TDS: Z odličnim zadnjim krogom Lampičeva pritekla na 11. mesto

02.01.2021

Na drugi preizkušnji 15. Tour de Skija je Anamarija Lampič v švicarskem Val Müstairju na 10 km preizkušnji s skupinskim štartom zasedla zelo dobro 11. mesto.

Anamarija Lampič je prikazala novo dobro predstavo na visoki nadmorski višini © GEPA

Po včerajšnjem zapletu po koncu sprinta v prosti tehniki, ki se še danes ni razpletel, se je 15. Tour de Ski že nadaljeval z drugo preizkušnjo. Dekleta je čakala 10 km preizkušnja v klasičnem koraku s skupinskim štartom. Na štartu je ostala le še ena Slovenka, Anamarija Lampič, medtem ko Eva Urevc zaradi slabega počutja ni štartala. Lampičeva je v prvem od štirih krogov držala stik z najhitrejšimi, v drugem pa se je ustvarila prva razlika. Na polovici proge, po dveh krogih na 5 km je Lampičeva z zaostankom 5,7 sekund tekla na 14. mestu, zaostanek se je v naslednjem krogu povečal za 12 sekund, Lampičeva je bila na 7,5 km 15.. V zadnjem krogu pa je naša tekmovalka pospešila in do cilja pridobila štiri mesta, v primerjavi z najhitrejšimi pa je izgubila le dve sekundi.

Presenetljivo je bila najmočnejša včerajšnja zmagovalka, Švedinja Linn Svahn, kar je pri 21 letih njena prva zmaga na razdalji. V ciljnem šprintu je za 0,7 sekunde premagala Rusinjo Julijo Stupak, tretja je bila Jessica Diggins z zaostankom desetinke več od Rusinje, Lampičeva pa torej enajsta z zaostankom 19,5 sekund za Švedinjo. "V prvih dveh krogih sem se kar trudila, da sem ujela tempo, potem pa je šlo iz kroga v krog bolje. Tretji krog je bil boljši, četrti pa, se mi zdi, najboljši. Sama sem potegnila naprej, ujela še tistih nekaj tekmovalk in z današnjim tekom sem zelo zadovoljna. Z oprijemom je bilo malce slabše, a po prvem krogu sem videla, da tudi ostala dekleta nimajo prav dobrega oprijema in tako me to ni preveč motilo. Sicer pa je bil tudi sneg tak, da je bilo bolje, da mi je malce manj prijelo, zato, da so smuči potem res letele na spustih. Proga je takšna, da se najprej vzpenjaš, da prideš do vrha in se potem spustiš do cilja. Vsak krog smo bile na štadionu skupaj, do vrha pa sem vedno malo izgubila, sploh v prvih dveh krogih in tu mi je malce zmanjkalo," je danes povzela znova nasmejana Lampičeva, ki se je nato še malce pomudila pri včerajšnjem dogodku po tekmi: "Včeraj smo imeli kar nekaj pogovorov, a jaz vem, da sem šprint opravila zelo dobro, tudi taktično je bilo brez napak. Nič, danes sem se dobro ogrela, štartala kot sem si zamislila. V prvih dveh krogih sem imela kar malo čuden občutek, malo sem bila izgubljena, a zdi se mi, da je potem steklo in zaostanek ni bil velik."

V skupnem seštevku eno mesto višje

V skupnem seštevku je Lampičeva pridobila eno mesto in je zdaj 5. s 40 sekundami zaostanka za Linn Svahn, vmes so še Digginsova, ki zaostaja 13 sekund, Frida Karlsson, ki zaostaja 18 sekund in Rosie Brennan, ki zaostaja 20 sekund. 

Moško preizkušnjo na 15 km razdalji je dobil Rus Aleksander Bolšunov, 23,5 sekund je zaostal Švicar Dario Cologna, še 1,8 sekunde več pa še en Rus, Ivan Jakimuškin. Od naše dvojice je bil znova boljši Vili Črv, ki je z zaostankom 3 minut in 24 sekund zasedel 59. mesto, Janez Lampič pa je na 74. mestu zaostal dobrih šest minut in pol.

Jutri bo na sporedu 10 km zasledovanje v prostem koraku. "To je moja najslabša disciplina. Poizkusila se bom odrezati čim bolje, vse tekmovalke, ki mi bodo prišle blizu, bom skušala držati, poizkusila bom iti z njimi in narediti čim manjši zaostanek," je o jutrišnjem zasledovanju dodala Lampičeva.


Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov