Po napetem boju Fak na četrtem mestu

07.03.2021


Biatlonci so se v Novem Mestu pomerili na zasledovalni tekmi svetovnega pokala. Slovenijo so zastopali Jakov Fak, Miha Dovžan in Rok Tršan, ki so se na pot podali s startnimi številkami 9, 42 in 55.


Jakov Fak, foto: Gepa

Fak in Dovžan sta se na streljanjih v leže odrezala izjemno, pokrila vseh deset tarč in lepo napredovala po lestvici. Jakov je bil na polovici tekme peti, z desetimi sekundami zaostanka za vodilnim Emilienom Jacquelinom, Miha pa je napredoval na 37. mesto. Tršanov izkupiček po polovici strelskih nastopov je bil 80-odstoten, kar je pomenilo 50. mesto.

Jacquelin je na prvem streljanju v stoje znova pokril vseh pet tarč in se v četrti krog podal z dvema sekundama prednosti pred Norvežanom Tarjeiom Boejem, natančen pa je bil tudi Fak, ki se je v smučino podal kot tretji, a skupaj z Norvežanom Sturlo Holmom Laegreidom in včerajšnjim zmagovalcem Simonom Desthieuxom iz Francije. Dovžan je tokrat pustil nepokrito eno tarčo, prav tako Tršan, s čimer sta zasedala 34. oziroma 54. mesto.

Skoraj vsi vodilni tekmovalci so bili na zadnjem streljanju 100-odstotni, med njimi pa je bil tudi Jakov, ki je z zadnjim tekaškim delom začel na petem mestu. Z istim strelskim izkupičkom sta s tekmo nadaljevala tudi Miha in Rok na 24. in 54. mestu.

Starejši Boe je mirno odtekel do zmage, drugo mesto pa je osvojil brat Johannes Thingnes, ki je kmalu po začetku zadnjega kroga pobegnil tekmecem. Za tretje mesto se je spopadlo šest biatloncev, med njimi tudi Fak, ki se je dobro boril do zadnjega metra, na koncu pa moral priznati premoč Desthieuxu, ki je ciljno črto prečkal kot tretji.

Fak je tako prišel do vrhunskega četrtega mesta, izjemen napredek po lestvici je uspel tudi Dovžanu, ki je bil na koncu 28., Tršan pa je zabeležil uvrstitev na 55. mesto.


Miha Dovžan, foto: Gepa

Jakov Fak: ''Nekako sem poskušal teči v svojem ritmu, se ne ozirati na druge in se fokusirati na streljanje, kar mi je ratalo. V zadnjem krogu sem poskušal teči čim hitreje. Na začetku so me prehiteli, potem pa sem že v prvem klancu pridobil dve mesti. Po smuku oziroma v naslednjem klancu sem spet napadel, da bi prišel na vodilno pozicijo tiste grupe. Želel sem si iz zadnjega smuka priti prvi ven, na zadnjem klancu pred ciljno ravnino, a žal sta me prehitela Francoz in Norvežan. Na začetku zadnjega klanca sem bil v slabi poziciji, a sem se boril. Ni mi ratalo prehiteti vseh, da bi bil tretji. Zmanjkalo mi je proge in same hitrosti na začetku klanca, tako da mi ni uspelo prehiteti Desthieuxa, ki je končal kot tretji.''

Zvočna izjava (mp3)
Jakov Fak >>>

Uradni rezultati >>>

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2021 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov