Bo Carezza tudi letos slovenska?

16.12.2020

Jutri bo v Carezzi na sporedu druga letošnja tekma alpskih deskarjev za svetovni pokal. Še drugič letos se bodo najboljši pomerili v olimpijski disciplini, paralelnem veleslalomu. Na progi Pra di Tori, ki že deseto leto zapored gosti najboljše alpske deskarje, bo nastopila tudi slovenska moška peterica z zadnjim zmagovalcem Carezze, Timom Mastnakom, na čelu.

Mastnak Carezza 2019Tim pred gondolo številka 20 v Carezzi, ki so ji lani, njegovi zmagi iz leta 2018 na čast, nadeli njegovo ime. (Foto: SloSki Snowboard)   

Tim Mastnak, edini slovenski finalist na sobotnem uvodu v sezono, je v Carezzi zadnji dve leti nepremagan. Predlani je zmagal, lani pa je bil prepričljivo najhitrejši kvalifikant (Italijan Roland Fiscchnaller je denimo za Celjanom v seštevku dveh kvalifikacijskih voženj za našim asom zaostal več kot sekundo), se v izločilnih bojih prebil v četrtfinale, nato pa je bila tekma zaradi slabih razmer na progi prekinjena in odpovedana. »Za mano sta dva odlična treninga na Kronplatzu. Moje vožnje so konstantno dobre, zelo sem zadovoljen z opravljenim, odlično se počutim! V teh dveh dneh sem si v čudovitem okolju zasneženih Dolomitov povsem napolnil baterije, po ponedeljkovem treningu sva si z Jernejem Glavanom privoščila tudi regeneracijski turno smučarski vzpon in spust z najlepšimi razgledi. Sem 100 % nared za zadnjo preizkušnjo v tem koledarskem letu,« se nam je včeraj zvečer že izpod zahtevne strmine v Carezzi javil Mastnak. 29-letnik je poleti velik del kondicijskih priprav v Celju opravil z zmagovalcem prvega letošnjega smuka za svetovni pokal, Martinom Čatrom. »Upam, da mu tokrat s stopničk pomaham jaz,« v smehu dodaja Celjan.

Cortina Mastnak ˝Led je prebit!" je po sobotnem finalu v Cortini povedal Tim. Let´s rock Pra di Tori! (Foto: Miha Matavž) 

S ponedeljkovim in včerajšnjim treningom pa je zadovoljen tudi Žan Košir (v Cortini je za las ostal brez finalnih izločilnih dvobojev), ki je bil v Carezzi doslej že dvakrat na stopničkah. Tako leta 2013 kot leta 2014 je osvojil drugo mesto. Prvič je bil v velikem finalu zanj usoden zdaj že »upokojeni« Avstrijec Anton Unterkofler, drugič pa še vedno aktivni in vse bolj »vroči« veteran Fischnaller. Ta je v Carezzi zmagal tudi leta 2011, ko je bila na zdaj že tradicionalnem decembrskem prizorišču, prvič organizirana tekma deskarskega svetovnega pokala. »Na zadnjih treningih je bil z nami tudi serviser, dobro smo delali. Na zahtevnejših progah, kot je Pra di Tori, se praviloma dobro znajdem. Moj cilj? Uvrstitev v finale,« je odločen Košir, ki se je v Carezzi tudi lani prebil skozi kvalifikacijsko sito (deseto mesto).

Enako velja za Roka Marguča, ki je bil lani v kvalifikacijah dve mesti pred Tržičanom (osmi). Celjan je deskal na prav vseh dosedanjih tekmah svetovnega pokala v Carezzi od leta 2011 dalje. Dvakrat je bl tik pod stopničkami, četrti (2013 in 2014), le v treh nastopih pa mu ni uspel preboj med elitno šestnajsterico. »Upam, da bo v Carezzi podlaga le nekoliko bolj trda kot je bila včeraj na Kronplatzu. Prepričan sem, da se bodo organizatorji v Carezzi izkazali, mi pa tudi« je optimističen Marguč, ki je v megleni Carezzi (napoved za jutri je bolj obetavna) treniral tudi danes.

Enako velja za debitanta na prizorišču, Jerneja Glavana, ki prav vsak trenutek želi izkoristiti za dober trening. ˝Dobri občutki so se vrnili. Seveda pa je še dovolj prostora za napredek in izboljšave. Toda nova tekma in nova izkušnja, ki se je veselim je pred vrati « pa nam je po sprehodu in ogledu proge nad katero je navdušen povedal naš najmlajši predstavnik na jutrišnji tekmi.     

Več izkušenj s Carezzo, tu je tekmoval že na treh tekmah svetovnega, pokala pa ima Korošec Črt Ikovic, ki danes, tako kot Košir in Mastnak, počiva. ˝Proga v Carezzi mi je že od nekdaj všeč, tako da komaj čakam na novo preizkušnjo. Po dveh odličnih treningih sem dobro razpoložen. Let´s rock Pra di Tori!˝ pa se jutrišnje preizkušnje veseli Ikovic.

˝Za nami sta treninga na Kronplatzu. Imitacija Carezze. Snega je v Carezzi dovolj, vreme bo lepo. Upam da imajo organizatorji, na podlagi lanske izkušnje, vse pod kontrolo in bo teren ter posledično tekma lepa in za gledalce pred Tv zasloni privlačna in atraktivna, ˝ pa nam je včeraj zvečer povedal glavni trener Izidor Šušteršič, ki v Italiji bdi nad moško peterico. Edina ženska reprezentantka, Sara Goltes namreč danes odhaja na Mladinsko svetovno prvenstvo, ki ga med 19. in 21. decembrom gosti avstrijski Lachtal. Poleg Goltesove v družbi trenerja Sebastjana Webra v Avstrijo potuje še Gal Leskovar.   

Spored v Carezzi? Kvalifikacijske vožnje se pričnejo ob 9. uri, finale ob 13. uri. Organizatorji, v kontekstu vseh omejitev zaradi pandemije, obljubljajo lepo tekmo, pohvalijo pa se lahko tudi  s certifikatom »zeleni dogodek«, kar pomeni, da so zadostili vseh zahtevnim kriterijem (uporaba okolju prijaznih izdelkov, energijska učinkovitost, skrbno ravnanje z odpadki, …), za pridobitev tega prestižnega naziva, ki kaže njihovo družbeno odgovorno naravnanost in skrb za trajnostni razvoj. 

ZVOČNE IZJAVE:
>>> Tim Mastnak
>>> Rok Marguč
>>> Črt Ikovic
>>> Jernej Glavan
>>> Izidor Šušteršič

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2021 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov