"Biatlonski strel" Faku odnesel uvrstitev pri samem vrhu

17.12.2020

Biatlonski svetovni pokal se nadaljuje v avstrijskem Hochfilznu, kjer je bil danes na sporedu četrti šprint letošnje sezone. Jakov Fak je uvrstitev čisto pri vrhu zapravil z zadnjim, "biatlonskim" strelom.

Jakov Fak je bil najhitrejši v zadnjih 50 metrih preizkušnje © GEPA

Tudi danes je glavni trener naše reprezentance, Uroš Velepec, na štart uvrstil četverico Slovencev. Potem, ko je na prvem šprintu v Hochfilznu Rok Tršan premagal Jakova Faka, danes česa podobnega nismo doživeli. Jakov Fak je v leže svojo nalogo opravil tako kot smo v tej sezoni že navajeni, brezhibno, v stoje pa je žal zgrešil zadnji, 20. strel. Tako je moral v kazenski krog in uvrstitev tik pri samem vrhu je šla po zlu. Med 108 tekmovalci je na koncu z zaostankom minute in 4,5 sekund zasedel še vedno sijajno 11. mesto. "Na začetku je kazalo zelo dobro, prvo streljanje je bilo brezhibno. Na progi je bilo nekaj zaostanka, a preveč se nisem obremenjeval, ker vseeno moraš razporediti svoje moči za tri kroge. Zadnji strel sem žal zgrešil in zaradi tega tudi zdrsnil po rezultatski lestvici. Današnji nastop je bil zato dovolj za 11. mesto. Upam, da bom na zasledovalni tekmi končno bolj zanesljiv tudi na streljanju stoje in da se lahko prebijem tudi malo naprej," je povedal Fak.  

Podobno kot Fak, je en strel v stoje zgrešil Klemen Bauer, a ni bil med najhitrejšimi na progi, tako da je z zaostankom dveh minut in 8,4 sekund ostal brez točk na 45. mestu. Tršan je na vsakem postanku zgrešil po en strel, v cilju pa je zaostal 8,3 sekund za Bauerjem na končnem 52. mestu. Brez zasledovalne tekme je ostal Miha Dovžan. Že v leže je zgrešil dva strela, nato še enega in z zaostankom treh minut in 39,4 sekund je zasedel 90. mesto.

Trojne zmage so se razveselili Norvežani. Mlada Sebastian H. Laegreid in Johannes Dale sta zadela vseh 20 strelov in sta zasedla prvi dve mesti, tretji je bil njun rojak z dvema zgrešenima streloma v leže, Johannes T. Bø, ki je zaostal 19,9 sekund za zmagovalcem in 12 sekund za Dalejem. Četrtouvrščeni Norvežan Vetle S. Christiansen je denimo zaostal 42,5 sekund za zmagovalcem.

Takole je po tekmi razmišljal glavni trener naših, Velepec: "Današnja tekma se je razpletla v korist Norvežanov, a bili smo zraven. Jakov je zdržal, z zadnjim strelom "v rože" je zapravil uvrstitev v top 6. Izhodišče pa je dobro, zaostanki so zelo majhni, le prvi trije imajo malo več prednosti, a verjamem, da v soboto Jakov lahko pride precej zraven do tistih želenih stopničk. Klemen je bil danes strelsko precej boljši, tekaško pa ni bil razpoložen, tako da ni bilo dovolj za točke. Roka moram pohvaliti, tekaško je bil videti precej bolje kot teden ali dva nazaj. Napreduje in verjamem, da se bo le še dvigal. Dovžan je dvakrat zgrešil v leže in takrat je zelo težko tekmovati, ker so zaostanki že veliki. Na koncu je tudi popustil v zadnjem krogu, saj možnosti za zasledovanje ni imel. Zdaj bo treniral do naslednjih tekem. Trije pa imajo možnost za točke v soboto in to je tudi naš cilj in upam, da nam uspe še en lep nastop."

Jutri bodo na šprinterski preizkušnji tekmovala dekleta, v soboto bosta na sporedu zasledovanji, v nedeljo pa prvi letošnji tekmi s skupinskim štartom.


Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2021 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov