Tim Mastnak štirinajsti v Cortini d´Ampezzo

12.12.2020

V italijanski Cortini d´Ampezzo je bila danes na sporedu prva tekma deskarjev na snegu za svetovni pokal v sezoni 2020/2021. Na progi Tondi je bil izmed slovenske šesterice v olimpijskem paralelnem veleslalomu najboljši Tim Mastnak, ki je osvojil štirinajsto mesto. V moški konkurenci je lansko zmago ubranil domačin Roland Fischnaller, v ženski pa Nemki Ramoni Hofmeister po porazu v polfinalu proti kasnejši zmagovalki, Čehinji Ester Ledecki, to ni uspelo.

Cortina 2020Za nami je prvi paralelni veleslalom sezone 2020/2021. (Foto: Miha Matavž) 

Tim Mastnak je v popoldanskih kvalifikacijah začel nekoliko zadržano, se v drugo vendarle sprostil in si s štirinajstim časom priboril vstopnico za večerno finale elitne šestnajsterice. V zadnjem dvoboju osmine finala se je pomeril z Italijanom Mirkom Felicettijem. V zgornjem delu sta deskala z ramo ob rami, Tim je na polovici zaostajal le za sedem stotink, tik pred ciljem pa je naredil manjšo napako in na koncu zaostal za 34 stotink, izpadel in osvojil 14. mesto. »Vstop v sezono, če ga primerjam z lanskim, je seveda precej boljši. Uvrstitev v finale na prizorišču, ki mi ne ustreza in kjer se še nikoli nisem prebil v finale, je torej lep obet pred nadaljevanjem v Carezzi (17.12., paralelni veleslalom, op.p.), kjer se počutim precej boljše. Moje vožnje so dobre, stabilne, led je prebit,« je z uvodom in pa predvsem občutki zadovoljen Mastnak, ki bo zdaj z ekipo dva dni treniral v Kronplatzu. »Tamkajšnji teren je zelo podoben tistemu v Carezzi, tako da se pred odločnim naskokom na najvišje pozicije nadejam še dveh dobrih treningov,« še odločno dodaja Mastnak.

Žan Košir, lani je bil v Cortini finalist (enajsti), je tokrat za las ostal brez večerne priložnosti pod žarometi. Od šestnajstega mesta ga je ločilo zgolj šestnajst stotink, zadovoljiti se je moral z 18. mestom. »Res je, ni veliko manjkalo do finala, ampak bolj kot teh nekaj stotink me »moti« zaostanek za najboljšim oziroma najboljšimi. Vsako vožnjo izgubim sekundo, kar ni ok. Občutki so mešani. Naslednja tekma bo povsem nova zgodba, saj je teren v Carezzi precej bolj zahteven. Kljub vsemu pa na podlagi današnje izkušnje vem, da sem v stiku s širšim vrhom in je vsaj finale realno dosegljivo. Za vrhunsko uvrstitev pa bo definitivno potreben popoln napad, saj nihče ne taktizira. Vsi deskarji so izredno hitri tudi v dvobojih na izpadanje,« pa je po ogledu finala vtise strnil naš tržiški adut.

Rok Marguč (26. mesto), ki je bil lani v Cortini, tako kot Košir, finalist (trinajsti) po besedah trenerja Šušteršiča preprosto ni našel pravega ritma in posledično je na »lahki« progi ostal brez pričakovanega finala. »Res je, sem kar malo razočaran. Prepričan sem bil,da sem bolj konkurenčen. Proga je bila sicer super, organizatorji so se izredno potrudili. Carezza? Ostajam optimist, tamkajšnji teren mi ustreza, tako da se nadejam, da bo v četrtek tam precej drugače,« podobno kot Košir razmišlja tudi Marguč.   

Finala pa naš glavni trener niti ni pričakoval od B reprezentantov. Trojka Črt Ikovic (52. mesto), Jernej Glavan (54. mesto) in Sara Goltes (41.mesto) je z nastopi zaključila že po prvi kvalifikacijski vožnji (v drugo se uvrsti šestnajst najboljših s posamezne proge). »B reprezentanti še niso na tako visokem nivoju, da bi od njih lahko pričakovali uvrstitve v finale. Nabirajo pa neprecenljive izkušnje v družbi najboljših, kar je odlična naložba za prihodnost. Jutri nas v Cortini čaka še korona test, nato (če bodo rezultati negativni, op.p.) potujemo na dvodnevni trening na Kronplatz, sledi nova priložnost v četrtek v Carezzi,« pa nam je povedal glavni trener Izidor Šušteršič, ki ni pozabil pohvaliti organizatorjev. »Ogromno težav so imeli zaradi novozapadlega snega. Pripravili pa so zelo lepo tekmo. Čudovita kulisa in dobro pripravljene proge. Super, želim si še več tekem v takšnih razmerah,« zaključuje trener, ki bo v Carezzi bdel le nad moško peterico Mastnak - Košir – Marguč – Ikovic – Glavan, saj je Goltesova po današnji tekmi že odpotovala domov, kjer bo opravila zaključne treninge pred odhodom na Mladinsko svetovno prvenstvo. Le-to bo konec naslednjega tedna v avstrijskem Lachtalu, poleg Goltesove pa bo tam pod vodstvom trenerja Sebastjana Webra deskal še Gal Leskovar.     

In kdo so bili na prvi tekmi sezone najboljši?

V moški konkurenci na vrhu nič novega. Zmagal je zimzeleni 40-letni Italijan Roland Fischnaller pred rojakom Aaronom Marchem in Avstrijcem Benjaminom Karlom, ki je v malem finalu ugnal Felicettija. V ženski konkurenci je bila zanesljivo najboljša Čehinja Ester Ledecka, na stopničkah pa sta ji družbo delali Nemki Selina Jörg (2.) in Ramona Hofmeister (3.). Omeniti velja še ekipni uspeh Italijanov v moški (med prvimi šestimi jih je bilo pet) in Nemk v ženski (med prvimi petimi so bile štiri) konkurenci.

ZVOČNE IZJAVE:
>>> Tim Mastnak
>>> Žan Košir
>>> Rok Marguč
>>> Črt Ikovic
>>> Jernej Glavan
>>> Sara Goltes
>>> Izidor Šušteršič

REZULTATI

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2021 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov