Na Mladinskem svetovnem prvenstvu v Lachtalu tudi Sara Goltes in Gal Leskovar

18.12.2020

Od jutri (19.12.) pa do ponedeljka (21.12.) bo v avstrijskem Lachtalu potekalo Mladinsko svetovno prvenstvo alpskih deskarjev na snegu, ki bi sicer moralo biti na sporedu že spomladi, a je bilo iz vsem znanih razlogov prestavljeno na decembrski termin. Na avstrijsko Štajersko sta s trenerjem Sebastjanom Webrom že pripotovala Sara Goltes in Gal Leskovar, ki ju za vikend čakajo nastopi v obeh posamičnih paralelnih disciplinah, v ponedeljek pa še ekipna paralelna preizkušnja.

sara
Sara Goltes že ima izkušnje s progo v Lachtalu. (Foto: Miha Matavž)

Danes mlade alpske deskarje čaka še zadnji trening, jutri (sobota, 19.12.) pa bo šlo zares. Ob 9.30 se pričnejo kvalifikacije paralelnega slaloma, tri ure kasneje (12.30) pa se bo najboljših šestnajst deklet in fantov v izločilnih dvobojih pomerilo za prvi komplet prestižnih odličij. Dan potem (nedelja, 20.12.) bo v istih terminih na sporedu še paralelni veleslalom, za zaključek pa v ponedeljek (21.12. ob 9.30) še ekipna paralelna preizkušnja.

Slovenske barve bosta v Lachtalu zastopala Sara Goltes in Gal Leskovar. Za 19-letno Trboveljčanko bo to že tretji nastop na Mladinskih svetovnih prvenstvu (MSP). Prve izkušnje na največjem mladinskem tekmovanju je leta 2017 nabirala v češkem Klinovcu (29. mesto, PSL in 39. mesto, PVSL), precej višje pa je segla spomladi leta 2019 na domači Rogli. Na MSP-ju na domači Jasi je osvojila sedmo (paralelni veleslalom) in deseto mesto (paralelni slalom). Tudi z nastopi na strmini v Lachtalu, kjer sta leta 2015 na članskem svetovnem prvenstvu srebro in bron osvojila Žan Košir (paralelni veleslalom) in Rok Marguč (paralelni slalom), naša deskarka že ima izkušnje. Januarja 2019 je namreč tam deskala na dveh paralelnih veleslalomih za evropski pokal in se izkazala z devetim in enajstim mestom. 18-letni Gal Leskovar je na MSP debitiral aprila 2019 na domači Rogli, kjer veleslaloma ni končal, slalom pa je zaključil na 65. mestu. Za razliko od Goltesove deskar iz Slovenske Bistrice v Lachtalu še ni tekmoval. V dosedanji karieri je izkušnje nabiral predvsem na »junior« tekmah, na katerih je zabeležil sedem uvrstitev med elitno šestnajsterico, v evropskem pokalu pa je najvišje segel decembra 2018 v nemškem Hochfügnu, kjer je zasedel sedemindvajseto mesto.

Zadnjo mladinsko kolajno je za Slovenijo leta 2016 na Rogli v paralelnem slalomu osvojil Črt Ikovic, ki je bil na Jasi bronast. Na seznamu osvajalcev MSP odličij pod okriljem FIS pa izmed Slovencev najdemo tudi Roka Marguča (srebro 2005, PVSL), Jureta Hafnerja (zlato 2008, bron 2009, obakrat PVSL) in Tima Mastnaka (zlato 2011, PVSL).

jwc2020

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2021 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov