Žan Košir tretji v Carezzi!

17.12.2020

Da, Carezza je bila tudi letos slovenska. Žan Košir je namreč na drugem paralelnem veleslalomu za svetovni pokal v tej sezoni stopil na zmagovalni oder. Osvojil je tretje mesto. Tim Mastnak je ekipni uspeh zaokrožil z devetim mestom, Rok Marguč pa je zasedel solidno devetnajsto mesto. Črt Ikovic 50., Jernej Glavan 52. Naslednja tekma alpskih deskarjev za svetovni pokal, že tretji paralelni veleslalom, bo 9. januarja v švicarskem Scuolu.

Kosir CarezzaŽan Košir se je vrnil na zmagovalni oder. (Foto: Miha Matavž) 

Že pogled na izide dopoldanskih kvalifikacij je slovenskim ljubiteljem deskanja dal vedeti, da bi se v Carezzi utegnil zgoditi dolgo in težko pričakovani preboj Slovenca na zmagovalni oder. Tim Mastnak je bil namreč po dveh vožnjah na slovitem Pra di Toriju drugi, Žan Košir pa šesti. V izločilnih dvobojih se je bolje izšlo Koširju, ki je najprej ugnal »večnega tekmeca«, ameriška Rusa Vica Wilda (+0,06), nato pa je »padel« še Švicar Dario Caviezel. V polfinalu je Tržičan, ki je vedno znova izbral modro progo, vendarle klonil. Slabe pol sekunde je bil hitrejši Avstrijec Benjamin Karl, ki je na koncu tudi zmagal (za stotinko!) pred rojakom Andeasom Prommegerjem. V boju za prestižne stopničke se je naš izkušeni as zbral in ugnal domačina Rolanda Fischnallerja. »Zelo sem vesel teh stopničk. Več kot leto dni je minilo od moje zadnje uvrstitve med prvo trojico (marca 2019 je bil na paralelnem slalomu v nemškem Winterbergu tretji, op.p.). Poleti smo očitno dobro delali. Hvala ekipa!« je bil po tekmi zadovoljen nosilec treh olimpijskih kolajn, ki se je na zmagovalni oder svetovnega pokala povzpel že devetnajstič v karieri in pa tretjič v Carezzi. 

Carezza podium
Prommegger (2.), Karl (1.) in Košir (3.) Foto: Miha Matavž

Tim Mastnak, kljub odličnemu izhodišču iz kvalifikacij ni bil pretirano razočaran. »Napaka v osmini finala me je stala precej boljše uvrstitve. Do te napake v spodnjem delu sem bil zelo hiter. Če potegnem črto, sem z dolomitsko turnejo zadovoljen. Vselim se naslednjih predprazničnih treningov in pa januarskih tekem. Po novem letu bom lahko povsem sproščeno in samozavestno napadel, saj vem kam spadam,« pravi Mastnak.

Rok Marguč (19. mesto), ki je za pičlih dvajset stotink zgrešil finale se prav tako zaveda, da bi se tekma lahko tudi zanj razpletla povsem drugače. »Precej bolj sem zadovoljen kot po uvodu v Cortini. Čeprav je proga tu zahtevnejša, so bili moji zaostanki manjši. Sem v stiku z vrhom, najboljši niso »iz drugega sveta«. Postopoma napredujem, korak za korakom. Tudi jaz bom kmalu v igri za višja mesta,« pa dodaja Marguč. Črt Ikovic (50. mesto) in Jernej Glavan (52. mesto) sta tekmo še drugič zapored končala po prvi kvalifikacijski vožnji.

»Organizatorji so se zelo izkazali. Deskarji so imeli odlične pogoje. Progi sta bili enakovredni, ampak za Žanov slog je bila primernejša modra, kar je tudi dobro izkoristil. Ni veliko manjkalo do velikega finala,« ocenjuje trener Izidor Šušteršič, ki je izredno zadovoljen z Žanovim rezultatom in pa dejstvom, da so vsi trije naši asi v stiku s širšim vrhom. »Če bodo tudi na naslednjih tekmah proge tako dobro pripravljene, se prav nič ne bojim, da naša trojka v kvalifikacijah ne bi posegla po mestih, ki omogočajo boj za najvišja mesta,« še dodaja naš trener, ki že razmišlja o novih treningih, k iekipo čakajmo v naslednjih dneh. »Z enim očesom pa bo spremljal tudi Mladinsko svetovno prvenstvo, kjer bosta od 19. do 21. 12. deskala Sara Goltes in Gal Leskovar. Mlada upa sta s trenerjem Sebastjanom Webrom že na prizorišču v avstrijskem Lachtalu, kjer sta danes že trenirala,« še pove Šušteršič.

mastnak carezzaTim Mastnak se z Dolomitov vrača z dvema uvrstitvama med elitno šstnajsterico. (Foto: Miha Matavž) 

V ženskih konkurenci, kjer Slovenci nismo imeli predstavnic je ob odsotnosti Ester Ledecke, ki se bo ta teden posvetila smučanju, zmagala Nemka Ramona Hofmeister pred švicarko Ladino Jenny in rojakinjo Selino Jörg.

Naslednja tekma alpskih deskarjev za svetovni pokal bo 9. januarja v švicarskem Scuolu.

REZULTATI

ZVOČNE IZJAVE:
>>> Žan Košir 

>>> Tim Mastnak
>>> Rok Marguč
>>> Izidor Šušteršič

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2021 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov