Sijajen dan v Davosu - Lampičeva do prvih stopničk, Urevčeva šesta

12.12.2020

Na drugi šprinterski preizkušnji letošnje sezone sta zablesteli Anamarija Lampič in Eva Urevc, ki sta v Davosu v prosti tehniki zasedli 2. in 6. mesto.

Anamarija Lampič je prvič v novi sezoni pritekla na zmagovalni oder © GEPA

Drugi šprint letošnje sezone svetovnega pokala smo spremljali v Davosu, tekmovalke in tekmovalci so se prvič pomerili v prosti tehniki. V kvalifikacijah so bili žel prepočasni vsi trije Slovenci, Janez Lampič, Vili Črv in Luka Markun, odlični pa sta bili Anamarija Lampič s 3. in Eva Urevc s 7. časom.

Obe naši z zmagama v polfinale

Kot prva je v četrtfinalu nastopila Lampičeva, v drugi skupini ob najhitrejši v kvalifikacijah, Američanki Rosie Brennan, Čehinji Katerini Janatovi, Rusinji Tatjani Sorini, Avstrijki Lisi Unterweger in Nemki Katharini Hennig. Lampičeva je začela v svojem slogu, na čelu skupine, tako je tekla v obeh krogih in se brez težav prebila v polfinale, na ciljni črti je bila nekaj malega hitrejša od Brennanove.

V četrti četrtfinalni skupini je tekla Eva Urevc, ki je imela najboljši čas iz kvalifikacij od tekmovalk, ki so bile v tej skupini. Poleg nje so tekle še Rusinja Hristina Matsokina, Poljakinja Monika Skinder, Američanka Hailey Swirbul, Švicarka Alina Meier in Nemka Nadine Herrmann. Tudi druga Slovenka je v četrtfinalu prikazala odlično predstavo, tekla na čelu skupine in v njen prvi letošnji polfinale pritekla z zmago v svoji skupini, Rusinja Matsokina je zaostala 42 stotink sekunde na drugem mestu.

Urevčeva v polfinalu do še ene zanesljive zmage

V polfinalu je Lampičeva tekla s tremi Američankami, poleg Brennanove sta bili zraven še Julia Kern in Sophie Caldwell Hamilton, Švicarko Nadine Fähndrich in Rusinjo Tatjano Sorino. Lampičeva je znova začela na čelu skupine, vseskozi pa je bila zraven nje Švicarka Fähndrichova, ki je nato v drugem krogu tudi nekoliko ušla tekmicam in že pred ciljno ravnino je bilo jasno, da bo Švicarka zmagovalka skupine. Lampičeva je nato pospešila in do ciljne črte ugnala Američanki Brennanovo in Caldwellovo, neposredna uvstitev v finale, prvi v tej sezoni, tako ni bila ogrožena.

V drugi polfinalni skupini je Urevčeva tekla ob treh Rusinjah, Matsokini, Nataliji Neprjajevi, Juliji Stupakovi, Švicarki Laurien van der Graaff in Italijanki Lucii Scardoni. Urevčeva je v prvem krogu tekla v osprdeju, sijajno pa se je lotila drugega vzpona, kjer je enostavno pobegnila tekmicam in se sama odpeljala naprej proti cilju. Konkurentke ji niso mogle slediti, s 53 stotinkami zaostanka je kot druga v cilj prišla Neprjajeva in prvič smo v finalu imeli dve Slovenki.

Eva Urevc je pritekla do prvega finala po poškodbi kolena © GEPA

Premierna zmaga Brennanove, Lampičeva takoj za njo

Ob dveh Slovenkah so v finalu tekle še že omenjeni Švicarka Fähndrichova in Rusinja Neprjajeva ter Američanki Brennanova ter Caldwellova. Naši sta s Fähndrichovo začeli najhitreje, Urevčeva pa je nato na začetku drugega kroga začela izgubljati stik z najhitrejšimi in je padla na začelje. Naprej so se odpeljale Brennanova, Fähndrichova in Lampičeva, na ciljni ravnini je odpadla še Neprjajeva. Brennanova je pridobila nekaj prednosti pred zadnjimi metri, Lampičeva pa je z novim izvrstnim šprintom ugnala domačinko Fähndrichovo in se veselila drugega mesta, kar so prve stopničke v letošnji sezoni za slovenske zimske športnike! Sijajen rezultat je s 6. mestom, izenačitvijo najboljše uvrstitve v karieri, dopolnila Eva Urevc. Na tretjem mestu je na koncu končala celo Neprjajeva, peta je bila Caldwellova.

Veselje najboljših treh © GEPA

Takole je odlično vrnitev po poškodbi pokomentirala Eva Urevc: "Delno sem zadovoljna. Po letu dni premora od tekem je uvrstitev v finale zelo dobra uvrstitev, a ko si enkrat v finalu, si sigurno želiš priti na stopničke. Delno sem torej zadovoljna. Do finala je bilo, kot sem si zamislila, tam pa je bilo, kot je bilo. Vem, kje popraviti napake za naslednjič in na tem že delamo."

Zelo vesela pa je bila kakopak Anamarija Lampič: "Sem zelo vesela, sploh zato, ker se danes nisem počutila ravno najbolje. Zdi se mi, da smo morda malce prepozno prišli na višino in je to morda posledica, da sem imela malo bolj težke noge. Sicer pa rezultatsko super, drugo mesto, tako da sem zelo, zelo zadovljna." Dotaknila se je tudi dejstva, da se Skandinavke niso udeležile teh tekem: "Mislim, da je bila tekma še vedno zelo težka, napeta. To je njihov problem, če niso prišli. Tekma je bila, če si si, če nisi, nisi." Kako primerja tekme z Ruko? "V Ruki sem se morda počutila bolje, bolj sveže kot tu v Davosu. Je pa res, da sem se tu med samo tekmo počutila vedno bolje. Primerjati prav pa ne morem, saj je bil tam klasičen, tu pa drsalni šprint. Dve različni tekmi, tu je višina, tam ne. Razlik je veliko." In še napoved za jutrišnjih 10 km: "Jutri grem čisto sproščeno v tekmo, velikih ciljev nimam. To bo zame bolj trening tekma, danes sem dala vse od sebe, pokazala sem, da sem še vedno močna, jutri pa bom dala od sebe še zadnje atome, kar jih je ostalo."

Zmagovalni oder © GEPA

V Davosu bo jutri na sporedu še preizkušnja na razdalji.


Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov