno, 365 dni na leto skrbite, da se izvajajo programi na maksimalnem nivoju in da se to potem rezultira na tekmovanju. Na koncu ne gre pozabiti vseh naših partnerjev in pokroviteljev, ki nas spremljajo. Tudi oni so seveda eden od dejavnikov, da se lahko vse to na koncu izvede. Čestitke predvsem športnikom, ki na koncu to v danem trenutku morate pokazati! Vsa čast! To je tudi res lepo povabilo na največji dogodek pri nas čez dve leti v Planici 2023. Vsi upamo, da se bomo takrat veselili na domačih tleh tudi z navijači iz Slovenije in preostalega sveta.

Roman Beznik, predsednik panoge tek na smučeh

V imenu panoge bi rad čestital vsem tekmovalcem, trenerjem in preostalim, ki ste bili v Oberstdorfu za izjemne, izjemne rezultate. Na tem mestu se moram zahvaliti vsem sponzorjem, ki nas podpirajo in ki so ostali z nami tudi v teh težkih časih, ko sama situacija v gospodarstvu ni enostavna. Hvala tudi njim! Rezultati, ki ste jih športniki dosegli so res odlični. Tega se zavedamo tudi v vodstvu panoge tek na smučeh, ti rezultati so nek temelj in naša obveznost za delo naprej. Mi bomo naredili vse, da se omogočijo pogoji s katerimi boste konkurenčni in najboljši še naprej.

Gorazd Pogorelčnik, vodja panoge za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo

To je bilo najuspešnejše svetovno prvenstvo v zgodovini nordijskega smučanja. V imenu panoge, gospoda Ljuba Jasniča, ki je danes žal zadržan in v svojem imenu iskrene čestitke tekmovalcem in tekmovalkam za izvrstne rezultate. Veseli smo, da ste nas razveseljevali v minulih dveh tednih. Zahvala gre seveda tudi našim zvestim športnikom, ki nas podpirajo že vrsto let in so seveda velik kamen v tem mozaiku uspešne zgodbe naših športnikov in športnic. Vsaka kolajna na svetovnem prvenstvu je bila trdo prigarana, vsaka kolajna je pokazatelj izredno dobrega dela naših strokovnjakov in odločnosti in neizmerne motivacije tekmovalcev. Vsaka kolajna pa je tudi vzpodbuda nam vsem za nadaljne delo. Letvica je zdaj postavljena zelo visoko. Z enim očesom že zremo proti nasledjemu svetovnemu prvenstvu, ki ga bo gostila domača Planica. Glede na pretekle dosežke bodo naši cilji in želje izredno, izredno visoki. Imamo mlado generacijo tekmovalcev, ki enega izmed vrhuncev lahko doseže prav na tem prvenstvu. Zato še enkrat hvala in velike čestitke vsem dobitnikom medalj, seveda pa čestitke tudi tistim, ki so ostali brez, a so se celo leto močno trudili za ta cilj.  

Ema Klinec, zlata medalja na srednji skakalnici, srebrna ekipno, ženski skoki

Včeraj smo imeli že prvi trening po prvenstvu, ki je bil malce drugačen v smislu, da pridemo nazaj v ritem. Obnovili smo moč. Vesela sem bila, ker sem se srečala z domačimi, s klubom. Srečala sem same takšne ljudi, ki so mi dali nekaj dobrega. Vesela sem bila tudi povabila v studio nacionalne televizije, to je izkušnja, ki se morda zgodi enkrat v življenju. V Sloveniji pa je super zrak, tako da se dobro počutimo tukaj. Čestitk nisem štela, bila pa sem vsake posebaj zelo vesela. Očitno nas ljudje spremljajo in res podpirajo.

Anamarija Lampič, bronasta medalja sprint posamično in ekipno, tek na smučeh

Komaj čakam, da pridem domov, da prinesem domov še globus in da bo konec sezone, da skupaj nazdravimo in se poveselimo. Mami me že dolgo sprašuje kdaj se vrnem domov, da mi naredi torto. 

Ta sezona je ven iz okvirjev preteklosti. Tudi sama nisem pričakovala, da bom tako dobra, kot sem bila letos. Da imam dve medalji s svetovnega prvenstva in še globus, si pred sezono ne bi mislila. Imam kar imam v žepu in sem zelo vesela!

Nika Križnar, bronasta medalja na veliki skakalnici, srebrna ekipno, ženski skoki

Občutki iz Oberstdorfa so še vedno tu, zaključilo se je tako lepo, da se lepše ne bi moglo. Sem pa z glavo tudi že pri koncu sezone, čaka me še pomembno delo. Opraviti moram vrhunske skoke, da bom lahko obržala prvo mesto, če mi bo le uspelo. Res pa so vedno neke malenkosti, ki ti morda tisti trenutek uničijo dan. Skušala bom narediti čim več, da temu ne bo tako. Smo že nazaj v pogonu, komaj že čakam, da grem nazaj na skakalnico.

Anže Lanišek, bronasta medalja na srednji skakalnici, moški skoki

Časa za spočiti je bilo nekaj, tudi naspal sem se, tako da gremo novim zmagam nasproti. Medaljo sem prespal. Vidim, da je tu res minilo veliko časa od kar sem se odločil za spremembe. Rezultati se kažejo po petih, šestih letih. Tega sem zelo vesel, vidim, da sem na pravi poti in da gre. Nočem pa še delati nobenih zaključkov, potrebno je ostati zbran do konca tekem v Planici.

Cilji se za Planico ne spreminjajo bistveno v primerjavi s tistimi med sezono. Trenutno se bolj posvečam rehabilitaciji, morda z glavo še nisem čisto v Planici. Bo pa počasi čas, da se začnem 100% pripravljati na polete.

Urša Bogataj, srebrna medalja ekipno, ženski skoki

Zelo sem bila vesela medalje. Pred sezono si niti nisem upala verjeti, da mi kaj takega lahko uspe po poškodbi. Vesela sem, tudi domači so bili zame veseli.

Špela Rogelj, srebrna medalja ekipno, ženski skoki

Tako kot je bilo vse naravnano za svetovno prvenstvo, tako je od tistega dne naprej vse naravnano za olimpijske igre. To mi je glavni cilj do konca moje kariere in upam, da mi uspe! Doma je bilo že pred mojim prihodom zelo veselo, tako da je bilo ob mojem prihodu bolj umirjeno. Celotna družina me zelo podpira, mislim, da so bili celo bolj veseli uspeha, kot sem ga bila sama. 

Eva Urevc, bronasta medalja sprint ekipno, tek na smučeh

Tisti, ki me poznajo zelo dobro, vedo, da sem to tretje mesto proslavila zelo dobro. Ne še čisto povsem, ker me ta konec tedna čakata še dve tekmi, a šprinterskega dela je konec, tako da sem to tretje mesto lahko vsaj delno proslavila. Ko sem prišla domov, so bile te emocije še morda malo večje kot v Nemčiji. Šele doma se zavedaš, kaj ta uspeh pomeni tudi vsem domačim. Res je bilo super!

Zoran Zupančič, glavni trener ženske skakalne reprezentance

Če ocenim svoje zdravje ni covid-19 čisto nedolžen. Na začetku je delovalo, da bo šlo brez simptomov, a že naslednji dan so bile bolečine, kar se je stopnjevalo z neko gripo, glavobolom, bolečinami v kosteh, rami in hrbtenici. Dva dni nazaj sem opravil antigenski test, ki je bil negativen, zdaj čakam še na rezultat PCR testa in čakam, da grem izven karantene.

Nas ni bilo na zemljevidu medalj do tega prvenstva. To kolajno smo nestrpno pričakovali že od leta 2009, ko je bila v igri Špela, ki je bila kasneje žal diskvalificirana in žal ob kolajno. Vemo, da je to zelo izmuzljiva stvar. Tudi na vseh naslednjih prvenstvih Sloveniji kot močni naciji te kolajne ni uspelo dobiti. Glede na to, da so na tem zemljevidu države, ki so za nas v tem trenutku malo eksotične, mislim, da po tem prvenstvu lahko rečemo, da smo dosegli, dokazali, da smo močna nacija. Tri kolajne smo lahko samo sanjali. Tu je tudi zlata in to je samo pika na i. Zdaj nas čaka še zaključek svetovnega pokala v Rusiji. Veliko delo, kjer bomo branili zmago oz. napadamo zmago v pokalu narodov in tudi Nika Križnar ima delo, da se bori za kristalni globus. 

Nejc Brodar, glavni trener reprezentance v teku na smučeh

En del ekipe je po prvenstvu odpotoval direktno v Švico, kjer so v nedeljo in ponedeljek imeli bolj prosto, drugi del je šel domov, kjer je prav tako imel prosto. Danes in jutri je še trening, nato pa na zadnjo postajo svetovnega pokala. Ekipa je garala čez celo sezono, čaka nas še en vikend. Nato pa bo dovolj časa za počitek in za opravljanje kakšne postranske stvari, za katero ni časa med samo sezono.

Že zadnjih nekaj sezon opažam, da nam rezultate privoščijo tudi ostale nacije. Mislim pa, da se jim vedno bolj postavlja neznanka, kako s tako majhnim številom tekmovalcev in spremstva lahko konkuriramo. Prav je, da se pojavljamo na tem zemljevidu velikih nacij, po drugi strani pa mi je všeč, da si tudi tujci razbijajo glave, kako nam to uspe. A naj si, mi bomo zato še bolj z veseljem in zadovoljstvom to delali!

Robert Hrgota, glavni trener moške skakalne reprezentance

Cilj je z eno medaljo na prvenstvu deloma dosežen. Iz rok sta nam ušli še dve. Imamo motiv za Planico 2023 in za naslednje sezone, sploh olimpijsko v naslednjem letu. 

Na tekmi celinskega pokala ta teden bodo odšli Peter Prevc, ki mu manjka tekmovalni ritem. Nivo je visok, a on potrebuje še tekmovalni ritem, tako da bo v Planico prišel dobro pripravljen. Od A ekipe bosta na Poljsko odpotovala tudi Timi Zajc in Tilen Bartol, da bosta dobro pripravljena za polete v Planici.

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2021 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov