SP Cortina: Hadalin odličen sedmi na slalomu

21.02.2021


V Cortini d'Ampezzo je potekal še zadnji boj za odličja svetovnega prvenstva. Na sporedu je bil moški slalom, na katerem je nastopilo 100 tekmovalcev. Naše barve so branili Štefan Hadalin, Žan Kranjec, Aljaž Dvornik in Tijan Marovt, ki so se na pot podali s startnimi številkami 22, 32, 44 in 51.


Štefan Hadalin, foto: Gepa

Tokrat je imela dobra prva vožnja še večji pomen, saj je v finalni vožnji prvi nastopil tisti, ki je imel uvodoma petnajsti in ne trideseti čas. Na polovici tekme je prvo mesto zasedal Avstrijec Adrian Pertl, drugi je bil domačin Alex Vinatzer, ki je zaostajal 14 stotink sekunde, tretji pa Norvežan Sebastian Foss-Solevaag, ki je za vožnjo potreboval še dve stotinki več.

Četrtouvrščeni Kristoffer Jakobsen je zaostajal 18 stotink, za njim pa so se zvrstili glavni kandidati za odličja, Francoz Clement Noel, Norvežan Henrik Kristoffersen, Francoz Alexis Pinturault in Avstrijec Marco Schwarz. Slednji je za Pertlom zaostajal 0.57 sekunde.

Razlike so bile zelo majhne, saj se je v razmaku ene sekunde zvrstilo 14 najboljših tekmovalcev. Hadalin je svojo nalogo opravil zelo dobro, saj je zasedel 11. mesto, njegov zaostanek za vodilnim pa je znašal 0.82 sekunde. Kranjec je začel solidno, žal pa je tik po drugem merjenju vmesnega časa povozil količek in odstopil.

Dvornik se je na pot podal zelo napadalno, ob tem pa se mu je pripetilo kar nekaj napak, zaradi katerih je šlo po zlu veliko desetink. Marovt, ki je med svetovno elito nastopil šele petič, je začel nekoliko bolj zanesljivo, se dobro boril do konca in ob prihodu v cilju zasedel 28. mesto, z 3.06 sekunde zaostanka za vodilnim. Dvornik je bil 32., njegov zaostanek pa je znašal 4.07 sekunde.

Hadalin je tudi v drugo napadal od starta do cilja. V zgornjem delu proge je bil hitrejši kot vodilni smučar v cilju, v nadaljevanju pa je po nekaj manjših napakah začel zaostajati. V cilj je prišel z drugim časom, z 0.14 sekunde zaostanka za Hrvatom Istokom Rodešom.

Prvi, ki je uspel premagati Rodeša je bil Kristoffersen. Noel je za tem naredil veliko napako in v cilj prišel z desetimi sekundami zaostanka, Jakobsen pa je nato povozil količek in odstopil. Odličen nastop je uspel Foss-Solevaagu, ki je rojaka ugnal za 46 stotink, Vinatzer pa je za tem prišel na tretje mesto.

Pertl je znova smučal zelo dobro, a ne dovolj hitro za zlato odličje, saj je z 0.21 sekunde zaostanka osvojil naslov podprvaka. Zlato je tako prejel Foss-Solevaag, bron Kristoffersen, Hadalin pa je končal na izvrstnem sedmem mestu. Marovt in Dvornik sta z drugo vožnjo opravila solidno in zasedla 18. oziroma 19. mesto.

Štefan Hadalin: ''Bila je zelo težka tekma. V prvi vožnji nisem smučal dovolj odločno in veliko časa pustil predvsem v spodnjem delu, prav tako v drugi. A mislim, da je bila to moja najboljša letošnja tekma in sem vesel, da sem to uspel pokazati na svetovnem prvenstvu, kjer so pričakovanj in pritisk največji. Vse skupaj sem lepo stopnjeval čez prvenstvo, sploh glede na zdravstveno stanje, ki tudi na današnji tekmi ni bilo optimalno. Vesel sem, da mi je tu pomagal moj fizioterapevt Matej Dormiš, da smo se lahko sestavili in tekmovali kot je treba. Mogoče mi je žal veleslalomskega nastopa, tam sem bil zrel tudi za deseterico. Veseli me, da rastem in napredujem v obeh disciplinah.''

Žan Kranjec: ''Treninga je bilo ekstremno malo. Že pred poškodbo sem ga malo treniral, po poškodbi pa v bistvu nič. Včeraj sem opravil prvi trening v letošnjem koledarskem letu. Na tekmo sem šel sproščeno, a še vedno motiviran, da poskusim čim bolje odsmučati. Vedel sem, da je kljub pomanjkanju treninga marsikaj možno. Smučanje ni bilo slabo, tako kot letos, kadar sem startal sem smučal zelo solidno. Zgodila se mi je napaka, taktična, ne zaradi slabega smučanja. Mogoče je to povezano s pomanjkanjem treninga, a sem dal vse od sebe. Danes res nisem imel kaj izgubiti, lotil sem se dobro, žal pa je bila napaka. Za to svetovno prvenstvo lahko dam pozitivno oceno. Če bi bila sezona normalna, če bi redno osvajal stopničke pred prvenstvom, bi bil sigurno razočaran, če ne bi dobil medalje. Lagal bi, če bi rekel, da sem na prvenstvo prišel v top formi. Konec koncev je glede na vse skupaj šesto mesto vrhunsko. Najbolj sem pa zadovoljen s tem, kako sem reagiral, da sem dobro tekmoval in dal vse od sebe.''

Klemen Bergant: ''Štefan je naredil najboljši rezultat sezone in izenačil najboljšo uvrstitev kariere. Dobro se je pripravil na to tekmo, dobro tekmoval. Sam in mi, ki delamo z njim, še vidimo prostor za napredek, kar je dobro. Z njegovim slalomom danes smo zadovoljni. Tudi Žan se je, z dosti premalo treninga, zelo spodobno lotil proge. Pri njemu je ključno, da pride nazaj v tekmovalno rutino. Tudi Marovt in Dvornik sta na koncu dosegla lepi uvrstitvi. Kar se tiče današnje tekme, bi se tudi dotaknil odločitve vodilnih, da so zamenjali petnajsterico. Mi smo s tem danes najbrž nekaj dobili. Pri takšnih odločitvah ne bi smeli biti parcialni interesi. Prepričan sem, da je bila ta odločitev narejena za največje in najboljše nacije in s tem se nikakor ne morem strinjati. S tem pravilom smo se vrnili dvajset, trideset let nazaj. Ko smo pogledali progo v drugem teku, ko je smučal trideseti po prvem, je bila ravno tako dobra, kot v prvem teku, tako da je bila odločitev FIS popolnoma napačna. Kar se celega svetovnega prvenstva tiče, se pravi nastopov Žana in Štefana, glede na to, kako smo prišli na prvenstvo, kako smo se pripravljali, koliko težav smo imeli, bilo je težko tudi na treningih, pri sami pripravi, sta oba pokazala, da sta izredno dobra smučarja, športnika. Oba sta dosegla lepe rezultate, borila sta se in močno upam, da bosta ta dva fanta v prihodnosti prišla z manj težavami in posledično tudi bolje pripravljena na ta velika tekmovanja.''

Janez Slivnik: ''Celotno gledano mislim, da smo svetovno prvenstvo super zaključili s tema dvema slalomoma, z dvema uvrstitvama med deset in konec koncev s praktično najboljšimi uvrstitvami vseh v celi sezoni. Super rezultat Slokarjeve, tudi veleslalom Kranjca je bil super. Meta žal ni uspela končati drugega teka, tudi Ana Bucik je bila v dobri formi. Tina je bila po takšni težki sezoni, ki jo je imela, na dosti realnem mestu. To je to, kar se tehničnih disciplin tiče. Na paralelcu imamo super možnosti v prihodnje, videli smo da so naši fantje in punce dobri za to. Z malo sreče, če bi recimo premagali Švede, bi bili čisto v igri tudi za kolajne. Tina je bila peto mesto, nekaj je bilo tudi smole s to modro in rdečo progo, tako da bi lahko bilo mogoče tudi malo bolje. Naši tehničarji so pokazali, da se res lahko kosajo z najboljšimi. Mislim, da je v prvem tednu hitrih disciplin Boštjan naredil en korak naprej. Sekunda 40 zadaj in 15. mesto mogoče ne zveni dobro, toda glede na to kakšno sezono je imel pred to sezono, se vidi, da se trudi, dela korake, brez nekaj napak pa bil lahko zelo hiter. Ostali niso bili najboljši, kar se tiče hitrih disciplin, žal se Ilki tudi ni sešlo. Maruša je zelo dobro nastopila v kombinacijskem superveleslalomu, slalom pa ni bil tako dober. Generalno gledano smo lahko s peščico tekmovalcev, nabora tekmovalcev, kar zadovoljni s tem prvenstvom.''

Zvočna izjava (mp3)
Štefan Hadalin >>>
Žan Kranjec >>>
Klemen Bergant >>>
Janez Slivnik >>>

Uradni rezultati >>>

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2021 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov