Anamarija Lampič v Falunu zaostala le za Svahnovo, Urevčeva 14.

31.01.2021

Na šprinterski tekmi svetovnega pokala v švedskem Falunu je Anamarija Lampič z izjemno predstavo osvojila 2. mesto, Eva Urevc je uspeh dopolnila s 14. mestom.

Anamarija Lampič je znova pritekla na zmagovalni oder © GEPA

V izločilne boje klasičnega šprinta v Falunu sta se prebili obe Slovenki, ki sta nastopili v kvalifikacijah. Kot prva je v tretji četrtfinalni skupini tekla Eva Urevc. Ob njej sta bili dve Švedinji, Louise Lindström in Johanna Hagström, zmagovalka kvalifikacij, Finka Jasmi Jönsuu, Norvežanka Mathilde Myhrvold in Nemka Sofie Krehl. Urevčeva je začela hrabro, tekla v ospredju, a žal ni imela dovolj moči, da bi se prebila med najboljši dve, ki napredujeta neposredno v polfinale. Zmagala je Jönsuujeva pred Hagströmovo, Urevčeva je zaostala 37 stotink na tretjem mestu in je osvojila končno 14. mesto.

V peti četrtfinalni skupini je tekla Anamarija Lampič ob Švedinji Hanni Falk, Američanki Sophie Caldwell Hamilton, Rusinji Hristini Matsokini, Finki Katri Lylynperi in Nemki Anne Winkler. Lampičeva je začela, kot se za rdečo majico spodobi, na prvem mestu, tako je tekla skozi celotno progo in na koncu je brez težav pritekla skozi cilj na čelu, 94 stotink je zaostala Falkova. 

V drugi polfinalni skupini je Lampičeva imela izjemne tekmice, kar pet Švedinj, Jonna Sundling, Hagströmova, Falkova in Emma Ribomova ter Norvežanka Ane Appelkvist Stenseth. Lampičeva je znova prikazala odličen tek, tekmicam ni pustila dihati in je tudi ta tek dobila pred Švedinjo Sundlingovo, Norvežanko Stensethovo in še eno Švedinjo, Hagströmovo. Ker je bila ta skupina hitrejša, se je omenjena četverica prebila v finale, kjer sta nastopili še Linn Svahn in Tiril Udnes Weng.

Ob najhitrejših treh v kvalifikacijah, Hagströmovi, Wengovi in Svahnovi je Lampičeva v finalu imela najslabši čas kvalifikacij, deveti, a to je ni ustavilo na poti do super rezultata. Lampičeva je tekla v ospredju, z izjemno predstavo pa je boj za zmago potekal na ciljni ravnini, kjer je bila Svahnova premočna, ubranila pa je drugo mesto pred Sundlingovo, ki je bila počasnejša le za milimeter, četrta je bila Hagströmova, sledili sta Norvežanki Wengova in Stensethova.

Najboljše tri v Falunu © SloSki

Po najboljšem rezultatu v karieri v klasičnem šprintu je Eva Urevc povedala: "Z rezultatom sem zadovoljna, a še je prostor za izboljšanje, predvsem v taktičnem delu. Manjka mi predvsem, da se med tekmovanjem po progi postavim bolje, da tudi sama bolj taktično izberem mesto. 14. mesto je lep rezultat. Zdaj me čaka trening in priprava na tekmo naslednji vikend, napadamo še boljšo uvrstitev."

Še bolj je bila seveda lahko zadovoljna Anamarija Lampič: "Glede na to, da sem včeraj odstopila, sem vesela, da sem odstopila, da sem naredila to potezo, ker se res nisem počutila dobro. Malo sem bila v dilemi, da sem morda preveč trenirala, da je to prišlo za mano. A sem danes po kvalifikacijah videla, da sem še vedno zraven, sploh pa potem v izločilnih bojih. Šlo je, kot sem si zamislila, takoj od štarta sem bila spredaj in držala to pozicijo." V skupnem seštevku šprinta je še povečala prednost pred zaledovalkami: "To, da ostajam v vodstvu, je zagotovo en plus. Še vedno pa je moj osrednji cilj svetovno prvenstvo v Oberstdorfu." Nato je Lampičeva nekaj besed namenila še njeni največji tekmici, Linn Svahn: "Mislim, da je bila danes povsem premagljiva, to sem tudi čutila. A na ciljni ravnini me je malce, nekajkrat zaneslo s težiščem nazaj, čisto sem omagala, dohitevala me je še Jonna. Linn je bila premagljiva, a jaz sem bila tista, ki bi jo danes morala premagati, a mi na žalost ni uspelo."

Karavana svetovnega pokala ostaja na Švedskem, prihodnji konec tedna bosta na sporedu tekmi v Ulricehamnu.


Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov